Paulina Triviño Grebečiováarchív
StoryEditor

Úspešná Slovenka vo svete Paulina Triviño Grebečiová: „Modeling je veľká škola života.“

13.08.2024, 20:00
Celebrity

Paulina Triviño Grebečiová (30) žije život, po akom túžia mnohé slovenské dievčatá. Už šestnásť rokov sa živí ako modelka v zahraničí. Na Slovensku si urobila zastávku na ceste z Číny, kde bola behať polmaratón.

Ako sa jej príbeh začal? Úplne klasicky – sociálne siete boli v začiatkoch, ale i tak si Paulínkine fotky všimla riaditeľka modelingovej agentúry. Oslovila ju, pozvala na kasting a nafotili s ňou pár fotiek. To mala necelých štrnásť rokov. Potom sa pol roka nedialo nič. A jedného dňa sa z agentúry ozvali, či pôjde do Milána. Zasadla rodinná rada a výsledok bol, že dievčinka cestovala. Je nutné podotknúť, že neboli k dispozícii také technické vymoženosti ako dnes, GPS navigácia v mobile ani nič podobné. „Samozrejme, že som mala z cesty obavy, upokojovalo ma však (a rodičov tiež), že agentúra prevzala úplnú zodpovednosť za to, že všetko bude v poriadku,“ hovorí krehká blondínka o neľahkých začiatkoch. Na začiatku nevedela, ako to tam bude, s kým bude bývať, ako bude vyzerať jej denný režim. Farbisto opisuje, že keď mala zákazku, miesto fotenia si musela vyhľadať na mape, zistiť, aké spoje ju tam dovezú. Po uliciach Milána chodila s veľkou mapou mesta. To si dnes už nevieme ani predstaviť. „Bola to pre mňa obrovská škola života. V byte sme bývali tri a museli sme sa dokázať o seba postarať. Samy sme si nakupovali, varili, starali sa o všetko.“ Stávalo sa, že volala mame, že sa asi niekam previezla, netuší, kde sa ocitla. Zistilo sa, že síce nastúpila na správny autobus, ale nesprávnym smerom. Pohotová mama je poradila – sadni si na ten istý autobus a choď opačným smerom. Dnes na to spomínajú so smiechom, ale vtedy mame, ktorá bola doma v Bernolákove, nebolo všetko jedno, že dcéra blúdi Milánom.

Z Milána do celého sveta

Ponuky na prácu pribúdali – Istanbul, Atény, európske metropoly. Nasledovalo Mexiko, India a keď navštívila Miami v USA, rozhodla sa, že tam zostane. V jej modelingovom portfóliu sú za tie roky stovky produktových kampaní pre firmy od výmyslu sveta – móda, svadobné katalógy, plavky, kozmetické produkty. Účinkovala vo videoklipoch tureckých a juhoamerických spevákov a kapiel. Predvádzala módu dokonca opakovane na New York Fashion Week. V Miami často fotí a točí videá na tému jachty – je ich tam veľa, obchod s nimi prekvitá, a preto je aj veľa reklám.

„Na Miami je najväčšou módnou udalosťou roka Miami Swim Week, kde sa predvádzajú iba plavky. Veľa rokov som na ňom predvádzala aj ja.“ Spomína i spoluprácu s topmodelkou Adrianou Lima. Fotili spolu v Istanbule pre tamojšiu módnu značku. Nafotila celosvetovú kampaň pre sieť reštaurácií a hotel Hard rock café. Nezriedka sa stáva, že známi rodičom posielajú fotografie z celého sveta, keď na reklame spoznajú Paulínku.

