1. Farebné limonády
Umelé farbivá samy osebe nemusia byť toxické, ich dlhodobé užívanie v kombinácii s umelými sladidlami však už áno. Čím farebnejšie, tým väčší pozor si treba dať. Môžu zhoršovať astmu, alergiu či spôsobiť neželané kožné reakcie.
2. Čipsy a hranolčeky
V potravinách, ktoré sú bohaté na škrob a sú príliš dlho tepelne spracúvané, vzniká karcinogénna látka akrylamid. Ak si hranolčeky robíte doma, dávajte pozor, aby ste ich nepripálili.
3. Citrusy
Väčšina citrusových plodov je dovážaná už s chemicky ošetrenou kôrou. Umyť ich ešte pred lúpaním je úplný základ.
4. Energetické a light nápoje
Kombinácia kyseliny fosforečnej, kofeínu, taurínu a náhradných sladidiel nášmu tráviacemu traktu nepristane. Pri tzv. light nápojoch môžu byť rizikové práve náhradné sladidlá.
5. Čaj a káva
Ak je to čo len trochu možné, overte si zdroj, z ktorého čaj pochádza. V čaji sa môžu nachádzať zvyšky pesticídov. Rovnako v káve sa môžu vyskytnúť plesnivé kávové bôby a v nich toxický ochratoxín, ktorý odolá aj praženiu.
6. Hnilé potraviny
Nahnité a plesnivé potraviny vyhadzujte. Nevykrajujte alebo niečo podobné. Mimoriadne nebezpečné sú aflatoxíny, ktoré sa v tele hromadia a môžu prispieť k vzniku zhubných nádorov.
7. Údeniny
Môžu obsahovať zmes chemických konzervantov a tiež dusičnany, ktoré sa v tráviacom ústrojenstve premieňajú na látky škodlivé pre hrubé črevo.
8. Sladkosti
Rôzne náhrady klasického cukru môžu byť nebezpečné. Napríklad sukralóza v žuvačkách, ktorá je niekoľkostonásobne sladšia ako sacharóza, má podľa niektorých odborníkov podobné účinky ako DDT – insekticíd, ktorý je karcinogénny. Nebezpečný je aj mix rôznych farbív.
9. Morské ryby
K najviac kontaminovaným patria ryby pochádzajúce z Baltského a severného mora. V dôsledku znečistenia sa ryby stávajú zásobárňou rôznych škodlivín, vrátane ťažkých kovov.
10. Vrecúškové polievky
Hojne využívajú zvýrazňovač chuti glutaman sodný, ktorého nadmerné používanie je spájané s poškodením mozgu či celkovým dráždením organizmu.