Aplikácia, ktorá je veľmi nebezpečná!
StoryEditor

Aplikácia, ktorá je veľmi nebezpečná. Húfne ju inštalujú do telefónov ženy, muži i celebrity!

04.08.2023, 09:09
Celebrity

Vďaka filmu s Margot Robbie (33) a Ryanom Goslingom (42) v hlavnej úlohe vo filme Barbie, ktorý aktuálne letí v kinách sa začala šíriť spektrom Barbie ošiaľ. Ihneď po vypustení filmu začala byť k dispozícii v telefónoch aplikácia, v ktorej si podľa seba môžete vytvoriť bábiku Barbie, ako vy. Tejto appke podľahli milióny ľudí po celom svete, ale aj naše známa osobnosti. Zavarili si na poriadny problém?

Národný bezpečnostný úrad varuje všetkých používateľov. 

TOTO V KINE NEUVIDÍTE BARBIE V ÚLOHE LUPIČA

Chceli ste vedieť, ako by ste vyzerali, keby ste boli Barbie? Možno ste ohrozili seba aj svoje údaje. Nové aplikácie, ktoré z vašej fotky spravia Barbie alebo Kena (BaiRBIE.me) opäť ukázali, že používatelia konajú impulzívne a nezvažujú následky. Vďaka mánii, ktorú spôsobil film Barbie, masovo využívajú aplikáciu, ktorú v skutočnosti nepotrebujú a neprekáža im ani to, že jej udelia prístup napríklad k histórii platieb.

Vďaka zdanlivo nevinnej zábave tvorcom aplikácií môžete umožniť pristupovať aj k vašej kamere, záznamom o vašej polohe, záznamom o tom, aké sociálne siete používate, presným technickým údajom smartfónu.

Aplikácia bairbie.me nespĺňa požiadavky na ochranu osobných údajov podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (GDPR). Nie je preto jasné, ako budú jej tvorcovia narábať s dátami, ktoré zhromaždia.

Národný bezpečnostný úrad preto odporúča vyhnúť sa používaniu takýchto aplikácií, nakoľko aj nevinná zábava môže neskôr slúžiť ako možná vstupná brána k vašim informáciám alebo peniazom.

Aj v tomto prípade platí, že používatelia by nemali v online svete konať impulzívne. Najskôr by mali zvážiť, či aplikáciu naozaj potrebujú. Dôležité je vždy skontrolovať, k čomu všetkému má prístup. Ak si pýta zbytočné prístupy, nepovoľte jej ich, aplikáciu nepoužívajte a vymažte si ju.

Na potenciálne nebezpečné aplikácie už reagovala aj spoločnosť Mattel, ktorá vlastní značku Barbie. Od oboch sa dištancovala a vysvetlila, že nie všetky produkty inšpirované populárnou bábikou sú oficiálne. Tie neoficiálne nemusia podliehať kontrole a môžu byť zneužité proti používateľom, upozorňuje Národný bezpečnostný úrad. Takže ak túžite vidieť ako by ste vyzerala ako Barbie či Ken, nechajte si radšej zájsť chuť.

Celebrity, ktoré podľahli aplikácii:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:50