Pripravte si menu podľa Lady Di.Dreamstime
StoryEditor

Menu podľa princeznej Diany: Milovala fazule z konzervy a vajcia Suzette. Máme recept!

07.09.2022, 12:00
Kráľovská rodina

Výjavy zo starých obrazov ukazujú, ako sa kráľovské stoly prehýbali pod ťarchou jedla a vyberaných, a najmä výdatných, pochúťok. Moderné princezné si však strážia figúru a výnimkou nebola ani Diana. Ako vyzeral jej jedálniček a čomu nedokázala odolať ani ona?

Žiť takpovediac pred objektívmi kamier a fotoaparátov, ktoré v konečnom dôsledku dokážu pridať aj niekoľko kilogramov, nebolo pre princeznú Dianu ľahké – veď ako každá žena chcela vyzerať štíhlo a zdravo. Pozrime sa teda na to, čo si princezná nakladala na tanier najčastejšie.

Jedlá, ktoré mala najradšej

Princezná z Walesu mala najradšej plnené papriky. Bola to obmena našej plnenej papriky, pretože sa vyhýbala mäsu. A tak jej kuchár pripravoval verziu s ryžou, cesnakom, hubami, cuketou a mozzarellou. To všetko preliate omáčkou z údených rajčín.

Veľmi obľubovala pytliacke kura, ktorého recept kuchár obmenil podľa jej požiadaviek. Kuriatko bolo pošírované a bez kože, aby neobsahovalo žiaden tuk. Zemiaky boli uvarené a zmiešané s vaječnými bielkami a paprikou.

Milovala aj vajcia Suzette, teda pečené zemiaky so strateným vajcom, špenátom a holandskou omáčkou. Vďaka tomuto receptu si ho môžete pripraviť aj vy.

Varíme podľa Diany - Vajcia Suzette

Suroviny:

  • 2 veľké zemiaky na pečenie
  • 2 lyžice masla
  • 1 žĺtok
  • soľ a korenie podľa chuti

Na náplň:

  • 2 šálky čerstvých špenátových listov
  • 1 lyžička olivového oleja
  • štipka mletého muškátového orieška

Na vajcia:

  • 2 vajcia veľkosti L
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • 1 lyžička soli

Na holandskú omáčku:

  • 4 lyžice masla
  • 2 žĺtky
  • ¼ lyžičky citrónovej šťavy, soľ a korenie
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého estragónu

Postup:

1. Zemiaky pečte hodinu pri 200 °C. Potom odkrojte vrchnú časť zemiakov a vydlabte ich do veľkej misy. Zemiaky roztlačte dohladka a pridajte maslo, žĺtok a korenie. Cukrárskym vreckom vytlačte zmes po okrajoch zemiakovej šupky. Plnené zemiaky vráťte do rúry a pečte dozlatista. Kým pripravíte náplň, udržiavajte ich v teple.

2. V malej miske rozpustite maslo. Do druhej misky dajte žĺtky a postavte ich do vodného kúpeľa. Vajcia rozšľahajte a pomaly pridávajte maslo, aby vznikla omáčka. Pridajte citrónovú šťavu, osoľte a okoreňte. Misku vyberte, ale vodu nechajte variť.

3. Na olivovom oleji orestujte špenát, pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie a rozdeľte ho medzi dve zemiakové šupky. Do vody pridajte ocot a soľ a vyklepnite dve vajcia. Varte ich asi 3 minúty. Vyberte ich dierovanou naberačkou a položte na špenát. Navrch nalejte holandskú omáčku a posypte estragónom.

Kráľovské fazule z plechovky?!

Toto je asi najznámejšia „vychytávka“ princeznej Diany. Jej dvorný šéfkuchár McGrady prezradil, že priam zbožňovala varenú fazuľu. Musel jej ju pripravovať každý deň z prostého dôvodu - obsahuje málo sacharidov a tuku, pričom má veľa bielkovín. Dokáže zasýtiť na dlhý čas, telu dodá vlákninu a výživné látky, a pritom sa po nej nepriberá. Diana netúžila po extra receptoch – jednoducho požiadala o obyčajnú varenú fazuľu z plechovky, ktorú máte v komore či špajze isto aj vy. Takže keď si nabudúce budete otvárať konzervované fazuľky, vedzte, že aj vy sa stravujete ako na kráľovskom dvore!

Pre maškrtný jazýček

Keď princezná dostala chuť na sladké, nedala dopustiť na pudingový chlieb s maslom. Ale požiadala oň len vtedy, keď boli doma jej synovia William a Harry, aby si maškrtu vychutnala s deťmi. Sama si tento dezert nikdy neobjednávala.

Milovala sušené hrozienka a bolo známe, že ich potmehúdsky zobkala z každého dezertu, ktorý sa objavil na stole. Jej najväčšou slabosťou boli zemiaky, tie však nešli dovedna s jej cvičebným plánom. Napriek tomu si ich dopriala aspoň raz za týždeň. Zo širokej ponuky ovocia mala úplne najradšej exotické liči.

Potrebujem odšťavovač!

Odšťavovanie nebolo v 80. a 90. rokoch také bežné ako teraz. Ale princezná Diana si uvedomila zdravotné výhody odšťavovania ovocia a zeleniny. Jej dvorný kuchár povedal, že Diana jedného dňa prišla domov a povedala: „Potrebujem odšťavovač! Chcem začať piť čerstvé džúsy!“ Takže pre ňu začal pripravovať džúsy z mrkvy, zo zeleru, z petržlenu, zo špenátu. Aj tomuto zrejme vďačí za to, že stále žiarila zdravím.

Toto bolo tabu

Najprísnejší zákaz platil na červené mäso. To nejedávala nikdy – výnimku urobila len vtedy, keď vo svojom sídle hostila amerického herca a režiséra Clinta Eastwooda, pre ktorého dala pripraviť pečené jahňacie mäso.

Rovnako ako celý kráľovský dvor mala zakázané pochutnávať si na morských plodoch, aby neriskovala otravu jedlom. Vyhýbala sa aj pokrmom, ktoré obsahovali majonézu alebo kyslú smotanu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:24