Kráľovná Matka, ako mamu Alžbety volali, bola celý život známa svojou láskavosťouProfimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Už ako dievčatko sa starala o umierajúcich. Matka kráľovnej Alžbety patrila k najláskavejším členom monarchie

25.01.2022, 21:00
Kráľovská rodina
Alžbeta Angela Marguerite Bowes-Lyonová (1900 – 2002) bola spočiatku vojvodkyňou z Yorku, neskôr kráľovnou Alžbetou a napokon zostala kráľovnou matkou. Aký bol jej príbeh?

V septembri 1951 však Jurajovi VI. diagnostikovali rakovinu pľúc. V januári 1952 mala dvojica  vyraziť na naplánovanú cestu do Austrálie a na Nový Zéland, na ktorej sa nakoniec zúčastnili princezná Alžbeta a jej manžel Philip, vojvoda z Edinburghu. O niekoľko týždňov na to kráľ zákernej chorobe podľahol a na trón nastúpila jeho staršia dcéra Alžbeta.

image

Do dnešného dňa sa nevedia vystáť. Prečo William a Harry o svojej nevlastnej sestre mlčia?

Z kráľovnej Alžbety na kráľovnú matku

Kráľovná hlboko milovala svojho zosnulého manžela, a tak sa nejaký čas po jeho smrti  utiahla do úzadia. Lenže pamätajúc na svoju povinnosť prijala tragickú stratu so stoickou odvahou a ujala sa svojich verejných povinností. Stala by sa z nej múdra a uznávaná panovníčka. Po korunovácii svojej dcéry za kráľovnú Alžbetu II, prijala meno „Kráľovná matka“.

Okrem svojich verejných povinností sa venovala napríklad i pestovaniu kamélií vo svojich záhradách, rybárčeniu a jazde na koni, pričom vlastnila niekoľko koní ocenených v steeplechase (prekážkový dostih v atletike).

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 20:20