Vogue archives
StoryEditor

Minulosť sa opakuje. Harry nie je prvý, kto opustil kráľovskú rodinu pre rozvedenú Američanku

27.05.2021, 14:00
Kráľovská rodina
Len nedávno sa princ Harry s jeho manželkou Meghan Markle rozhodli opustiť britské kráľovstvo. Avšak neboli prvým zamilovaným párom v kráľovskej histórii, ktorí sa rozhodol vzdať trónu kvôli láske.

Po svadbe Edward okamžite stratil titul a menovali ho za vojvodu z Windsoru, čo znamená, že sa Wallis stala vojvodkyňou. Síce románik týchto dvoch zamilovaných duší znie naozaj ako z rozprávky, život Wallis s Edwardom bol ťažký. Bol ňou naozaj posadnutý a neustále si vyžadoval jej pozornosť. Vo vzťahu Wallis nemala žiadny priestor a dokonca sa Edward vyhrážal, že spácha samovraždu, ak by ho chcela opustiť. Život bez nej si nevedel predstaviť. 

Pred, počas a po druhej svetovej vojne boli vojvoda a vojvodkyňa z Windsoru považovaní mnohými členmi parlamentu za nacistických sympatizantov. V roku 1937 navštívili Nemecko a stretli sa s Adolfom Hitlerom. V roku 1940 bol vojvoda vymenovaný za guvernéra Bahám a pár sa presťahoval na ostrovy, až kým sa úradu v roku 1945 nevzdal. V päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch vojvoda a vojvodkyňa prestupovali medzi Európou a Spojenými štátmi a žili životom voľného času ako celebrity v spoločnosti. Po vojvodovej smrti v roku 1972 žila vojvodkyňa v ústraní a na verejnosti ju vídali len zriedka. Jej súkromný život bol zdrojom mnohých špekulácií a zostáva kontroverznou osobnosťou britských dejín.

Seriál The Crown si podľa viacerých výpovedí vyhotovil obraz práve na základe správania sa Wallis. Tá milovala spoločenských život a odmietala sa vzdať luxusu. Práve to mal byť dôvod toho, prečo Edward niekoľkokrát verejne pošpinil rodinu. Rodina sa mu vyhýbala a nekomunikovala s ním, no napriek tomu ho na sklonku života ''prijali''. Edward zomrel mesiac pred svojimi 78. narodeninami a Wallis zomrela o 14 rokov neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:17