Perry sa predávkoval ketamínom. Jeho doktor išiel pred súd.archív
StoryEditor

Matthew Perry sa predávkoval ketamínom, kto všetko pôjde do basy? Herec sa doslova uviedol do narkózy

04.10.2024, 11:49
Celebrity

Po dlhom vyšetrovaní je dnes jasné, že zosnulý herec Matthew Perry (†54), ktorého našli mŕtveho vo svojej vile, kde ležal vo vírivke predávkovaný ketamínom. Pri pitve sa zistilo, že v krvi mal také množstvo látky, pri ktorom dochádza k uvedeniu pacienta do narkózy. Kto mu látku ilegálne dodával a ide pred súd?

Matthew Perry, milovaný herec, ktorý sa najviac preslávil svojou ikonickou úlohou Chandlera Binga v seriáli Priatelia, zomrel 28. októbra 2023 vo veku 54 rokov. Jeho smrť šokovala fanúšikov po celom svete a zanechala za sebou hlbokú stopu v srdciach tých, ktorí sledovali jeho kariéru a osobný boj so závislosťami. Perryho tragický odchod nielenže vyvolal vlnu smútku, ale aj pripomenul jeho nezmazateľný vplyv na popkultúru a jeho snahu pomáhať ľuďom, ktorí čelili podobným problémom, aké prežíval on sám.

Herec mal však celý život problém s depresiami, ktoré sa neustále stupňovali. Niekoľkokrát bol na liečení, kde sa vyhrabával so závislosťami. Nakoniec mu do hrobu podľa zahraničných médii pomohli tieto osoby.

Doktor Mark Chavez sa teraz priznal, že seriálovému Chandlerovi Bingovi z Priateľov nelegálne dodával ketamín.  Ketamín sa používa ako anestetikum a čoraz častejšie aj na potlačenie duševných problémov. Podľa vyšetrovateľov herec podstupoval terapiu ketamínom kvôli depresiám.

image

Dr Mark Chavez leaves court after pleading guilty to drug charges relating to the death of ‘Friends ‘actor Matthew Perry.
02 Oct 2024,Image: 916190329, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Pictured: Dr Mark Chavez

Profimedia - Paparazzi

Súdne stíhaný doktor Chavez, ktorý viedol ketamínovú kliniku, sa na súde v Los Angeles priznal výmenou za ponuku nižšieho trestu k vine. Prokuratúre taktiež ponúkol spoluprácu pri jej snahe usvedčiť ďalšie dve osoby, ktoré žaloba považuje za hlavných vinníkov v prípade Perryho smrti. Sú nimi dílerka drog Jasveen Sangha (41), známa ako ketamínová kráľovná Los Angeles, a lekár Salvador Plasencia (42), ktorému Chavez predával ketamínové tabletky. Salvador ich následne dodával hercovi.

Na čo sa používa ketamín?

Ketamín je liek, ktorý sa pôvodne používal a stále používa ako anestetikum, najmä v veterinárnej medicíne, ale aj v ľudskej medicíne na krátkodobé chirurgické zákroky. Má silné anestetické a disociatívne účinky, čo znamená, že môže oddeliť myseľ od tela, čím pacienti prežívajú pocity odtrhnutia od reality. Ketamín sa z chemického hľadiska klasifikuje ako NMDA receptorový antagonista, čo znamená, že pôsobí na mozgové receptory, ktoré regulujú vnímanie bolesti a vedomie.

Použitie v medicíne

V tradičnej medicíne sa ketamín používa najmä ako anestetikum pre krátkodobé zákroky, pretože rýchlo pôsobí a umožňuje pacientovi v krátkom čase sa zotaviť. Je obľúbený pri núdzových chirurgických zákrokoch alebo u pacientov, ktorí majú alergiu na iné typy anestetík.

V posledných rokoch sa ketamín skúma a používa aj ako liek na liečbu ťažkých duševných porúch, najmä pri ťažkej depresii a posttraumatickej stresovej poruche (PTSD). Malé dávky ketamínu podávané v kontrolovaných podmienkach sa ukázali ako účinné pri rýchlom zmiernení symptómov u pacientov, ktorí nereagovali na tradičnú antidepresívnu liečbu. Táto forma liečby sa často označuje ako "ketamínová infúzia".

Zneužívanie ketamínu

Ketamín sa však stal aj populárnou drogou zneužívanou na rekreačné účely. Pre svoje disociatívne a halucinogénne účinky sa používa na rave večierkoch a v klubovej scéne. Pri vysokých dávkach môže u užívateľov vyvolať tzv. "K-hole", čo je stav intenzívnej disociácie, pri ktorom majú pocit, že strácajú kontrolu nad vlastným telom a mysľou.

