shutterstock.com
StoryEditor

Tieto vitamíny pomôžu vašim vlasom a dodajú im potrebné živiny a lesk!

18.06.2020, 19:00
Krása a móda
Autor:
Diabetik
Nezabúdajte, že vlasy treba pestovať najmä zvnútra. Pomáha vyvážená a pestrá strava, ktorá obsahuje pre vlasy prospešné látky. Ich výživa je totiž aspoň taká dôležitá ako kvalitný šampón či stylingové prípravky.

Aj vlasy potrebujú dovolenku

• Vzdajte sa na nejaký čas šampónov so silikónom, fénu, žehličky, kulmy a stylingových prípravkov. Vlasy to ocenia. V tomto období, samozrejme, vlasy nefarbite.
• Vymeňte farbu za bylinné kúry a prírodné masky.
• Doprajte si pravidelnú masáž hlavy, ktorá zlepšuje cirkuláciu krvi a stimuluje zdravý rast vlasov.

Kedy nastupuje odborník?

Ak vám nepomáha ani úprava jedálnička a vlasy sú v zlej kondícii alebo vypadávajú, je vhodné s pomocou odborníka pátrať po príčine. Tou môže byť geneticky podmienená androgénna alopécia či iný zdravotný problém. „Stopercentne účinnou metódou je transplantácia vlastných vlasových cibuliek z iných častí hlavy či tela,“ vysvetľuje MUDr. Ján Popovič. Transplantovanie vlasových folikulov zo zadnej časti hlavy, tzv. darcovskej zóny, je účinným, minimálne bolestivým zákrokom s krátkou rekonvalescenciou.

Vlasom pomôžu vitamíny, železo či zinok

Nezabúdajte, že vlasy treba pestovať najmä zvnútra. Pomáha vyvážená a pestrá strava, ktorá obsahuje pre vlasy prospešné látky. Ich výživa je totiž aspoň taká dôležitá ako kvalitný šampón či stylingové prípravky.

„Ponocovanie, diéty či, naopak, prejedanie sa, prípadne nízka konzumácia ovocia a zeleniny kráse vlasov neprospievajú. Nezdravým životným štýlom vlasy trpia, sú suché, krepovité a vypadávajú,“ hovorí MUDr. Ján Popovič, odborník na vlasy a ich zdravie.

Omega-3 mastné kyseliny
Siahnite po lososovi, tuniakovi, makrele či sardinkách. Mäso rýb, najmä tých morských, zlepšuje imunitu, znižuje cholesterol, je skvelým zdrojom bielkovín a navyše obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Tie bojujú proti vypadávaniu vlasov, ich suchosti, krepovitosti, zlepšujú stav pokožky hlavy a dodávajú vlasom pružnosť a lesk. Ak ste vegetarián, omega-3 mastné kyseliny môžete telu dodať aj v podobe ľanových semienok či vlašských orechov.

Vitamín A
Vyživuje vlasy a pomáha celkovo zdraviu pokožky, aj tej vlasovej. Sladké zemiaky (povojník batatový alebo hovorovo bataty) sú skvelým zdrojom vitamínu A. Obsahujú, rovnako ako mrkva, špenát, marhule a tekvica, množstvo betakaroténu, ktorý si organizmus premení na vitamín A.

Vitamín C
Vitamín C robí s imunitou zázraky. Čo nevie každý, je to, že je rovnako dôležitý pre vlasy. Jeho nedostatok vlasy oslabuje, vysušuje, sú krepovité a bez lesku. Telo ho navyše potrebuje na to, aby mohlo absorbovať železo, ďalší dôležitý stopový prvok pre krásne vlasy. Najlepšie prírodné zdroje vitamínu C sú citrusové plody, listová zelenina ako špenát, mangold alebo brokolica či jahody, ale aj hrozienka, kukurica a datle, ktoré zároveň obsahujú železo. Vitamíny A a C sú okrem iného dôležité pre správnu produkciu mazu, ktorý vlasy prirodzene udržiava.

Biotín a zinok
Strukoviny sú pre správnu výživu vlasov nevyhnutné. Obsahujú veľa stopových prvkov, napríklad zinok, železo a biotín, ktoré zlepšujú rast vlasov a urýchľujú ich obnovu. Biotín (vitamín B7 alebo H) pôsobí ako prírodný kondicionér – vlasy vyhladzuje, dodáva im lesk a tiež znižuje ich vypadávanie. Zaraďte do stravy rôzne druhy šošovice, cícer, fazuľu, hrach alebo bôb. Dobrým zdrojom biotínu sú okrem strukovín aj vajcia, arašidy, mandle a avokádo.

Železo a vitamíny skupiny B
Chudé tmavé mäso je zdrojom železa, vitamínu B a dobrý zdroj proteínov. Vitamíny skupiny B posilňujú vlasy zvnútra a zabraňujú ich vypadávaniu. Vitamíny B obsahujú aj celozrnné produkty ako hnedá ryža, celozrnné cestoviny alebo tmavý chlieb. Tieto potraviny sú zároveň plné sacharidov, ktoré naše vlasy zbožňujú. Samozrejme, aj s nimi s mierou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 22:35