Iný pohľad na svet

Na tejto práci je najlepšie to, že je zakaždým iná. Iní ľudia, iný produkt. Niekedy je to náročné, napríklad keď sa v horúcom lete fotí zimná móda alebo naopak. A čo jej modeling dal? Konštatuje, že určite jej pomohol rýchlejšie dospieť. „Naučil ma, ako sa mám sama o seba postarať. Spoznala som veľmi veľa ľudí, známych a kamarátov mám po celom svete. Spoznala som iné kultúry, naučila som sa jesť také jedlá, o akých by sa mi doma ani nesnívalo. A, samozrejme, získala som jazykové zručnosti. Najprv angličtinu a neskôr aj španielčinu, lebo v Miami sa na 90 percent hovorí práve po španielsky. Ak by som to mala zhrnúť, vďaka modelingu som získala úplne iný pohľad na svet.“

Naopak, modeling jej vzal možnosť vybudovať hlboké priateľstvá, najmä nie na Slovensku, a usadenejší život. Pochopiteľne, chýba jej rodina. Vždy keď sa ocitne v Európe, naplánuje si cestu aj do rodného Bernolákova.

Fotila už naozaj rôznorodé kampane, ale jeden sen sa jej zatiaľ ešte nesplnil. Láka ju nafotiť letiskovú kampaň pre nejakú kozmetickú značku. Páčilo by sa jej, keby sa videla na veľkoplošnej reklame na letisku.

Môže fotiť aj ako babička

Covid zasiahol aj do tejto brandže. Počas pandémie sa kastingy začali robiť tak, že modelky si točia samy doma videá. A už to tak zostalo doteraz. „Museli sme sa prispôsobiť, aj keď nám to nevyhovuje. V podstate musím v domácich podmienkach sama urobiť reklamu. Musela som si kvôli tomu kúpiť vybavenie. Dostanem inštrukcie, čo mám presne vo videu zahrať. Niekedy je to ľahké, ale stane sa aj, že chcú od nás herecké výkony. Veľakrát potom prácu dostanú herci, ktorí sú zároveň modeli.“

Keď začínala, myslela si, že kariéru skončí okolo tridsiatky. Lenže keď dosiahla tento vek, vidí, že sa mýlila. Stále je dosť ponúk aj pre iné vekové kategórie. „Na reklamy často hľadajú typy na manželky a dokonca aj staré mamy, takže tak skoro asi neskončím,“ smeje sa. Samozrejme, že myslí aj na zadné vrátka, plánuje sa venovať poradenstvu v oblasti výživy. Zaujíma sa aj o prácu v realitách, v Miami je to perspektívne, neustále je pohyb na trhu a o prácu nie je núdza. O tom, že by sa vrátila na Slovensko, zatiaľ neuvažuje. Ale – ako sa hovorí – nikdy nehovor nikdy a dnes nevieme, čo nám život zajtra prinesie.

Čínsky polmaratón

Šport milovala odjakživa, stal sa bežnou súčasťou jej života. Bicykluje, behá a cvičí nielen preto, aby sa udržiavala ako modelka vo forme. Jej manžel dlho sníval o tom, že by chcel zabehnúť maratón na Čínskom múre. Nenápadne sa jej opýtal, či pôjde tiež. Prikývla, pretože doma v Miami maratón už bežala. „To sa mi nezdalo také wau, lebo mesto poznám dobre, žijem tu už dlho, beží sa po rovine. Ale čínsky maratón ma lákal tým, že to je atraktívne prostredie.“ V máji tento rok teda odbehla ako jediná Slovenka v tomto ročníku polmaratón na Čínskom múre. Trať je síce atraktívna, ale i náročná, kvôli nerovnostiam terénu, množstvu schodov, beží sa po kameňoch. Ale zvládla aj tento adrenalínový beh a už premýšľa, ktorý maratón bude nasledovať. „Organizátori tohto behu organizujú maratóny na rôznych nezvyčajných miestach – v Jordánsku v Petre, v kambodžských lesoch, kde sú opustené chrámy. To by ma lákalo.“

Keď sa obzrie na to, čo prežila za posledných šestnásť rokov, neľutuje ani sekundu. „Zažila som toho oveľa viac ako moji rovesníci. Spoznala som mnohé krajiny, ale nie ako cestovateľka. Iné je byť v cudzom meste ako turista, a iné je pár mesiacov v ňom žiť. Tieto zážitky a poznanie mi nikto nevezme.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. september 2024 15:44