FILE PHOTO: Britain‘s Prince Harry, Duke of Sussex, Meghan, Duchess of Sussex attend the 2022 Robert F. Kennedy Human Rights Ripple of Hope Award Gala in New York City, U.S., December 6, 2022. REUTERS/Andrew Kelly/File PhotoREUTERS
StoryEditor

Nadurdený princ Harry komplikuje korunováciu: Kde se schovává?

06.05.2023, 09:26
Kráľovská rodina

Skoro sa zdá, ako by najdôležitejšou otázkou ohľadom korunovácie kráľa Karola III. (74) bolo, či sa dostaví nezdarný princ Harry (38). V Británii sa má údajne nachádzať už od piatku, ale... prečo ho ešte nikto nevidel? Schováva sa snáď? Alebo bol schovaný a uprataný? Škandály, ktoré sprevádzajú jeho odstrihnutie od rodiny, presťahovanie do USA nasledované radom šokujúcich odhalení a interview, si vyberajú svoju daň. Harry stihne ďalší trest a poníženie. Dokonca Harryho a syn Meghan má dnes, v deň korunovácie narodeniny. Oslavuje štyri roky.

Zatiaľ čo ostatní členovia kráľovskej rodiny sa deň pred korunováciou vôbec neostýchali ukazovať na verejnosti a naopak si v nabitom programe našli skulinku, aby sa mohli stretnúť s fanúšikmi na ulici, Harry nebol vôbec videný.

Mohlo by to súvisieť skrátka len s tým, že cestuje z ďaleka a chce sa pred náročným zajtrajškom oddýchnuť, možno sa v súkromí porozprávať s rodinou, ktorú dlhšiu dobu nevidel. Ale pôsobí to prinajmenšom podozrivo. Skoro ako by sa vojvoda zo Sussexu skrýval a stránil... Alebo snáď bol o to požiadaný, aby na seba nestrhával pozornosť, ktorá by teraz mala patriť predovšetkým jeho otcovi, kráľovi Karolovi III.?

Absencia Harryho skrátka vyvoláva v očiach verejnosti nové a nové dohady a otázky. Napríklad dlho nebolo vôbec jasné, či skutočne dorazil do svojej rodnej krajiny a bude sa oficiálnych ceremoniálov zúčastniť. Britské médiá v piatok popoludní informovali o tom, že v Londýne pristálo súkromné ​​lietadlo, a to práve z americkej Kalifornie, kde v súčasnosti Harry s manželkou Meghan a deťmi Archiem a Lilibeth žije.

Hneď sa začalo špekulovať, že na palube musel byť iste práve Harry, hoci je veľkým bojovníkom za životné prostredie a určite by pôsobilo lepšie, keby myslel na svoju uhlíkovú stopu a dorazil radšej bežnou linkou. Lenže už v minulosti dokázal, že to nie je tak úplne jeho štýl. Nakoniec sa špekulácia, že dorazil komerčným letom s American Airlines, nakoniec objavila podopretá svedectvom údajného spolucestujúceho.

Odsedieť si to a rýchlo domov

Už skôr rôzne správy hovorili o tom, že Harry síce dorazí, ale nezostane príliš dlho a nebude mať ani žiadnu oficiálnu úlohu. Len pár hodín po korunovácii má vraj v pláne zase odletieť do Ameriky za svojou rodinou, čo znie pravdepodobne už len preto, že staršia Archia bude oslavovať narodeniny a Meghan pre neho chystá oslavu. Otecko by určite chýbať nemal.

Riešilo sa aj to, kde bude Harryho miesto pri samotnej korunovácii vo Westminsterskom opátstve. Hovorilo sa o tom, že by mal mať určené sedalo zhruba desať radov od svojho otca Karola.

Ďalší experti ale teraz tvrdia, že kráľovská rodina nakoniec zasiahne a Harrymu dá lepšie a prestížnejšie miesto, pretože inak by to vyzeralo ako schválnosť či trest voči nemu. „Je to člen rodiny, je to kráľov druhý syn, mieri na korunováciu, tak nebude sedieť schovaný za stĺpom!“ myslí si expertka Katie Nichollová pre Mirror. Skoro to znie ako - Baby nebude sedieť v kúte! Tak uvidíme, ako to s Harrym nakoniec dopadne. 

Dnníik The Mirror s odkazom na zdroj z paláca píše, že Harry bude nakoniec usadený do tretieho radu, vedľa manžela svojej sesternice princeznej Eugenie Jacka Brooksbanka po jednej strane a princeznú Alexandru, sesternicu zosnulej kráľovnej.

image

FILE PHOTO: Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex, leave Westminster Hall in London, Wednesday, Sept. 14, 2022. Nariman El-Mofty/Pool via REUTERS/File Photo

via REUTERS

Ďalšie tresty pre Harryho

O tom, že Harry svojim škandalóznym vyhláseniam, zaťal do vzťahov so svojou rodinou naozaj hlbokú ranu, svedčí to, že bude vylúčený z ďalších oficiálnych momentov korunovácie. Neobjaví sa na žiadnej z oficiálnych fotiek a portrétov, nebude súčasťou slávnostného procesie, v ktorom kráľ Karol III. s kráľovnou Camillou pôjdu v zlatom kočiari z Westminsterského opátstva. A nebude prítomný na slávnostnom pozdravení na balkóne Buckinhgamského pálca, odkiaľ bude kráľ Karol III. s kráľovnou Camillou a ďalšími najbližšími a pracujúcimi členmi kráľovskej rodiny sledovať vojenskú prehliadku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:17