Budiš, Mikloško, Pet fľaše
StoryEditor

Fero Mikloško: Čo môžu ženy od jeho modelov očakávať a prečo budú neprehliadnuteľné

26.07.2023, 18:00
Celebrity

Na slovenskej módnej scéne sa úspešne pohybuje, s vlastnou značkou Miklosko Fashion design, už 25 rokov. Dokonalý strih, luxusné materiály, individuálny prístup – to je splnená túžba každej jeho klientky a podstata tvorby celého ateliéru Frantička Mikloška (47).

Ako vyzerá tvoja nová kolekcia?

Dramatická, nadčasová, intenzívna, sofistikovane ženská. A hlavne bola plná emócií, ktorú podčiarkla klasická hudba od Wagnera, Verdiho či Beethovena.

Čo ťa inšpiruje pri tvorbe?

Život, hudba a umenie... avšak mojou najväčšou inšpiráciou sú ženy, pre ktoré šaty tvorím.

Keby si si mohol vybrať osobnosť, aby sa stala tvárou tvojej značky, kto by to bol?

Zo slovenských osobností som obliekal už takmer každú inšpiratívnu ženu a menovať teraz len jednu by bola Sofiina voľba. Ak by som však nemal žiadne limity, navrhnúť róbu pre Cate Blanchett by bolo rozhodne zaujímavé.

Na ženách oceňujem charizmu a špecifický druh vyžarovania. Nejde len o estetiku, peknú tvár či postavu, ale komplexnosť osobnosti, ktorá mojim modelom dodá ešte vyššiu úroveň. Obliecť sa štýlovo sa dá naučiť, čaro osobnosti však vychádza zvnútra.

Ako vyzerá žena, ktorá nosí tvoje oblečenie?

Neprehliadnuteľná. Je štýlová, náročná, vie čo chce, ocení kvalitu a servis, užíva si pestrosť života a rada zažiari pri každej príležitosti. V tom jej rád pomôžem. Ktoré tri kúsky z tvojej kolekcie by nemali chýbať v šatníku žiadnej ženy? Sako alebo kabátik nadčasového strihu, zaujímavý doplnok ako napríklad zdobený baret, a jednoznačne aspoň jedny štýlové a kvalitné večerné šaty by mala mať v šatníku každá žena.

Môže ich ešte objaviť a zažiariť v nich dcéra či vnučka, dnes nie je problém zrecyklovať aj starší model. Rovnako jedny z čiernych šiat, ktoré som predstavil. Hodia sa takmer na každú príležitosť a sezónu. Ich nositeľka môže mať 20, ale aj 60 rokov, nie je to generačne definované.

Rýchle otázky

  • Typický obed – stredomorská mediteranská kuchyňa, ryby, cestoviny, ľahké šaláty, ale vždy mám chuť na kura s ryžou a uhorkovým šalátom
  • Obľúbená kniha – The Little Black Jacket, Chanel‘s Classic Revisited, Karl Lagerfeld, Andrej Sládkovič – Marína, kniha, ktorú mám na nočnom stolíku
  • Kozmetická vychytávka – výživný olej na bradu BULLFROG O Miesto, ktoré sa oplatí vidieť – Rím
  • Najradšej nakupujem – bublinky a, samozrejme, látky, flitre, perie...
  • Galéria, ktorú treba navštíviť – jednoznačne Petit Palais v Paríži, prípadne pri potulkách za prírodnými krásami Slovenska sa zastavte v galérii najstaršieho tatranského hotela v Tatranskej Lomnici. Ponúka rozsiahlu zbierku galerijných diel slovenských výtvarníkov a ďalších autorov.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:26