shutterstock.com
StoryEditor

Rozhovor s lekárkou: Všetko čo potrebujete vedieť o zväčšovaní pier

08.06.2020, 16:30
Krása a móda
Na čo si treba dávať pozor pri výbere dermatologičky a o čo by ste sa mali pred zákrokom zaujímať?

Je výplň pier kyselinou hyalurónovou jeden z najžiadanejších zákrokov súčasnosti?
Výplne zažívajú v posledných rokoch neobvyklý rozvoj, ktorý je spôsobený jednak veľkým dopytom po aplikácii a jednak veľkým rozvojom nových typov fillerov. Ide o injekčnú aplikáciu priamo do tkaniva pier. Záujem o ošetrenia s výplňami je veľký, má stúpajúci charakter. Určite patrí medzi najžiadanejšie procedúry.
Koľko zákrok trvá a je bolestivý? Opuchnem po ňom?
Oveľa dlhšie ako samotné ošetrenie trvá pohovor s klientom, čiže vstupné vyšetrenie a diagnostika pleti. Na trhu máme široký výber kvalitných výplní. Väčšina z nich obsahuje lokálne anestetikum, ktoré výrazne tlmí bolestivosť, a tým zlepšuje komfort ošetrenia. Pre erudovaného lekára aplikácia výplne do pier trvá približne 10 až 15 minút. Vznik opuchu po zákroku nemožno vylúčiť. Opuch má prechodný charakter. Výsledný efekt zhodnotíme s odstupom 10 až 14 dní.
Je pravda, že výplň kyselinou je zároveň prevenciou pred herpesom na perách?
Takmer 90 % ľudí je nosičom herpes simplex vírusu, ktorý v klinicky nemej podobe prežíva v regionálnych nervových gangliách. Vzplanutie infekcie reaguje na rôzne aj malicherné podnety. Podnetom na vzplanutie infekcie môže byť samotný zákrok. Výplňový materiál nie je určený na prevenciu tohto ochorenia. Ak klient trpí veľmi častými recidívami herpesu, je rozumné odporučiť systémové antivirotiká, aby prípadný výsev herpesu bezprostredne po zákroku neskomplikoval výsledný efekt ošetrenia.

Dá sa dosiahnuť iba jemné vyšpúlenie a hydratovanie pier?
Algoritmus omladenia má svoju postupnosť presne definovaných inštrukcií na splnenie tohto zadania. Podľa toho zvolíme najvhodnejší materiál. Ošetrenie pier je mimoriadne citlivé. Pri prvej aplikácii vždy volím mäkší, menej hustý materiál, ktorý síce vydrží kratšie, ale súčasne pôsobí najprirodzenejšie. Pery budú hydratované a ozaj len jemne vyšpúlené.
Zodvihnú sa po zákroku aj vekom padajúce kútiky?
Portfólio materiálov na báze kyseliny hyalurónovej je veľmi široké. Technika, správny výber výplne a jeho množstva dokontúruje všetky objemové nedokonalosti, čiže aj kútiky.
Ako často treba chodiť na dopichnutie?
Ideálny kožný implantát musí spĺňať niekoľko požiadaviek. Musí byť bezpečný, optimálne trvanlivý. Všetky materiály na báze kyseliny hylurónovej viažu vodu a stimulujú vlastné kožné fibroblasty k reaktívnej produkcii vlastného kolagénu. Zákrok sa môže opakovať vždy, keď je to potrebné. Opakovanie aplikácie znižuje spotrebu materiálu, rýchlejšie a efektívnejšie sa dosiahne objemová plnosť tkaniva.
Je veľký rozdiel v tom, aký materiál dermatologička použije a podľa čoho sa rozhoduje pri výbere materiálu?
Pre úspešnú aplikáciu kožných implantátov musia byť splnené dve podmienky – dobrý lekár a kvalitný bezpečný materiál. Pre implantáty používané v Európskej únii platí, že musia byť schválené tzv. CE (Conformité Européenne), ktorá zaručuje ich bezpečnosť a overenosť. Samozrejme, že nie je možné s absolútnou istotou garantovať ich toleranciu a efektívnosť vzhľadom na individualitu každého klienta. Preto je nevyhnutné, aby aplikácia patrila iba do rúk lekára, ktorý ovláda výkon, aplikáciu a je schopný zaujať stanovisko k zdravotnému stavu a je schopný riešiť prípadné problémy spojené s ošetrením. Predpokladom dobrého efektu je tiež dobrá spolupráca lekára s klient. Výber materiálu sa nedá zovšeobecniť. Aj tu treba zvoliť správny výber hustoty a množstva. Nič nevyzerá horšie ako prekorigovaný zákrok.

Aké sú iné spôsoby zväčšenia pier? (permanentné výplne?)
Doteraz sme sa rozprávali o biodegradabilných (vstrebateľných) výplniach. Implantáty delíme podľa pôvodu na prírodné a syntetické, organické, anorganické. Podľa trvanlivosti krátkodobé, dlhodobé a permanentné. V tejto skupine výplní sú komplikácie pravdepodobnejšie. Ak sa objavia, je nutné určiť charakter komplikácie a zvoliť liečbu. Niektoré z nich môžu mať systémové nežiaduce vedľajšie účinky – bolesti kĺbov a svalov, teplota, svrbenie kože, exantém. Môžu vzniknúť aj s odstupom dlhšieho času po aplikácii. K metódam zväčšenia pier patria aj chirurgické postupy, skrátením uzdičky nad horným zuboradím docielime eleváciu hornej pery. Niekedy pomôže silikónový špagátik zavedený do kontúry.
Kedy pre mňa zväčšenie pier nie je vhodné?
Súčasťou vstupného vyšetrenia sú anamnestické otázky zamerané na užívanie liekov, alergie, niektoré interné ochorenia, stav po vakcinácii (odstup minimálne 1 mesiac), psychický stav, laktácia, tehotenstvo. V oblasti tváre v čase zákroku nesmie prebiehať aktívne zápalové ochorenie kože. Kontraindikáciou sú zubné a ORL fokálne infekcie, neliečená parodontitída. Športovcov musíme upozorniť na zložky v niektorých produktoch, ktoré môžu viesť k pozitívnemu výsledku v dopingovom teste. Nevhodné je súčasné spojenie zákroku s ošetrením peelingom, laserom, mesoniťami, ošetrenie rádiofrekvenciou a ultrazvukom.
Na čo si treba dávať pozor pri výbere dermatologičky a o čo sa mám pred zákrokom zaujímať?
Pokladám za samozrejmosť, že klient si vyberá iba akreditované pracovisko, kde pracuje erudovaný korektívny dermatológ s adekvátnym vzdelaním a absolvovanými potrebnými školeniami. Klient sa môže bez hanby spýtať lekára na jeho skúsenosti s výkonom či dĺžku praxe. Ku každému klientovi pristupujem s vysokou dávkou profesionality a odborného nadhľadu, ale aj s istou dávkou pokory. Korektívny dermatológ musí mať estetické vnímanie. Požiadavka na estetický zákrok mnohokrát podlieha mediálnemu tlaku alebo až mediálnemu teroru a zle pochopenej reklame, čo často ovplyvní vlastnú kritiku a sebahodnotenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:52