shutterstock
StoryEditor

Hranolky, pomaranče, ale aj morské ryby. Toto sú potraviny, ktoré môžu obsahovať nebezpečné látky

03.09.2019, 13:00
Krása a móda
Umelé farbivá samy osebe nemusia byť toxické, ich dlhodobé užívanie v kombinácii s umelými sladidlami však už áno. Čím farebnejšie, tým väčší pozor si treba dať. Môžu zhoršovať astmu, alergiu či spôsobiť neželané kožné reakcie.

1. Farebné limonády
Umelé farbivá samy osebe nemusia byť toxické, ich dlhodobé užívanie v kombinácii s umelými sladidlami však už áno. Čím farebnejšie, tým väčší pozor si treba dať. Môžu zhoršovať astmu, alergiu či spôsobiť neželané kožné reakcie.

2. Čipsy a hranolčeky
V potravinách, ktoré sú bohaté na škrob a sú príliš dlho tepelne spracúvané, vzniká karcinogénna látka akrylamid. Ak si hranolčeky robíte doma, dávajte pozor, aby ste ich nepripálili.

3. Citrusy
Väčšina citrusových plodov je dovážaná už s chemicky ošetrenou kôrou. Umyť ich ešte pred lúpaním je úplný základ. unsplash

4. Energetické a light nápoje
Kombinácia kyseliny fosforečnej, kofeínu, taurínu a náhradných sladidiel nášmu tráviacemu traktu nepristane. Pri tzv. light nápojoch môžu byť rizikové práve náhradné sladidlá.

5. Čaj a káva
Ak je to čo len trochu možné, overte si zdroj, z ktorého čaj pochádza. V čaji sa môžu nachádzať zvyšky pesticídov. Rovnako v káve sa môžu vyskytnúť plesnivé kávové bôby a v nich toxický ochratoxín, ktorý odolá aj praženiu.

6. Hnilé potraviny
Nahnité a plesnivé potraviny vyhadzujte. Nevykrajujte alebo niečo podobné. Mimoriadne nebezpečné sú aflatoxíny, ktoré sa v tele hromadia a môžu prispieť k vzniku zhubných nádorov.

7. Údeniny
Môžu obsahovať zmes chemických konzervantov a tiež dusičnany, ktoré sa v tráviacom ústrojenstve premieňajú na látky škodlivé pre hrubé črevo.

8. Sladkosti
Rôzne náhrady klasického cukru môžu byť nebezpečné. Napríklad sukralóza v žuvačkách, ktorá je niekoľkostonásobne sladšia ako sacharóza, má podľa niektorých odborníkov podobné účinky ako DDT – insekticíd, ktorý je karcinogénny. Nebezpečný je aj mix rôznych farbív.

9. Morské ryby
K najviac kontaminovaným patria ryby pochádzajúce z Baltského a severného mora. V dôsledku znečistenia sa ryby stávajú zásobárňou rôznych škodlivín, vrátane ťažkých kovov. shutterstock

10. Vrecúškové polievky
Hojne využívajú zvýrazňovač chuti glutaman sodný, ktorého nadmerné používanie je spájané s poškodením mozgu či celkovým dráždením organizmu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:10