profimedia
StoryEditor

Aby si ju princ zobral, musela sa vzdať kariéry a zaplatiť mu dva milióny dolárov. Princezná Grace je dodnes ikonou

17.11.2021, 01:00
Kráľovská rodina
Do dnešného dňa patrí k najlepším herečkám sveta - a to napriek tomu, že s herectvom skončila pomerne skoro. Príbeh Grace Kelly je rovnako fascinujúci aj po rokoch.

Po obrovských úspechoch sa herečka stala hviezdou a objavovala sa na všetkých dôležitých akciách. Jednou z nich bol festival v Cannes, po ktorom si ju monacký princ Rainer III. pozval do svojho zámku na fotenie. Medzi dvojicou preskočila iskra a už o pár týždňov na to herečka vyhlásila, že so svojou kariérou v Hollywoode končí. Dôvodom bola láska, ktorá bola silnejšia než sláva a bohatstvo šoubiznisového sveta. Rainera milovala, a tak sa rozhodla byť v prvom rade manželkou a zároveň aj princeznou. 

Vzdať sa kariéry však nebola jediná požiadavka zo strany princa. Ešte predtým, než Rainer požiadal Grace o ruku, musela americká herečka absolvovať testy u lekárov, ktoré overili jej plodnosť. Ak by nebola schopná vynosiť princovi dieťa, za ženu by si ju nezobral. Aby toho nebolo málo, keď si pred Grace pokľakol, prišla ďalšia šokujúca správa - a to, že musí nastávajúca princezná zaplatiť rodine ženícha 2 milióny dolárov. Zvyk, ktorý bol vtedy zaužívaný, bol braný smrteľne vážne. 

Táto podmienka sa nepáčila otcovi Grace, ktorý na toto pravidlo odmietal pristúpiť. ,,Nebudem platiť za to, aby bol niekto s mojou dcérou,'' vyjadril sa, no nakoniec sa, keď uvidel smútok svojej dcéry - a pochopil fakt, že to monacká monarchia myslí vážne, rozhodol obetovať rodinné bohatstvo a svojej prostrednej dcére dal milión dolárov. Zvyšok si doplatila zo svojich zárobkov herečka.

Po vstupe do manželstva ju čakalo malé, nepríjemné prekvapenie - a to, že jej manžel zakázal v krajine filmy, v ktorých Grace vystupovala. Princezná však napriek tomu pôsobila spokojne a údajne ani na chvíľu neoľutovala, že sa pre koniec kariéry rozhodla. Viaceré zdroje uvádzajú, že ju Hitchcock prosil, aby sa vrátila na filmové plátna, no ona odmietala. Aktívne však naďalej vo verejnej sfére pôsobila aj po pôrode troch detí. Venovala sa najmä charitatívnej práci a dobrovoľníctvu. To, ako sa pre lásku obetovala - a ako zanietene pomáhala druhým, je pre mnohých inšpiráciou do dnešného dňa. Na jej počesť dokonca vyšľachtili v Monaku špeciálnu ružu a pomenovali jednu z najkrajších tamojších záhrad. 

Pozrite si, ako princezná Grace Kelly vyzerala:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:40