Kráľ Karol III. na prvej oficiálnej ceste od úmrtia jeho matky, Alžbety II.Profimedia - Standardis
StoryEditor

Karol III. má za sebou prvé kráľovské povinnosti. Široký úsmev a podkolienky s kiltom

04.10.2022, 13:15
Kráľovská rodina

Uplynuli už dva týždňe od pohrebu kráľovnej Alžbety II. Monarchia sa stále z tejto rany spamätáva, ale čas beží a nový kráľ sa musel ujať funkcie. Pred sebou má kopu povinností, ktoré nepočkajú. Od smrti svojej matky sa prvýkrát vybral na oficiálnu cestu a nevadili mu ani dotyky okolo stojacich ľudí. Ak by ste na kráľovi Karolovi III. čakali na mieru šitý oblek, boli by ste sklamaní. Siahol totiž po klasickom škótskom odeve.

Hoci je v kráľovskom protokole zakázané sa akokoľvek dotýkať svojho kráľa či kráľovnej, kráľ Karol III. sa na svojej prvej návšteve vítal s verejnosťou ako so starými známymi. Prvýkrát po smrti svojej matky sa vo svojej novej úlohe vydal na oficiálne stretnutie s obyčajnými ľuďmi. So svojou ženou Kamilou navštívil mestečko Dunfermline v Škótsku. Nevynechali ani hlavné mesto Edinburgh. Navštívili tu historickú budovu City Chambers, ktorá slúži na stretnutie miestnej rady. V Británii už skončilo obdobie smútku, ktoré kráľovská rodina po smrti Alžbety II. držala. A tak Karol III. začal plniť svoje kráľovské povinnosti. 

Podával si ruky

Medzi obyčajný ľud zavítal v tradičnom škótskom kilte. Ľudia naňho čakali s kvetmi a inými darmi. Naťahovali ruky cez zábranu, aby svojho kráľa mohli pozdraviť. A na rozdiel od jeho matky, ktorá ruku svojim poddaným príliš nepodávala, si triasol rukou s každým, kto jeho dlaň ulovil. Karol III. sa usmieval od ucha k uchu, s niektorými ľuďmi v prvom rade prehodil pár slov a rôzne vtipkoval. Svojmu národu zvesela mával a bolo vidieť, že ho veľmi teší, ako ho ľudia vrelo a s potleskom privítali. Svoju prvú oficiálnu návštevu ako kráľ zvládol na výbornú.

image

Kráľa je zakázané sa dotýkať, avšak Karol III. spravil výnimku.

Profimedia - Standardni obsah
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 19:11