Legendárna obálka časopisu z roku 1990 a aktuálna septembrová.
StoryEditor

Slávne modelky 90. rokov nafotili novú verziu legendárnej obálky magazínu Vogue: Išli pod 10-tisíc?

15.08.2023, 14:11
Celebrity
Autor:
ČTK

Všetky štyri ženy sa objavia tiež v pripravovanom dokumente Supermodelky, ktorý v septembri príde na obrazovky.

Slávne supermodelky 90. rokov nafotili novú verziu legendárnej obálky módneho časopisu Vogue. Naomi Campbellová, Christy Turlingtonová, Linda Evangelista a Cindy Crawfordová sa opäť zišli pred objektívom fotoaparátu a už ako päťdesiatnička zapózovali. Chýba len Tatjana Patitzová, ktorá tento rok zomrela. Fotografie sa objavia na titulnej stránke septembrového vydania Vogue v Spojených štátoch a v Británii, napísal dnes denník The Guardian.

Články v časopise, ktorého obálku bude zdobiť nápis "Tie najlepšie všetkých čias", sa vracajú k počiatkom modelingu na prelome 80. a 90. rokov. Hovorí tiež o sexuálnom zneužívaní, ktorému sa tieto štyri modelky úspešne vyhli, alebo rasovej diskriminácii, ktorej čelila Campbellová. Pôvodná obálka vyšla v januári 1990 a časopis ponúkal úvahy nad vtedy nadchádzajúcim desaťročím. Všetky štyri ženy sa objavia tiež v pripravovanom dokumente Supermodelky, ktorý v septembri uvedie platforma Apple TV.

image

Obálka septembrového módneho časopisu Vogue. Slávne modelky nafotil fotograf Rafael Pavarotti.

Autorom návrhu obálky je šéfredaktor britskej Vogue Edward Enninful. "Práve o ňom sa špekuluje ako o možnom nástupcovi Anny Wintourovej na čele americkej verzie časopisu," píše denník The Guardian.

Portrétované modelky plnia stránky novín aj dnes. Evanjelista vlani s médiami hovorila o pokazenej plastickej operácii, ktorá zanechala následky na jej tele i psychike. Campbellová verejnosť tento rok prekvapila snímkami so svojou dvojročnou dcérou a ďalším novorodencom. Hoci sa aj v 53 rokoch naďalej objavuje na prehliadkových mólach, svoje súkromie drží v tajnosti. Crawfordová je zase matkou jednej z najúspešnejších modeliek súčasnosti Kaiy Gerberovej.

Päť žien, ktoré sa v roku 1990 objavili na obálke Vogue, a spolu s nimi Helena Christensenová a Claudia Schifferová, sú považované za prvé modelky, ktoré sa stali celebritami známymi aj mimo módneho sveta. Dopyt po nich strmo rástol najmä v 90. rokoch, keď Evangelista žartovala, že "za menej ako 10.000 dolárov ani nevstane z postele."

image

Linda Evangelista pred plastickými operáciami.

image

Linda Evangelista sa už na seba nepodobá.

Profimedia - Standardni obsah

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:18