Lukáš Adamec sa nekompromisne pustil do diéty.archív
StoryEditor

Lukáš Adamec odhalil svoju tajnú diétu. Týmto spôsobom poriadne schudol!

08.06.2024, 08:00
Celebrity

Dnešná doba je plná nápadov, rád či trikov, ktoré nám pomôžu žiť zdravšie a dosiahnuť naše vysnívané ciele. V súčasnej modernej dobe po inšpirácie nemusíme chodiť priveľmi ďaleko. Stačí zapnúť internet a v sekunde na nás začnú vyskakovať tisíce odporúčaní. Jedným z novodobých trendov zdravej stravy je aj prerušovaný pôst. Typ konzumácie, ktorý funguje na pomerne jednoduchom princípe. Niekoľko hodín môžete slobodne jesť, zvyšok času z vášho dňa však nekonzumujete vôbec nič. Takýto spôsob stravovania odporúča aj známy slovenský umelec, Lukáš Adamec (37).

Lukáš Adamec je slovenský pop rockový spevák, rodený východniar, ktorého pravdepodobne pozná každý Slovák. V roku 2011 sa stal česko – slovenskou Superstar o päť rokov neskôr zvíťazil aj v šou Tvoja tvár znie pochybe. Naspieval taktiež niekoľko chytľavých pesničiek ako napríklad  Tancuj mi, Horúca láska či Tam sme. Nemôžeme teda pochybovať o tom, že talent mu naozaj nechýba.

Už žiadny alkohol

Spevák aktuálne prezradil, že už dlhšiu dobu sa o svoje telo o niečo dôkladnejšie stará. Prvým výrazným krokom k zdravšiemu organizmu, bola v jeho živote stopka voči alkoholu. Už nejaký ten čas žiadne alkoholické nápoje nepije. Uvedomil si, že neprospievajú jeho telu, či už z krátkodobého alebo naopak z dlhodobého hľadiska.

Preto ich zo svojho života vylúčil, a cíti sa výborne! Je predsa jasné, že v budúcnosti nechce čeliť ochoreniam ako cirhóza pečene, vysoký krvný tlak, srdcový infarkt či mozgová príhoda. A preto sa rozhodol takto odvážne a odhodlane konať.

Stravovanie je odjakživa oblasťou, ktorá je zohráva na našom zdravotnom stave jednu z najdôležitejších úloh. Mastné, vyprážané a nezdravé jedlo ešte pravdepodobne nikomu z nás nepomohlo. Rovnako sa na to pozerá aj Lukáš, ktorý za posledný mesiac poriadne schudol! Priznal sa, že ešte minulý mesiac mal takmer 120 kilogramov!  Je pochopiteľné, že sa chcel cítiť lepšie a preto pristal na celkom prísny režim.

Jedlo iba počas určitých hodín

Umelec o sebe hovorí, že dodržiava takzvaný prerušovaný pôst (fasting).  O čo vlastne ide?

Fasting je intervalový pôst a spočíva v tom, že potrava sa konzumuje iba počas  stravovacieho okna. Predstavuje to určitú dobu, konkrétny interval zo dňa. Zvyšný čas držíte pôst. Po istej dobe bez jedla, keď telo vyčerpá zásoby cukru, bude spaľovať tuk. To znamená, že  začne využívať uloženú energiu spaľovaním prebytočného tuku.

Strava ľudí, ktorí takúto diétu držia nemusí byť  komplikovaná. Jedálny lístok pri tomto type pôstu nie je striktne daný. Avšak mal by obsahovať najmä zdravšie potraviny. Jeho výhoda je v tom, že sa nemusíte pripraviť o jedlo, ktoré obľubujete. Vyberáte si však kvalitnejšie potraviny a konzumujete ich intervalovo.

Jednoducho povedané, nemusíte sa vzdať kávy s koláčom, ak si bez toho nedokážete predstaviť svoj deň. Avšak musíte si svoje milované dobroty vychutnať v určitom vopred vymedzenom čase. Ak je práve hodina, kedy nijaký pôst nedržíte, nech sa páči. Svoju dobrotu si môžete vychutnať bez akýchkoľvek výčitiek.

Takýto typ pôstu má niekoľko podôb a je veľmi individuálne, kto sa pre aký rozhodne. Najznámejší je pôst v pomere 16:8. Metóda  spočíva v tom, že stravu prijímate 8 hodín a postíte sa 16 hodín. Stačí napríklad vynechať raňajky. To znamená, že prvý krát sa najete až o 12:00 hodine a posledné jedlo dňa si dáte o 20:00 hodine. Zvyšok času držíte pôst. Čas si môžete prispôsobiť podľa toho, ako vám to vyhovuje. Na podobnom princípe funguje metóda 14/10, kde pôst trvá 14 hodín.

Na prvý pohľad to  vyzerá drasticky, avšak podľa viacerých je to celkom jednoduché. Niekedy možno držíme pôst aj bez toho, aby sme si to uvedomili.

Presne na takýto spôsob konzumácie sa dal aj Adamec a očividne je naozaj spokojný! Podarilo sa mu schudnúť a na tvári má stále úsmev. Musíme uznať, že vyzerá byť vo výbornej forme. Tak čo, vyskúšate túto metódu aj vy? Alebo zostanete pri klasickom stravovaní a nebude sa nijako obmedzovať?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. jún 2024 20:31