Sara Milliken sa stala Miss Albama.istagram/saramilliken
StoryEditor

Miss Alabama šokuje celý svet. Má 150 kíl, verejnosť sa poriadne búri

10.06.2024, 14:06
Celebrity

Kritéria na post dámy, ktorá bude nosiť korunu krásy sú zväčša mimoriadne prísne. Striktné miery pásu, bokov či súmerné proporcie tváre. Tento krát však svet modelingu urobil výnimku. Alabama si zvolila svoju Miss, ktorá ani zďaleka nijakým presným pravidlám nezodpovedá. Práve naopak, porušuje úplne všetky. Od ideálnych mier má ďaleko, váži 150 kíl. Hneď po tom, čo sa Plus Size modelka, Sara Milliken (23), stala víťazkou súťaže, stala sa rovnako aj terčom okamžitým útokov verejnosti. Ľudia sa búria a tvrdia, že porota takýmto rozhodnutím podporuje obezitu vo svete.

Krása má mnoho podôb

Tak ako sú jedinečné kritériá výberu, je bezpochyby originálna aj Sara. Po svojom veľkom dni, sa jej podarilo rozdeliť spoločnosť na dva tábory. Prvý si myslí, že je pokrokové, že cenu získal niekto odlišný. Druhý tábor zastáva názor, že rozhodcovia podporujú obezitu, ktorej v krajine nie je málo.

„Sara Milliken je dôkazom toho, že krása má mnoho podôb a že pozitívny prístup dokáže prekonať aj tie najtvrdšie kritiky,“ hovorí jedna z víťazkiných podporovateliek. Ľudia, ktorí tvrdia, že na stupienku stojí správna dáma, majú na to viacero dôvodov. Hovoria, že sa konečne darí búrať mienku o pevne danom ideáli. Nemenne miery vraj môžu viesť k psychickým problémom nielen u mladých dievčat. Mnoho ľudí ma totižto pocit, že sa musí do predstáv spoločností nejakým spôsobom vtesnať, čo môže vytvárať skutočne nepríjemný tlak. Sara tieto myšlienky rozbíja s tvrdením, že každá z nás je krásna taká, aká je!

Hanba pre Alabamu?

Na druhej strane však stojí väčšina ľudí, ktorý sa na túto situáciu pozerajú úplne odlišne. Tvrdia, že takýmto rozhodnutím súťaž normalizuje obezitu v spoločnosti.

„Obezita je veľmi závažný problém súčasnosti, to snáď vidí každý. Počet morbídne obéznych ľudí stále závratne stúpa. Prečo navyše takto oslavovať a propagovať niečo, čo je zo zdravotného hľadiska naozaj zlé? Toto má byť vzor pre dnešné mladé ženy?,“ pýta sa jeden z pobúrených sledovateľov v komentároch na profile Miss Alabamy.

K negatívnym odozvám sa pridali ďalšie tisíce ľudí. Sú zhrození, majú totižto pocit, že pre štát toto rozhodnutie nič dobré neznamená. „Nazvať ju krásnou je v poriadku, to je vec názoru,“ reagoval na stránke istý muž z Alabamy, ,,Ale buďme úprimní sami k sebe… Je extrémne nezdravá a toto je urážka pre mladé dievčatá, ktoré tvrdo pracovali a žili zdravo, aby sa skutočne stali kráľovnou krásy. Toto je hanba pre štát Alabama,“ ukončil svoj prejav mladík, pričom ho podporilo skutočne veľké množstvo nahnevaných ľudí.

Porotcovia: Súťaž krásy je povrchná

Reakcie sú kladné aj záporné, porotcovia ich všetky registrujú a úprimne sa k nim vyjadrujú. Myslia si, že súťaže o to, ktoré žena je najkrajšia je všeobecne možné považovať za neuveriteľne povrchné. Je naozaj náročné určiť, ktorá z nás je oproti tej druhej,,krajšia“. Je to predsa subjektívny pojem, hodnotiť ho je nielen ťažké aj dosť stresujúce.

Módni kritici preto otvore priznali, že hlboko zaryté stereotypy, ako by mala žena vyzerať, chcú svojou voľbou nabúrať. Ich cieľom je odstrániť všetky dlhoročné predsudky, ktoré nepochybne ublížili viacerým ženám.

Iní aj napriek takémuto  vysvetleniu tvrdia, že zašli priďaleko! Ľudia sa búria, že je síce v poriadku podporovať všetky typy postáv, avšak nie je podľa nich bežné podporovať extrém, ktorý určite nie je zdravý.

Či už ste tím pozitívneho alebo naopak negatívneho názoru, jedna vec je  rovnaká. O víťazke je pevne rozhodnuté a verdikt sa meniť nebude. Zostáva nám teda iba prijať fakt, že kráľovnou krásy je tento krát niekto skutočne výnimočný a zapamätateľný! A pre nás to môže byť pripomienkou toho, že krása je ukrytá naozaj na každom kúsku a v každej jednej z nás

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:53