shutterstock.com
StoryEditor

Kaderníčka odpovedá na najčastejšie otázky o vlasoch, ktoré ženy zaujímajú

22.03.2020, 14:08
Krása a móda
Čo robiť, ak chcete mať vlasy krásne, zdravé a husté? Na túto a ďalšie otázky vám odpovedá kaderníčka Miroslava Némethová.

Ako sa staráte o svoje vlasy?
Ja si vždy zvolím vhodný šampón na moju pokožku a vlasy. Ďalej správny kondicionér a masku. Keďže mám blond vlasy, na konce používam mliečko a olejček, ktorý neoplachujem. Dôležité je dopĺňať vitamíny, napríklad zinok.
Ako často je najlepšie vlasy umývať?
Každému sa pleť mastí inak, preto je individuálne, ako často si vlasy umývať. Dnes sú šampóny vhodné aj na každodenné umývanie vlasov, keďže sa pokožka a vlasy mastia každý deň. Ideálne je umývať si hlavu trikrát za týždeň.
Môžu dlhé husté vlasy spôsobovať bolesť hlavy?
Áno, je to pravda. Korienky vlasov sú zaťažené, môžu začať aj vypadávať. Tiež nie je vhodné nosiť často vrkoč, pretože vlasy ešte viac zaťaží a môže z neho vzniknúť každodenná bolesť hlavy. Vlasy je vhodné pravidelne prestrihávať na dĺžku, ktorá ich nezaťaží.

Je pravda, že čím častejšie vlasy podstrihávame, tým rýchlejšie rastú?
Závisí to od toho, aký typ vlasov máme. Je to o tom, že ak máme napríklad jemné, suché vlasy, je potrebné častejšie ich podstrihávať, takže budú aj rýchlejšie rásť. Podstrihnutie znamená raz za tri mesiace zhruba pol centimetra. Pri hustých a tvrdých vlasoch netreba podstrihávať tak často. Rast nie je podmienený strihaním, ale lámaním vlasov, preto sa zdá, že niekomu rastú rýchlejšie a niekomu pomalšie.
Dá sa pomôcť vlasom zhustnúť?
Áno, ak vlasy nie sú riedke zo zdravotných alebo z genetických dôvodov. Ak nám napríklad po pôrode alebo stresovom období vypadávajú vlasy, stačí, ak si zvolíme správne výživové doplnky a vlasové produkty. Tie by mali pomôcť. Ak vám však nesadne nejaký druh, vyskúšajte iný.
Ktorých chýb sa pri starostlivosti o vlasy najčastejšie dopúšťame?
Najčastejšou chybou je rozčesávanie mokrých vlasov, nevhodne zvolený hrebeň alebo zlé sušenie uterákom. Najväčším hriechom je zamotávanie si vlasov do uteráka po umytí. Vlasy by sme mali len jemne vytlačiť do uteráka, rozhodne nie trieť.

Stáva sa často, že kaderník „musí“ zákazníka odhovárať od jeho účesových prianí/vízií?
Nestáva sa to často, ale niekedy určite áno. Treba vhodne vysvetliť, prečo by zákazníčka nemala mať tento strih alebo farbu. Niekedy je farba nevhodná kvôli zničeným vlasom alebo strih sa nehodí pre danú tvár.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:29