Koncert Taylor Swift museli zrušiť.TASR
StoryEditor

Taylor Swift sa stala terčom: Popová hviezda kvôli hrozbe teroristického útoku ruší viedenské koncerty

08.08.2024, 09:18
Celebrity

Rakúska polícia v stredu zadržala dvoch ľudí kvôli podozreniu z plánovania teroristických útokov vo Viedni v čase koncertov americkej popovej hviezdy Taylor Swift. Viedenské koncerty americkej popovej hviezdy, plánované na štvrtok, piatok a sobotu, boli kvôli teroristickej hrozbe zrušené. Podľa dostupných informácií mal pomocou výbušniny útočiť radikalizovaný mladík.

Viedenské koncerty americkej popovej hviezdy Taylor Swiftovej, plánované na štvrtok, piatok a sobotu, boli kvôli teroristickej hrozbe zrušené. Informovala o tom dnes večer rakúska tlačová agentúra APA. Polícia predtým oznámila, že zadržala dve osoby pre podozrenie z prípravy teroristických útokov vo Viedni v čase ohlásených koncertov.

Sklamaní fanúšikovia

Swiftová mala vystúpiť na viedenskom štadióne Ernsta Happela. „S ohľadom na bezpečnosť všetkých nemáme inú možnosť ako trojicu plánovaných šou zrušiť,“ uviedol organizátor Barracuda Music na instagrame a citoval pritom vládnych predstaviteľov, ktorí podľa neho „potvrdili“ chystaný útok na štadión.

„Vďaka intenzívnej spolupráci našej polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami bola hrozba včas identifikovaná, čím sa predišlo tragédii,“ napísal na sieti X rakúsky kancelár Karl Nehammer. A podľa serveru Krone dodal, že radikalizovaný mladík chcel zrejme na fanúšikov Swiftovej zaútočiť za pomoci výbušniny a situácia bola veľmi vážna.

Zasahovala polícia

Oznámeniu o zatknutí dvoch osôb predchádzal niekoľkohodinový zásah polície južne od Viedne. Generálny riaditeľ pre verejnú bezpečnosť na rakúskom ministerstve vnútra Franz Ruf neskôr podľa agentúry APA na tlačovej konferencii oznámil, že dnes ráno bol v dolnorakúskom meste Ternitz v súvislosti s plánmi útokov pri akciách vo viedenskej aglomerácii zadržaný a vzatý do väzby 19-ročný muž. Okrem toho bola popoludní zatknutá ďalšia osoba v rakúskom hlavnom meste.

Zatknutý mladík podľa Rufa pred niekoľkými týždňami prisahal vernosť takzvanému Islamskému štátu (IS). Podľa doterajších zistení vyšetrovateľov sa tento rakúsky občan radikalizoval na internete. Úrady u neho našli chemické látky, ktoré teraz skúmajú.

„Počas vyšetrovania sme odhalili prípravné akcie a zaznamenali sme, že 19-ročný podozrivý sa obzvlášť zameral na koncerty Taylor Swiftovej vo Viedni,“ povedal Ruf.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 23:06