Člen ochranky českého prezidenta Petra Pavla cez víkend spáchal sebevraždu.Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Prezidentov bodyguard spáchal samovraždu. Chrbát kryl hlave štátu roky

15.08.2023, 09:47
Celebrity

Obrovská tragédia v Čsku. Osobný strážca českého prezidenta Petra Pavla (61) si sihol na život. Údajne za tento čin môžu problémy v súkromnom živote bodyguarda (†36)​.

Ako informujú české médiá jeden z členov ochrannej služby hlavy štátu mal cez víkend spáchať samovraždu služobnou zbraňou. Nešlo pritom o žiadneho nováčika. Bodyguard chránil ešte bývalého prezidenta Miloša Zemana. Bohužiaľ nejde o žiaden dramatický scenár filmu, ale o krutú realitu. Celý Hrad je v šoku. 

Ako prvé o tragickom prípade informovalo Radio Priestor. Podľa neho išlo o R. P. (†36), ktorý svoj život ukončil streľbou zo služobnej zbrane. "V stredu mal pritom nastúpiť do služby," dodal zdroj rádia. Polícia sa k prípadu odmietla bližšie vyjadriť.

V službe nebol

"K úmrtiu policajtov, ak nesúvisí s výkonom služby, sa spravidla nevyjadrujeme a ani v tomto prípade nebudeme robiť výnimku," povedal Blesku hovorca Policajného prezídia Ondřej Moravčík. Z jeho slov vyplýva, že policajt v tom čase nebol v službe. Zdieľanejší nebol ani Hrad.

Údajne v tom hrá rolu rodinná tragédia

Dôvody policajtovho skonu nie sú úplne zrejmé. Podľa informácií Blesku sa ale malo stretnúť hneď niekoľko životných rán. V piatok ho mala opustiť žena, s ktorou mal štvorročnú dcéru. Nešpecifikované problémy mal mať muž aj v práci. Jeho telo bez známok života v nedeľu objavil otec.

Ako sa chráni prezident

Prezident Českej republiky má niekoľko osobných strážcov. Tí ho sprevádzajú na každom kroku. Najviac viditeľní sú tí, ktorí hlavu štátu „tieňujú“, teda sú len niekoľko centimetrov od neho na každej verejnej udalosti. Sú to hlavní bodyguardi, ktorí sú zodpovední za bezpečnosť a prepravu prezidenta, spravidla pôsobia v skupine dvoch až štyroch mužov. Ďalej sa v okolí prezidenta pohybujú ďalší ochrancovia - k nim patria vodič jeho limuzíny, policajti v dave, psovodi, pyrotechnici a ďalší príslušníci útvaru. Tí sú vždy na mieste pred príchodom chránenej osoby aj niekoľko hodín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 01:49