StoryEditor

Ochrana súkromia a osobných údajov

01.07.2024, 00:00
svetevity GDPR

5             Ochrana súkromia a osobných údajov

 

5.1          Aplikácia pravidiel ochrany súkromia osobných údajov: Tento článok sa vzťahuje len na Používateľov, ktorí sú fyzickými osobami. Používateľ ako Dotknutá osoba berie na vedomie, že uzavretím Zmluvy a/alebo vzniká Poskytovateľovi ako Prevádzkovateľovi oprávnenie spracúvať osobné údaje Dotknutej osoby podľa článku 6 odseku 1 písmen b) a f) Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a §13 odseku 1 písmen b) a f) Zákona o ochrane osobných údajov.

 

5.2          Zodpovedná osoba: Zodpovedná osoba Prevádzkovateľa, ak je určená, je uvedená na webovom sídle Prevádzkovateľa.

 

5.3          Účel spracúvania: Účelom spracúvania Osobných údajov Dotknutej osoby Prevádzkovateľom je (i) poskytovanie Služby a služieb spojených so Službou, Účtom a Stránkou, (ii) uzatváranie a plnenie Zmluvy, (iii) výber a uplatňovanie pohľadávok zo Zmlúv a (iv) evidencia používateľov Služby a Stránky, (v) ochrana práv Prevádzkovateľa a tretích osôb, (vi) vypracovanie a analýza štatistických údajov, pričom v tomto prípade sú údaje spravidla anonymizované a agregované, takže nie je možné určiť totožnosť Používateľa, (vii) meranie návštevnosti Stránky, (viii) zlepšovanie obsahu Služby a Stránky a jej vývoj, (ix) zabezpečenie bezpečnosti systémov Prevádzkovateľa pred neoprávnenými zásahmi a prístupmi, (x) plnenie zákonných povinností Prevádzkovateľa, najmä podľa daňových a účtovných predpisov a (xi) priamy marketing v podobe zasielania ponúk podobných tovarov a služieb Dotknutej osobe, pričom súhlas Dotknutej osoby podľa tejto vety je udelený uzatvorením Zmluvy podľa § 116 odseky 14 a 15 Zákona o elektronických komunikáciách, a je kedykoľvek odvolateľný, (xii) prípadné posielanie tzv. push notifikácií do zariadenia Dotknutej osoby, v ktorom sú Služba a Stránka používané, s ponukou tovarov a služieb alebo aktuálnymi informáciami o Službe,  (xiii) ukladanie zálohy za účelom ochrany práv Prevádzkovateľa a tretích osôb po ukončení Zmluvy, bezpečnosti systémov Prevádzkovateľa, a preukázania dodržiavania právnych predpisov zo strany Prevádzkovateľa.

 

5.4          Právny základ spracúvania: Právnym základom spracúvania Osobných údajov je (i) plnenie zmluvných povinností Prevádzkovateľa zo Zmluvy (článok 6 odsek 1 písmeno b) Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a §13 odsek 1 písmeno b) Zákona o ochrane osobných údajov) a (ii) oprávnený záujem Prevádzkovateľa (článok 6 odsek 1 písmeno f) Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a §13 odsek 1 písmeno f) Zákona o ochrane osobných údajov), ktorý spočíva napr. v záujme na riadnom a úplnom splnení Zmluvy, ak je uzavretá a prípadnom uplatnení nárokov Prevádzkovateľa alebo tretej osoby voči Dotknutej osobe, na spracovaní údajov na štatistické účely, meranie návštevnosti, analýze preferencií Dotknutej osoby, zlepšovaní obsahu a vývoja Služby a Stránky, zabezpečení systémov Prevádzkovateľa a preukazovanie dodržiavania právnych predpisov zo strany Prevádzkovateľa, a na priamom marketingu.

