shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste, že denný a nočný krém nie sú to isté a oba robia pleti inú službu?

16.06.2020, 18:00
Krása a móda
Ak aj vy patríte k ženám, ktoré používajú jeden krém na všetko, nerobíte dobre. Poradíme vám, ako by ste sa mali o vašu pleť starať správne.

Je používanie nočnej starostlivosti naozaj dôležité, alebo ide len o marketing kozmetických firiem? Tak začnime teda tým, že prvé zmienky o nočných krémoch sa datujú stovky rokov do minulosti, keď ešte kozmetické firmy neexistovali. Rimanky na noc používali olivový olej, ktorý dobre hydratuje a zabraňuje vzniku nových vrások – dodnes je tento olej častou prísadou do krémov. Prečo však nestačí jeden krém na deň aj noc? Počas dňa je okrem hydratácie hlavnou úlohou krému chrániť. Pred čím? Je toho dosť! Chrániť ju treba pred poveternostnými vplyvmi (slnko, vietor, suchý vzduch a chlad) a pred smogom. Niektoré denné krémy dokážu pleť navyše vypnúť alebo liečiť napríklad v prípade akné. Úlohou nočného krému je zas čo najviac pomôcť pleti, aby sa zregenerovala. Dodaním tých správnych aktívnych látok vieme tento proces podporiť. Lenže, ktoré sú tie správne látky? Pri hľadaní „dobrého krému“ si odpovedzte na dve základné otázky: aký problém chcem riešiť a aký mám typ pleti? Viackrát sme už písali o tom, že zbytočne používate drahý krém, ktorý vôbec nie je vhodný na vašu pleť. Alebo používate „nejaký“, pretože vám nerobí zle. A to je hlúposť! Krémy a séra majú fungovať a výsledky by ste mali vidieť. Ak to tak nie je, niekde je chyba.

Hutnosť
Jedným z rozdielov medzi dennými a nočnými krémami je hutnosť. Nočné bývajú spravidla hutnejšie a denné zase ľahšie, pretože na ne ešte nanášame mejkap. Obsahujú aj ochranný faktor, ktorý pri nočných krémoch nie je potrebný. Výrobcovia nočných krémov predpokladajú, že na tvári bude pomerne dlhý čas, preto sú v ňom látky, ktoré sa pomalšie vstrebávajú do pokožky. Ak máte mastnú pleť, určite nepoužívajte krémy, ktoré sú určené pre suchú pleť, sú totiž oveľa mastnejšie. Práve počas noci produkujú póry najviac mazu a použitím takéhoto krému by sme problém s upchávaním a veľkosťou pórov ešte zhoršili.
Hydratácia
Tú chceme zabezpečiť svojej pleti všetky – bez ohľadu na to, koľko máme rokov a aký máme typ pokožky. Vedeli ste však, že práve počas noci je pleť nastavená na dobré vstrebávanie vlhkosti? Preto jej ju treba dodať v maximálnej možnej miere. Ideálne vo forme ceramidov alebo kyseliny hyalurónovej.
Omladnutie
Noc je ideálnym časom na anti-ageing! A ten sa netýka len vrások, ktoré „naháňa“ takmer každá z nás. Pleť vekom ochabuje, strácajú sa jej kontúry, tvoria sa na nej škvrny. Ideálnou zložkou, ktorá nám pomôže ručičky na hodinách vrátiť nazad, je retinol, ktorý je momentálne jednotkou v anti-ageingu. Čím koncentrovanejšie sérum použijete, tým výraznejšie výsledky dosiahnete. Retinolové séra sú síce mastné, môžu ich však používať aj ženy s mastnejšou pleťou a so sklonom k akné, pretože pôsobí výrazne protizápalovo. Retinol však zvyšuje citlivosť pleti na slnko. Počas jeho používania preto cez deň používajte SPF faktor.
Detox a voľné radikály
Cez deň na našu pleť pôsobia voľné radikály z ovzdušia či zo stravy, ktoré poškodzujú bunky v našej pokožke a spôsobujú predčasné starnutie. Brániť sa pred nimi vieme antioxidantmi – napríklad koenzýmom Q10, vitamínom E a vitamínom C. Ak vaša nočná starostlivosť obsahuje tieto látky, je to dobré. Vitamín C navyše zosvetľuje pigmentové škvrny.

Ako nanášať nočný krém?
Nájsť pre seba ideálny nočný krém je krok správnym smerom. Druhým krokom je naučiť sa s ním zaobchádzať.
1. Nočný krém nanášajte na dokonale odlíčenú a vyčistenú tvár. Ak chcete ešte lepšie výsledky, pod krém používajte aj sérum.
2. Sérum do pleti skôr vklepkávajte a pár minút po jeho aplikácii si tvár dôkladne pomasírujte krémom. Nevynechajte krk a dekolt. Počkajte aspoň 15 minút a až potom si ľahnite, inak je možné, že si väčšinu krému zotriete vankúšom a perinou.
3. Spite aspoň 7 hodín, aby ste sa dobre zregenerovali, a ideálne na chrbte, aby sa vaša pokožka nekrčila a nedusila na vankúši.
4. Ráno si pleť vyčistite jemnou pleťovou vodou alebo mliekom a až potom naneste denný krém.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:30