Vedľajšie účinky a riziká

  • Ketamín môže mať pri nesprávnom použití vážne vedľajšie účinky, ako sú:
  • Halucinácie a zmätenosť.
  • Zvýšený krvný tlak a srdcová frekvencia.
  • Zhoršená pamäť a kognitívne funkcie.
  • Riziko závislosti pri opakovanom zneužívaní.
  • Rekreačné zneužívanie ketamínu je nebezpečné a môže viesť k psychickým problémom, poškodeniu močového mechúra a obličiek, či závislosti.​

Začiatky kariéry a cesta ku hviezdnej sláve

Matthew Perry sa narodil 19. augusta 1969 v meste Williamstown, Massachusetts. Už od mladého veku prejavoval záujem o herectvo a komédiu. Po niekoľkých menších úlohách vo filmoch a seriáloch sa jeho veľký prelom objavil v roku 1994, keď bol obsadený do úlohy sarkastického a vtipného Chandlera Binga v sitcome Priatelia. Seriál sa okamžite stal hitom a Perryho postava si získala milióny fanúšikov po celom svete.

Chandler Bing, s jeho špecifickým zmyslom pre humor a nervóznou osobnosťou, sa stal jednou z najobľúbenejších postáv televíznej histórie. Perryho dokonalé načasovanie vtipov a jedinečný prejav vnášali do seriálu komediálnu dynamiku, ktorá oslovovala široké publikum. Priatelia sa vysielali desať rokov a počas tejto doby sa Matthew Perry stal medzinárodnou hviezdou.

Boj so závislosťami

Napriek obrovskému úspechu Priateľov Matthew Perry otvorene prehováral o svojich osobných problémoch. Počas nakrúcania seriálu zápasil so závislosťou od alkoholu a liekov na predpis, čo ho priviedlo do viacerých rehabilitačných zariadení. Perry sa nikdy netajil tým, aké ťažké bolo udržať si kariéru a zároveň bojovať s démonmi závislosti.

V roku 2013 sa v jednom rozhovore vyjadril: „Vedel som, že mám problém, a vedel som, že ho musím riešiť. Moje závislosti sa vymkli spod kontroly, a to ovplyvnilo všetko okolo mňa." Perryho boj so závislosťami prešiel mnohými vzostupmi a pádmi, ale herec sa nikdy nevzdal svojej túžby pomôcť iným ľuďom, ktorí sa nachádzali v podobnej situácii.

image

Herec zomrel vo svojej vile. Drogy a akkohol ho zmenili.

Profimedia - Paparazzi
image

Takto strhane a staro teraz vyzerá nezabudnuteľný Chandler alias Matthew Perry.

Profimedia

Perryho práca na zlepšení života druhých

Matthew Perry sa počas svojho života venoval aj charitatívnym aktivitám, najmä tým, ktoré súviseli s pomocou ľuďom so závislosťami. Otvoril rehabilitačné centrum v Malibu, ktoré sa zameriavalo na pomoc mužom zotavujúcim sa zo závislostí. V rozhovoroch často zdôrazňoval, že jeho najväčšou životnou úlohou je práve pomoc druhým, a nie jeho herecké úspechy. „Chcem byť zapamätaný nie len ako herec, ale ako človek, ktorý pomohol ľuďom zotaviť sa zo závislostí," povedal Perry v jednom zo svojich rozhovorov.

Náhla smrť

Matthew Perry bol nájdený mŕtvy 28. októbra 2023 vo svojom dome v Los Angeles. Podľa správ bol nájdený v jeho vírivke a príčina smrti nebola okamžite oznámená. Polícia však neobjavila žiadne znaky cudzieho zavinenia. Perryho smrť prišla ako šok pre jeho rodinu, priateľov a milióny fanúšikov po celom svete, ktorí si ho obľúbili nielen pre jeho talent, ale aj pre jeho osobnú zraniteľnosť a otvorenosť.

Jeho spoluhviezdy zo seriálu Priatelia vyjadrili hlboký smútok nad jeho stratou a verejnosť zasiahli slová úprimnej spomienky na Perryho osobnosť. „Sme zničení stratou nášho drahého priateľa. Bol to neuveriteľný človek, plný lásky, ktorý do našich životov priniesol toľko smiechu," stálo vo vyhlásení.

Perryho odkaz

Matthew Perry zanechal po sebe dedičstvo, ktoré presahuje len jeho hereckú kariéru. Bol nielen talentovaným komikom a hercom, ale aj človekom, ktorý mal odvahu čeliť svojim osobným démonom a pomáhať druhým. Pre mnohých fanúšikov zostane Chandlerom Bingom, ktorý nás rozosmieval svojím špecifickým humorom, ale pre ľudí, ktorí ho poznali bližšie, bol mužom, ktorý bojoval s vlastnými ťažkosťami a ktorý sa nevzdal svojej túžby pomôcť druhým.

Perryho odchod pripomína krehkosť života a tiež to, aké dôležité je mať podporu a porozumenie v ťažkých časoch. Jeho smrť hlboko zasiahla nielen svet zábavy, ale aj tých, ktorí ocenili jeho snahu urobiť svet lepším miestom.

Matthew Perry zostáva nezabudnuteľnou súčasťou televíznej histórie a jeho odkaz bude žiť ďalej nielen na obrazovkách, ale aj v srdciach tých, ktorým pomohol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. október 2024 11:49