shutterstock.com
StoryEditor

Niečo o skrášľovaní vieme od babičiek, niečo od mamičiek a niečo z vlastnej skúsenosti

28.05.2020, 08:45
Krása a móda
Verte či nie, od kávy, bravčovej masti či tvarohu môžete opeknieť viac, než keď navštívte kozmetičku či kaderníčku.

Citrónové šupky na biele nechty
Každá dáma by mala dbať na to, aby mala upravené ruky. A to sa dá dosiahnuť veľmi ľahko. Určite doma používate citróny. Ak ich vyžmýkate, šupku nezahoďte, ale použite ju na nechty. Citrusy totiž obsahujú zinok a vápnik, ktoré ich vybielia a spevnia. Navyše pôsobia aj ako prevencia záderov. Ako na to? Do vyžmýkaných polovíc citrónov strčte prsty a zaborte ich do dužiny tak, aby ste z nich ešte dostali zvyšky šťavy. Zvyšné šupky nevyhoďte, ale použite ich na ošetrenie rúk. Vybielia totiž pigmentové škvrny.

Zábal na ruky a nohy
Niektoré mamy a babky nikdy nedajú dopustiť na klasickú vazelínu. Dokonca aj bývalá hviezda TV JOJ Adriana Kmotríková ju používa. Je vhodná na tvár, ale aj na nočné zábaly, ktoré vyhladzujú pokožku na rukách. Ako na to? naneste si hrubšiu vrstvu vazelíny na ruky (môžete použiť aj olivový olej alebo tuk), nasaďte si staré rukavice a choďte spať. Ráno budete mať ručičky ako z hodvábu.

Kávový peeling na celé telo
V časoch, keď moderné peelingy ešte neexistovali, používali naše mamy usadeninu z kávy. Redukuje totiž tukové bunky a zároveň vyhladzuje pokožku. Môžete ju použiť na celé telo aj na problémové partie, kde sa objavuje celulitída. Ako na to? Pripravte si štvrť až pol pohára usadeniny, ktorú naneste tam, kam potrebujete a potom si ho päť minút krúživými pohybmi vtierajte do pokožky. Potom sa opláchnite a natrite telovým mliekom. Celú procedúru je lepšie vykonávať vo vani alebo v sprchovom kúte, aby ste sa vyhli následnému upratovaniu podlahy.

Masť namiesto krému
Tento recept pochádza z dediny, kde sa celý život točil okolo hospodárstva a na nič iného v podstate nebol čas. Vtedajšie miestne „salóny krásy“ sa skladali z otužovania a natierania sa bravčovou masťou. Používali ho ako očný krém alebo liek na zacelenie rán. Ako na to? Masť si doma vyškvarte a potom ju použite ako multifunkčný kozmetický prostriedok. Vhodná je ako odličovadlo (dokáže rozpustiť napríklad aj nezmývateľný rúž), krém na jazvy a aj ako variant denného krému.

Ocot na lesklé vlasy
Niekedy si ženy oplachovali vlasy octom. Prečo to robili? Vlasy po takom opláchnutí boli nádherne lesklé. Ako na to? Umyte si hlavu a opláchnite si vlasy octom. Zmiešajte štvrť pohára jablčného octu, ktorý je jemnejší a nie je taký aromatický, s litrom vody. Vlasy si už potom neoplachujte vodou a nechajte ich voľne uschnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:10