 

5.5          Zoznam spracúvaných Osobných údajov: Prevádzkovateľ bude spracovávať osobné údaje Dotknutej osoby v nasledujúcom rozsahu (zoznam osobných údajov), pričom Osobné údaje sú získavané priamo od Dotknutej osoby v rámci registrácie alebo z komunikácie s Dotknutou osobou alebo v rámci logovania aktivity Dotknutej osoby v Aplikácii:

 

             Povinné identifikačné údaje: meno, priezvisko, e-mail, heslo (v zašifrovanej podobe)

             Iné automaticky spracúvané údaje: spôsob a doba registrácie, IP adresa, unikátny identifikátor zariadenia, logy aktivít Dotknutej osoby v rámci účtu Dotknutej osoby v Službe a na Stránke, unikátne ID operačného systému zariadenia, z ktorého sa Dotknutá osoba prihlasuje, dátumy a časy pristupovania k Službe a Stránke, zmeny v Službe a na Stránke

             Údaje pri skončení Zmluvy: vyššie uvedené údaje Dotknutej osoby a dôvod zrušenia Zmluvy, ktoré sú potrebné za účelom zabránenia opätovnému uzatvoreniu Zmluvy a/alebo registrácii

 

5.6          Doba spracúvania: Dobou spracúvania a uchovávania Osobných údajov je doba trvania Zmluvy + 4 roky (premlčacia doba) od splnenia/ukončenia Zmluvy. V prípade uplatňovania nárokov je to doba potrebná na uplatnenie nárokov Dotknutej osoby a/alebo Prevádzkovateľa v súdnom konaní určená podľa príslušného právneho predpisu (premlčacia doba + potrebná rezerva najmenej dvanásť mesiacov) a následne doba trvania takéhoto konania vrátane exekúcie. Spracúvanie Osobných údajov bude trvať vždy najmenej po dobu trvania Zmluvy.

 

5.7          Zmluvná požiadavka: Poskytnutie Osobných údajov je zmluvnou požiadavkou, ako aj požiadavkou na uzavretie Zmluvy medzi Prevádzkovateľom a Dotknutou osobou, ktorá je potrebná na účely uvedené v bode 5.3. Poskytnutie Osobných údajov je dobrovoľné v zmysle dobrovoľnosti uzavretia Zmluvy, a v prípade ich neposkytnutia nemôže Prevádzkovateľ s Dotknutou osobou uzavrieť Zmluvu. Poskytnutie súhlasu na spracúvanie osobných údajov nie je podmienkou uzavretia Zmluvy. Bez poskytnutia Osobných údajov nie je možné používať Službu a zaregistrovať sa.

 

5.8          Automatizované rozhodovanie a profilovanie: Prevádzkovateľ nepoužíva automatizované rozhodovanie a profilovanie.

 

5.9          Poskytovanie tretím osobám a prenos Osobných údajov: Dotknutá osoba berie na vedomie, že jej Osobné údaje môžu byť poskytnuté aj tretím osobám, ktorými sú:

 

             Zamestnanci Prevádzkovateľa.

             Osoby, ktoré Prevádzkovateľovi poskytujú účtovné, daňové, finančné, právne a iné poradenské služby.

             Dodávatelia externých služieb (programátorské a iné podporné technické služby, serverové služby, call centrum, rozosielanie e-mailov, služby súvisiace s meraním návštevnosti a prispôsobovanie obsahu preferenciám Dotknutých osôb).

             Prevádzkovatelia záložných serverov a prevádzkovatelia technológií používaných Prevádzkovateľom za účelom zabezpečenia funkčnosti služieb.

             Osoby spravujúce a vymáhajúce pohľadávky Prevádzkovateľa a inkasné agentúry.

             Orgány verejnej moci v súlade s právnymi predpismi.

 

Osobné údaje budú prenášané do iného členského štátu Európskej únie (Česká republika) za účelom ich spracúvania treťou osobou (sprostredkovateľom).

