Karol III. je po operácii.TASR
StoryEditor

Ďalšia operácia v kráľovskej rodine. Karol III. musel absolvovať zdravotný zákrok

26.01.2024, 21:51
Kráľovská rodina

Po nedávnej operácii Kate Middleton musel vyhľadať lekárov aj Kráľ Karol III. (75), ten podstúpil operáciu pre zväčšenú prostatu. Podľa informácii sa má dobre. Kráľ sa dostavil na súkromnú kliniku The London Clinic v piatok ráno v spoločnosti kráľovnej Kamily. Tá sa k jeho zdravotnému stavu vyjadrila.

Manželka Kamila zhodnotila jeho zdravotný stav pár slovami: “Je v poriadku, vďaka,”. Karol III. bol pri príchode vo výbornej nálade, píše denník The Sun. Má sa za to, že kráľ plánuje navštíviť princeznú Kate, ktorá sa zotavuje po operácii brucha. Tá kvôli zákroku do Veľkej noci odsunula pracovné povinnosti a zotavuje sa.

Britský premiér Rishi Sunak zaželal kráľovi skoré uzdravenie, uviedla hovorkyňa premiérovho sídla Downing Street. Britskému monarchovi diagnostikovali zväčšenú prostatu 17. februára po tom, čo pociťoval niektoré príznaky ochorenia. Ostatným mužom odporúča, aby absolvovali rovnaké vyšetrenie.

Dĺžka jeho pobytu v nemocnici teraz nie je známa. Britský denník The Times napísal, že by malo ísť o dva dni. Buckinghamský palác oznámil, že kráľove stretnutia sú dočasne odložené. Údajne ho teší, že jeho diagnóza má pozitívny vplyv na zvýšenie povedomia o zdraví a prevencii.

Ian Eardley, konzultant urologického chirurga a klinický riaditeľ pre NHS Anglicko, podľa AFP povedal, že stav, ako bol diagnostikovaný u panovníka, je "do určitej miery nevyhnutnou súčasťou starnutia pre takmer všetkých mužov". Publicita je podľa neho dobrá a obavy z preventívnych vyšetrení sa stanu stále vyhľadávanejšie.

Zväčšená prostata zapríčiňuje nutkanie na močenie. Bežne sa nepovažuje za vážny stav ani za indikátor rizika rakoviny prostaty, dodala AFP.

image

Karol III.

TASR
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:30