Okrem nových štúdií dostali jednotlivé spravodajské relácie aj novú grafiku.
StoryEditor

FOTO Nové supermoderné štúdiá JOJky. Zmeny, ktoré musia moderáti akceptovať. A nie je ich málo!

13.03.2024, 15:31
Celebrity

K dispozícii už majú aj najväčšiu obrazovku, na ktorej je možné zobraziť naraz až dva živé vstupy z dvoch rôznych miest. Pri výstavbe nových štúdii bolo použitých viac ako desať kilometrov video káblov, internetových je približne osem kilometrov. Sedia už iba moderátori hlavného spravodajstva.

Televízia JOJ nové najmodernejšie spravodajské štúdiá pripravovala niekoľko mesiacov. Okrem nových štúdií dostali jednotlivé spravodajské relácie aj novú grafiku.

Prvé plány a rozhovory o nových štúdiách pre spravodajstvo televízie vznikli vo februári 2023. Takmer rok trvala architektonická a technologická príprava a samotná realizácia. "Aktuálne sú to najmodernejšie spravodajské štúdiá s úžasnými možnosťami, ktoré dokážu spravodajstvo zatraktívniť a informačne obohatiť," pochválila sa hovorkyňa televízie Lucia Tuhelová.

„Po tom, ako sme spustili spravodajskú televíziu JOJ 24, sme začali s rozhovormi o úplne nových spravodajských štúdiách. Príprava aj realizácia boli precízne a dlhé, no v tejto chvíli môžem povedať, že od marca ponúkneme divákom aktuálne najmodernejšie spravodajské štúdiá na trhu. Verím, že ich diváci ocenia a dostanú tak ešte lepšie, atraktívnejšie a bohatšie informácie,“ doplnil šéf spravodajstva Roland Kubina.

Pozadie v štúdiách tvorí digitálny horizont, pred ním sa nachádzajú LED steny s vysokým rozlíšením. Za hlavným spravodajským pultom, je najväčšia obrazovka, na ktorej je možné zobraziť naraz dva živé vstupy z dvoch rôznych miest.

Veľkou novinkou sú dva druhy robotických kamier. To znamená, že v štúdiu je s moderátormi už len jediný kameraman, a to ten, ktorý je za žeriavom – Jimmy Jibom. Zvyšné kamery sa riadia z réžie, odkiaľ je možné ich programovanie, a tým aj presné komponovanie záberov.

Ovládanie čítačky pedálom pod spravodajským pultíkom nie je pre niektorých moderátorov novinkou. Tento spôsob ovládania čítačky už totiž moderátori spravodajskej televízie JOJ 24 poznajú a vysielajú tak už viac ako rok od jej spustenia. Znamená to, že moderátor si sám určuje tempo svojho prejavu.

Štúdiá sú kvôli svetelným a zvukovým požiadavkám bez okien, teda bez prístupu denného svetla a možnosti vetrania. Preto sú vybavené modernou vzduchotechnikou, klimatizáciou a rekuperáciou, ktorá zabezpečuje čerstvý vzduch pri prevádzke štúdií. 

Podlaha tlmí svetlo a zvuk, podobne ako špeciálna priečka oddeľujúca obe štúdiá, ktorá predstavuje dokonalú zvukovú bariéru. V oboch štúdiách a réžiách bolo pri ich výstavbe použitých viac ako desať kilometrov video káblov, internetových je približne osem kilometrov.

POZRITE SA, AKO TO V ŠTÚDIÁCH VYZERÁ

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:09