 

5.10       Práva Dotknutej osoby: Dotknutá osoba má práva dotknutej osoby podľa kapitoly III Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a druhej hlavy Zákona o ochrane osobných údajov, najmä má (i) právo na informácie podľa článkov 13 a 14 Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a §19 až 21 Zákona o ochrane osobných údajov a oznámenia podľa článkov 15 až 22 a článku 34 Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a §22 až 28 a §41 Zákona o ochrane osobných údajov, ktoré sa týkajú spracúvania, a to v stručnej, transparentnej, zrozumiteľnej a ľahko dostupnej forme, formulované jasne a jednoducho a poskytnuté písomne alebo inými prostriedkami a v prípade potreby elektronickými prostriedkami, (ii) právo na prístup k svojim Osobným údajom, (iii) právo na opravu Osobných údajov, (iv) právo na vymazanie Osobných údajov (právo na zabudnutie), (v) právo na obmedzenie spracúvania Osobných údajov, (vi) právo na oznámenie, že Osobné údaje boli opravené, vymazané alebo ich spracúvanie bolo obmedzené, (vii) právo na prenosnosť Osobných údajov, ak sa ich spracúvanie vykonáva na základe súhlasu alebo zmluvy a vykonáva sa automatizovanými prostriedkami, (viii) právo podávať námietky proti spracúvaniu Osobných údajov, (ix) právo na overenie rozhodnutia vykonaného automatizovaným spôsobom a na základe profilovania nie automatizovaným spôsobom, právo vyjadriť svoje stanovisko k rozhodnutiu vykonanému automatizovaným spôsobom a na základe profilovania, a právo napadnúť rozhodnutie vykonané prostredníctvom automatizovaného rozhodovania a na základe profilovania, (x) právo kedykoľvek odvolať súhlas so spracúvaním Osobných údajov a (xi) právo podať sťažnosť dozornému orgánu (Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky, www.dataprotection.gov.sk) a návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov. Rozsah, obmedzenia a spôsoby výkonu uvedených práv sú uvedené v kapitole III Všeobecného nariadenia o ochrane údajov a druhej hlave Zákona o ochrane osobných údajov.

 

5.11       Právo namietať: Dotknutá osoba má právo namietať spracúvanie osobných údajov, ak sú spracúvané z dôvodu verejného záujmu, oprávneného záujmu alebo na účely priameho marketingu. Namietanie spracúvania osobných údajov je možné vykonať elektronickou poštou.

 

5.12       Právo odvolať súhlas: Dotknutá osoba je oprávnená odvolať súhlas na spracúvanie osobných údajov, ak sa spracúvanie osobných údajov deje len na základe jej súhlasu, elektronickou poštou.

 

5.13       Právo na vymazanie: V prípade, ak ide o Osobné údaje osoby mladšej ako 18 rokov, môže Dotknutá osoba požadovať vymazanie Osobných údajov poskytnutých pred dovŕšením 18. roku veku.

 

5.14       Vekové obmedzenia: Prevádzkovateľ v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti spracúva Osobné údaje na základe súhlasu dotknutej osoby zákonne, ak Dotknutá osoba dovŕšila 16 rokov veku. Ak má Dotknutá osoba menej ako 16 rokov, takéto spracúvanie Osobných údajov je zákonné iba za podmienky a v rozsahu, v akom takýto súhlas poskytol alebo schválil jej zákonný zástupca.

 

5.15       Kontaktné informácie: V prípade, ak má Dotknutá osoba možnosť uplatniť svoje práva podľa tohto článku voči Prevádzkovateľovi elektronickou poštou, môže ich uplatniť na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

5.16       Orgán dozoru: Kontrolu spracúvania osobných údajov vykonáva Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky so sídlom na Hraničnej 4826/12, 820 07 Bratislava - Ružinov. Dotknutá osoba je oprávnená podať návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov tomuto úradu ako dozornému orgánu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/evita-gdpr, menuAlias = evita-gdpr, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 19:12