Módna ikona sa dožila 1O2 rokov.Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Zomrela módna ikona Iris Apfel, mala 102 rokov. Venovala sa deviatim prezidentom

03.03.2024, 08:31
Celebrity

Bola jedna excentrická žena, s úsmevom na tvári a vždy perfektne nastajlovaná. Móda bola jej život a dokazovala, že vek nerozhoduje čo máte mať v šatníku. Vitalitou sršala aj vo vysokom veku. Babku by ste v garderóbe, vizáži i duchu Iiris Apfel (102) hľadali márne. Práca je to, čo ju držalo pri živote. Deviatim prezidentom kreovala dizajn v Bielom dome.

image

Pred pár dňami oslávila 102 rokov.

aip

Módna a štýlová ikona Iris Apfel zomrela vo veku 102 rokov. Apfel oslávila svoje narodeniny v priestupný deň v roku a v príspevku na svojom veľmi populárnom Instagrame zdieľala veselý záber, keďže sa narodila 29. augusta 1921 podelila sa o to fanúšikmi. Nasledujúci deň, v piatok 1. marca, ďalší príspevok odhalil, že jej život vyhasol.

Apfel sa narodila v New Yorku Samuelovi a Sadye Barrelovým a vyrastala obklopená módou. Jej mama viedla butik, ktorý ju doňho vtiahol už od malička. Najprv bola známa svojimi odbornými znalosťami v oblasti textílií a starožitných látok a so svojím manželom Carlom vlastnila textilnú výrobnú spoločnosť Old World Weavers.

Počas svojej dlhej a preslávenej kariéry sa špecializovala na reštaurátorské práce a robila dizajn v Bielom dome počas obdobia deviatich rôznych amerických prezidentov: Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, and Bill Clinton.

Jej sláva prišla v roku 2005 po tom, čo sa show venovaná jej práci stala populárnou v Inštitúte kostýmov v Metropolitnom múzeu umenia. Predstavenie sa volalo „Rara Avis“, čo je latinčina „vzácny vták“.

Po dovŕšení 100 rokov povedala časopisu Today, prečo nikdy neodišla do dôchodku, pričom propagovala novú spoluprácu s módnou značkou H&M, ktorá sa vypredala za pár minút. „Och, rada pracujem. Je to zábavné, pretože ma to baví,“ povedal Apfel. „A potom môžem pomáhať ľuďom. Môžem dať prácu. Ľudia mi hovoria, že ich inšpirujem. Vychádza z toho veľa dobrých vecí. Myslím si, že odísť do dôchodku v každom veku je horší osud ako smrť. To, že sa objaví číslo, neznamená, že musíte prestať."

Irisin manžel Carl zomrel v roku 2015. Zobratí boli 67 rokov. Nemali žiadne deti.

Iris zomrela vo svojom dome v Palm Beach. 

 

Najlepšie citáty od Iris:

1.

"Život je šedý a nudný, takže by si si mohol užiť trochu zábavy, keď sa obliekaš."

 

2.

"Keď sa neobliekaš ako všetci ostatní, nemusíš myslieť ako ostatní."

 

3.

„Žiadna suma peňazí si nemôže kúpiť štýl. Je to len inštinktívne.“

 

4.

"Neobliekam sa preto, aby na mňa niekto civel, obliekam sa pre seba."

 

5

"Ak máš upravené vlasy a nosíš dobré topánky, prejde ti čokoľvek."

 

6.

"Skvelý osobný štýl je extrémna zvedavosť na seba samého."

 

7.

"Byť dobre oblečený je úžasná vec, ale nemyslím si, že by to malo byť život ohrozujúce."

 

8.

„Oblečenie nie je chrumkavé. Ale je správne urobené, môže byť priam umelecké dielo.“

 

9.

"Farba môže vzkriesiť aj mŕtvych."

 

10.

"Ak sa nebudete neustále učiť, nebudete rásť a budete chradnúť. Príliš veľa ľudí chradne s pribúdajúcim vekom. Je to o niečo ťažšie, ale nové skúsenosti a nové výzvy ho udržujú čerstvým.“

 

11.

"Nedozviete sa, kto ste, pokiaľ na tom nepracujete."

 

12.

„Byť jednotlivcom si vyžaduje úsilie. Väčšina ľudí je dosť lenivá. A to je v poriadku! Myslím tým, že sú dôležitejšie veci ako móda. Ak vás to bude stresovať, aby ste mali zmysel pre štýl, nerobte to. Dôležité je, aby ste sa cítili pohodlne, aby ste mohli pokračovať vo svojom živote.“

 

13.

„Inšpiruje ma všetko okolo mňa. Nie je to tak, že by som vyčnieval av močiaroch alebo v tých romantických svinstvách, ktoré nám predhadzujú. Inšpiruje ma len to, že žijem a dýcham, stretávam sa s ľuďmi a rozprávam sa s ľuďmi a robím veci a vstrebávam to, čo sa deje. Myslím, že keby to urobilo viac ľudí, bola by móda lepšia.“

 

14.

„Na vráskach nevidím nič zlé. Je to akýsi odznak odvahy.“

 

15.

"Ak chcete viesť dobrý život v New Yorku, dve najdôležitejšie veci pre ženu sú šofér a pršiplášť s kožušinou."

 

16.

"Musíš to skúsiť. Máš len jeden výlet, to si musíš zapamätať.“

 

17.

"Ak nemáš záujem, tak nie si zaujímavý."

 

18.

"Najhoršie módne faux pas je pozrieť sa do zrkadla a vidieť niekoho iného.“

 

19.

„Keď sa príliš snažíte v štýl, vyzeráte nepríjemne, ako keby ste mali na sebe kostým, ako keby šaty vstúpili do miestnosti skôr ako vy. Ak ste upjätá, neunesiete ani zdanlivo dokonalý outfit. Ak sa to stane, hovorím opustiť celú vec. Je lepšie byť šťastný ako dobre oblečený.“

 

20.

„Nikdy som nemala rada drahokamy ani extravaganciu Harryho Winstona alebo Van Cleefa & Arpelsa. Vždy sa mi páčili tie okázalejšie, nápaditejšie veci. Zatúžila som po bižutérii. Môj manžel bol veľmi šťastný muž."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 07:06