profimedia
StoryEditor

Odborníci predstavili farbu roka 2022: Doplniť si ju do šatníka môže každý, pristane totiž všetkým

12.01.2022, 07:00
Krása a móda
Autor:
Juliána N
Každému roku dominuje farba vybraná podľa odborníkov v inštitúte Pantone. Zvolený odtieň nie je len odrazom módnych trendov, ale odráža aj súčasnú náladu spoločnosti.

Výber odtieňa má symbolický význam

Prestížny inštitút spolupracuje so svojimi klientmi na farebnom dizajnovom riešení priestorov v súlade s ich víziou. Spoločnosť uviedla, že sa oproti predošlým rokom rozhodla vytvoriť novú farbu namiesto toho, aby si vybrala jednu zo svojho zoznamu. Farbou roka 2022 sa teda stal odtieň názvom Very Peri. Pigment je podobný kvetu zimozelene (periwinkle blue) - modrý s fialovočerveným podtónom. 

Ide o najteplejší zo všetkých modrých odtieňov a jeho úlohou je symbolizovať prechod a nové možnosti. Kvôli tejto kombinácií tak pristane naozaj každému. „Pantone farba roka odráža dianie v našej globálnej kultúre, vyjadruje to, čo ľudia hľadajú, na čo môže táto farba odpovedať,“ uviedla v tlačovej správe Laurie Pressman, viceprezidentka inštitútu. very peri, farba roka, šatník profimedia

Farbu roka určuje štúdia

Odborníci v Pantone vyberajú farbu na nasledujúci rok štúdiom farebných vplyvov na celom svete, z rôznych oblastí. Kľúčový je pre nich najmä zábavný priemysel, umelecké zbierky a noví umelci, móda, bytové zariadenie. S výberom odtieňa idú ruka v ruke aj rebríčky o obľúbených cestovateľských destináciách alebo novinkách v zdravom životnom štýle. 

Zamerali sa aj na technickú stránku a pozorovali trendy v hernom priemysle a sledovali vývin sociálno-ekonomických podmienok. Inšpiráciu mohli čerpať aj z pripravovaných veľkých športových podujatí. Pantone sa spojila aj s Microsoftom, ktorý v skicári zaradil Very Peri k odtieňom na ich palete a Powerpoint ponúka toto farebné pozadie na prípravu prezentácií.

Výrobky v spolupráci s Pantone

V rámci predaja ponúka Pantone výber produktov s nedávno vytvoreným odtieňom. Môžete si zaobstarať hrnček Very Peri alebo pohár na cortado (espresso zmiešané s teplým mliekom). Pre praktickejších je v ponuke aj zápisník a kľúčenka s dvoma rôznymi veľkosťami.

Obuvná značka Cariuma už v minulosti spolupracovala s inštitútom na topánkach vo farbe roka. Na výber máte z tenisiek v pánskych aj dámskych veľkostiach, ktoré je možné objednať si vopred. Balíky môžu nedočkaví zákazníci očakávať už vo februári.

Priority Bicycles zverejnila limitovanú edíciu troch rôznych ručne maľovaných modelov: The Coast, The Gotham Edition a The L Train. Kým bicykel v štýle Coast je vybavený vysokokvalitným pásom, L Train je zostavený z ľahkého, trojitého chrómového rámu. Bicykel Gotham Edition sa môže pochváliť pneumatikami odolnými proti prepichnutiu a ľahkým hliníkovým rámom. Bicykle sú dodávané so stojanom, košíkom na fľašu s vodou, pneumatikami a odrazkami. Tak čo, doplníte túto farbu do šatníka aj vy?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:10