make up artistshutterstock.com
StoryEditor

Rozhovor so známou vizážistkou: Milé dámy, toto je už úplne out!

28.08.2019, 11:00
Krása a móda
Čo je na nás pekné, čím sa líšime od cudziniek a čo by sme na svojej vizáži mohli zmeniť? O našich prednostiach ale aj nedostatkoch sme sa porozprávali so známou vizážistkou Alenou Schulczovou.

V čom sa pri líčení líšime od cudziniek, keď nás porovnáš napríklad s Francúzkami, Češkami a Američankami?

Dovolím si tvrdiť, že Slovenky sú oproti Češkám štýlovejšie, oproti Francúzkam však pôsobíme, že nám na tom až príliš záleží. Chýba nám nadhľad a ľahkosť bytia aký majú Francúzky. Krása sa rodí v hlave a štýl buď je alebo nie je. My sa predbiehame značkami, Francúzky si dajú obyčajné tričká, drahú kabelku, rúž na pery, minimalistický mejkap a vlasy majú vždy perfektne upravené. Vyzerajú  dokonalo a pritom pôsobia akoby ich celková úprava trvala 10 minút. Slovenky sa buď zanedbávajú alebo to preháňajú, česť výnimkám. Často pôsobia príliš uniformne. Američanky, Francúzky alebo Angličanky sa nemajú problém prezentovať nenalíčené a bez retuše. Nehanbia sa za vrásky a vystavujú na obdiv svoju prirodzenosť. Starajú sa však o svoju pleť, často sa krémujú,  na čo Slovenky bohužiaľ zabúdajú, skoro vôbec sa nekrémujú, chodia príliš nalíčené a retušou na fotkách sa snažia kamuflovať to, čo by nemali zanedbávať. Ženám vo svete na starostlivosti o pleť naozaj záleží. Potom minimalistický mejkap môže dobre vyniknúť.

Majú Slovenky nejaký „svoj štýl“ líčenia?

V poslednej dobe vnímam, že sa maľujú pre mňa čudným spôsobom. Mejkap, obočie a tam to končí. Mejkap bez toho, aby sme aspoň minimálne nalíčili oči, na kráse nepridá. Obočie, ktoré kričí z tváre urobí ženu staršou, prísnejšou a neprirodzenejšou. Ak sa nám príliš nechce líčiť, radšej odporúčam nepoužiť mejkap, ale iba zakryť nedostatky pleti a kruhy pod očami, naniesť svieže líčka, namaľovať mihalnice a prirodzene obočie. Slovenky sa líčia na môj vkus väčšinou buď prehnane alebo vôbec.

Čo je dnes už úplne out?

Podľa mňa je hlavne out hrať sa na niekoho, kým nie sme. Vždy je to vyznie smiešne a umelo. In je určite prirodzenosť, vedieť zaujať svojou osobnosťou a zo zdanlivého defektu urobiť prednosť. Krása totiž naozaj vychádza z vnútra a nijako sa to nedá oklamať.

Sú Slovenky prirodzene pekné ženy?

Slovenky sú pekné ženy, no väčšinou majú malé sebavedomie. Boja sa byť sexi a príliš riešia, čo povie okolie alebo manžel. Túto ustráchanosť často evidujem u mňa v ateliéri, keď učím ženy líčiť na školeniach sebalíčenia. Chcú zmenu, byť krajšie, no napriek tomu majú strach čokoľvek použiť, aby toho na nich nebolo veľa. Tento strach väčšinou pominie, keď vidia ako môžu vyzerať, ak stratia zábrany a predsudky.

Stretávaš sa s tým, že dospelé ženy sa nelíčia vôbec?

Často mi ženy vravia, že sa nelíčia preto, lebo sa im nechce odličovať. Táto lenivosť nie je na mieste, keďže by sme sa mali starať o svoju pleť aj keď nie sme namaľované. Hlavne je to škoda, veď túto možnosť krásne sa nalíčiť máme iba my, ženy. Vieme sa meniť, môžeme vyzerať raz ako krehké stvorenia a inokedy ako zvodné šelmy. Nie je to úžasné?

Ak sa žena nechce líčiť dlhšie než 5 – 10 minút, aký postup by si jej poradila?

Stačí zjednotiť a rozjasniť pleť, zakryť kruhy pod očami, celú tvár rozžiariť sviežimi líčkami a nebáť sa upriamiť pozornosť na oči alebo pery. Aj denné líčenie, dokonca s efektom dymových očí, môže trvať iba 10 minút, keď použijete tie správne štetce a ťahy.

  alena schulczova MAFRA

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:09