shutterstock.com
StoryEditor

Vďaka tomuto budete mať krásne a zdravé vlasy a zuby, o akých ste vždy snívali!

14.05.2020, 13:50
Krása a móda
Vyskúšali ste už čiernu kozmetiku? Sľubuje čisté póry, dobré vlasy aj biele zuby. Zistili sme pre vás, ako je to všetko možné.

Každú chvíľu je na scéne niečo iné. Raz sú v kurze kyseliny, potom zlato, no a teraz sa na nás valí čierna vlna aktívneho uhlia, ktorú by mali oceniť najmä dámy s mastnejšou pleťou či vlasmi. Iste je vám dobre známy pojem „živočíšne uhlie“ – užívali sme ho ako deti pravdepodobne všetci pri hnačkách a zažívacích ťažkostiach. Funguje na princípe „nasávania“ toxínov z čriev, no a obdobným spôsobom funguje aj v kozmetickom priemysle (tento proces sa správne nazýva adsorpcia). Jednotlivé uhlíky na seba viažu špinu, mastnotu, toxíny z pleti či povlak zo zubov. Nevyužíva sa už síce uhlie živočíšneho pôvodu, ale to, ktoré umelo vzniklo zuhoľnatením dreva, rašeliny a kokosových škrupín. Drobné kúsky uhlia majú na sebe tisícky drobučkých pórov pripomínajúcich špongiu, ktoré sú schopné zachytávať aj tie najmenšie nečistoty. Povrch jednotlivých uhlíkov je tak pórovitý, že jedna lyžička aktívneho uhlia má celkovú aktívnu plochu veľkosti futbalového štadióna. Neuveriteľné, však?

  • Aj keď to vyzerá tak, že sme tento poklad objavili len teraz, pravdou je, že aktívne uhlie používal už Hippokrates pred 2 500 rokmi, keď ho podával svojim pacientom s tráviacimi ťažkosťami.
  • Okrem zdravotníctva a kozmetiky uhlie využívame na filtráciu vody na pitie či v akváriách, ale aj do filtrov v plynových maskách.
  • Za rok sa vyrobí až 250 000 ton aktívneho uhlia.
  • Aktívne uhlie dokonale čistí aj vlasové folikuly, preto vlasy po ňom zostanú lesklé a čisté.
  • Uhlím si môžete čistiť zuby až 3-krát do týždňa, povlak nemá šancu a tiež neutralizuje zápach z úst.
  • Niektoré celebrity, napríklad Gwyneth Paltrow, ho užívajú pravidelne a označujú ho za nenahraditeľného pomocníka proti starnutiu.
  • Aktívne uhlie výborne poslúži na jarný detox organizmu, ale aj vtedy, keď ste to prehnali s alkoholom.
  • Ak máte na tvári veľa čiernych bodiek, skúste ich poraziť kozmetikou s uhlím, ktoré na ne pôsobí ako magnet.

Recept na domácu masku s uhlím
Potrebujete: 1/2 tablety aktívneho uhlia (zoženiete v lekárni)
1/2 polievkovej lyžice zeleného ílu (zoženiete v lekárni)
1/2 lyžice obyčajnej vody (môžete nahradiť ružovou, maska bude voňať)

Postup: Tabletku rozdrvte na prach a zmiešajte s ílom a vodou, dajte na tvár na 15 minút. Pleť zostane čistá, žiarivá a farebne zjednotená.


Náš tip: V rôznych klinikách estetickej medicíny je momentálne dostupný hit s názvom Carbon Peel. Ide o pleťové ošetrenie, pri ktorom sa na tvár nanesie vrstva tekutého uhlíka, ktorá sa osvieti laserom a za jeho pomoci zničí uhlík a spolu s ním aj odumreté bunky a nečistoty. Výsledkom je dokonale hladká pleť so zjednoteným efektom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:34