Kráľovná Alžbeta II. inšpirovala svet svojimi výrokmi, ale aj svojím zmyslom pre humor.AP
StoryEditor

Dnes sa koná pohreb kráľovny Alžbety II. Charles ju posype hlinou. Takýto je SCENÁR!

19.09.2022, 09:50
Kráľovská rodina

Uplynulo už desať dní od smrti Jej Veličenstva. Toto smutné obdobie pre celú Britániu dnes vyvrcholí veľkolepým pohreb, ktorý budú sledovať po svete milióny divákov. Naplánovaný je do bodky. Scenár štátneho pohrebu má niekoľko styčných bodov. Konať sa bude vo Westministerskom opátstve. Dorazia dnes tisíce domácích aj zahraničných hosťov. Smútočný deň začne verejnou bohoslužbou. Nasledovať bude presun rakvy s kráľovnou na hrad Windsor, kde sa bude konať omša počas jej ukladania do hrobu. Večer bude mať rodina poslednú príležitosť rozlúčit sa s kultovou panovníčkou počas súkromného obradu.

O desiatej hodine rannej zazvoní Big Ben plným zvukom. Zvon z ikonickej zvonice patriaci k budovám britského parlamentu bude mať následne po zvyšok dňa srdce obalené tlmičom, aby neznel tak hlasno. O pol jedenástej vyjde z budovy parlamentu smútočný sprievod. Na jeho čele pôjde lafeta s rakvou kráľovnej. Tú budú ťahať príslušníci Kráľovského námorníctva. O 12:00 nášho času začne pohreb. Potom, čo smútočný sprievod dorazí k hlavnému vstupu do Westminsterského opátstva, bude rakva Alžbety II. zložená z lafety (delo, pozn.r.) a donesená pred hlavný oltár katedrály. Následne začne štátny pohreb, ten odslúži spoločne dekan Westminsterského opátstva David Hoyle a arcibiskub z Cantenbury Justin Welby. Pôjde pritom o prvý pohreb panovníka v opátstve od pohrebu Juraja II. v roku 1760.

image

V Británii ľudia smútia za svojou panovníčkou.

 

Pochod má striktný plán

O 13:15 vyrazí smútočný sprievod z Westminsterského opátstva. Po bohoslužbe bude kráľovnina rakva znovu umiestnená na lafetu a vyrazí v smútočnom sprievode okolo Westminsterského paláca cez ulice až k Wellingtonovmu oblúku. Od Wellingtonovho oblúku bude rakva prepravená k hradu Windsor pohrebným vozidlom. Ďalší sprievod povedie rakvu cez kráľovskú rezidenciu. Začne na promenáde Long Walk vedúcej k bráne na hornom nádvorí. Z toho prejde pod Kruhovou vežou a cez Normanskú bránu na dolné nádvorie a do kaplnky svätého Juraja, ktorá bude slúžiť ako miesto posledného odpočinku kráľovnej Alžbety II.Niečo pred piatou hodinou sa k smútočnému sprievodu vo vnútri Windsoru znovu pripoja členovia kráľovskej rodiny. Tí pohrebné auto odprevadia až ku kaplnke svätého Juraja.

O 17:00 nášho času budú televízie po celom svete vysielať pohrebnú bohoslužbu v kaplnke svätého Juraja. 

O 20:00 sa bude konať súkromná bohoslužba pre kráľovskú rodinu. Bude poslednou bohoslužbou, ktorá bude definitívnym koncom pohrebu Alžbety II.. Počas nej nový kráľ Karol III. symbolicky zasype rakvu svojej matky hlinou. Tým ceremónia celého dňa skončí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:35