Dominika Cibulková kolagén má vraj vždy poruke.Profimedia - Standardis
StoryEditor

Čo telu dáte, to vám vráti: K tejto rutine inklinuje mnoho osobností, Ivana Gáborík či Dominika Cibulková ​

01.10.2024, 13:00
Celebrity

Kolagén patrí medzi tie najlepšie investície. Patrí k rutine mnohých známych osobností, Ivana Gáboríková alebo Dominika Cibulková si pochvaľujú vlasy, pokožku aj nechty.

Máme šťastie, že žijeme v dobe, keď si môžeme pomôcť a cítiť sa aj vyzerať mladšie, ako ukazuje naša občianka. A netreba pritom siahať po radikálnych kozmetických úpravách, netreba chodiť k plastickému chirurgovi. Stačí dať telu to, čo mu vekom chýba. Kolagén.

Vekom sa stráca, treba ho doplniť

Kolagén je dôležitý proteín, ktorý sa nachádza v našej pokožke, kostiach, šľachách, spojivových tkanivách (typ I), ale zároveň aj v chrupavkách (typ II). Jeho úlohou je zabezpečovať najmä štrukturálnu podporu a pevnosť tkanív. „Len čo nastúpi proces starnutia, dochádza k nerovnováhe, pri ktorej sa viac kolagénu štiepi, než produkuje. Stredná vrstva pokožky (dermis) tak stráca objem a pružnosť, objavujú sa vrásky a linky. Pri štiepení kolagénu sa malé kúsky kolagénového proteínu (peptidov) vznášajú v krvnom riečisku. Požitím hydrolyzovaných bioaktívnych peptidov kolagénu, napríklad vo forme prášku, sa však ich množstvo v krvi zvýši. Na to telo zareaguje zvýšenou produkciou nových stavebných blokov (kolagénu a elastínu) medzi jednotlivými vrstvami pokožky. Vrásky a linky sú tak menej hlboké a v niektorých prípadoch dokonca zmiznú úplne,“ vysvetľuje Renata Kroupová. Vrchná vrstva pokožky je tak oveľa hladšia. Preukázateľné výsledky však boli zaznamenané aj pri minimalizovaní prejavov celulitídy.

Nie je kolagén ako kolagén

Samozrejme, treba si vybrať ten najkvalitnejší, aby bol účinný a pre naše telo prospešný. Na obale kolagénu vždy hľadajte slová bioaktívny alebo hydrolyzovaný. Jedným z najdôležitejších krokov pri výbere toho správneho kolagénu je zvoliť bioaktívny, teda živý kolagén. Ten najkvalitnejší kolagén sa vyrába takzvanou hydrolýzou. Je to proces, pri ktorom sa štruktúra kolagénu delí vodou na menšie časti, ktoré vie naše telo lepšie spracovať, a tak je pre organizmus účinnejší. Keď sa pozriete na zloženie kolagénu, nemalo by byť dlhé, lebo najviac účinné kolagény sú tie najčistejšie.

Obyčajný práškový kolagén by mal byť bez arómy, bez chuti, bez farbív. Rozhodne siahajte po rybacom kolagéne, nie po živočíšnom. Účinkuje skôr, je pre telo lepšie stráviteľný a vstrebateľný. No a, samozrejme, dôležité je dávkovanie. Neskočte na lep zázrakom s 10 000 miligramami, zbytočne telo zaťažíte. Ideálna dávka je 2 500 miligramov na deň, nekupujte menšie balenia, tie neprinesú telu žiadne benefity.

Kolagén pomáha, ale nerobí zázraky

Kolagén je výživovým doplnkom, nie elixírom mladosti. Pomáha tým, ktoré sa o seba a o svoje zdravie starajú tým, že nefajčia, nepijú veľa alkoholu, športujú. Čím je telo staršie, tým horšie spracováva prebdené noci a nezdravú životosprávu a kolagén má oveľa lepšie účinky pri zdravom spôsobe života.

Dôležitá je pravidelnosť

Prvé pozitívne výsledky na stav pleti možno vidieť a cítiť už po štyroch až ôsmich týždňoch. V tomto prípade je dôležitá pravidelnosť. Ak si však zabudnete svoj obľúbený hydrolyzovaný kolagén pridať do nápoja alebo jedla a vynecháte tak dennú dávku, nie je dôvod na paniku. „Štúdie preukázali, že zlepšenie stavu pleti bolo viditeľné aj po mesačnej pauze. Vhodné však je, ak sa pri užívaní bioaktívneho kolagénu dodržiava odporúčaná denná dávka. Jej zvýšenie alebo nárazové užívanie toho zameškaného nie je potrebné,“ dodáva Renata Kroupová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. október 2024 14:01