Modelka Jane Birkin inšpirovala k vzniku kabelky, ktorá stojí tisíce eur a len tak sa k nej nedostanete.
StoryEditor

Modelka Jane Birkin je mŕtva. Ako vznikla kabelka za tisíce eur inšpirovaná jej osobou? Stalo sa to v lietadle

17.07.2023, 13:48
Celebrity

Telo Jane Birkin našli bez známok života v jej dome v Paríži. Včera táto nešťastná správa obletela svet. Pred svojou smrťou sa na verejnosti objavovala už len zriedka. V posledných rokoch ju trápili zdravotné problémy, ktoré jej bránili vystupovať. Okrem talentu a krásy sa preslávila Jane Birkin ako inšpirácia pre známu luxusnú kabelku Birkin. Ako vznikol tento módny unikát?

V septembri 2021 utrpela herečka, speváčka a modelka Jane Birkin mozgovú príhodu, čo spôsobilo sériu zrušených predstavení. Niekoľko koncertov v Paríži naplánovaných na máj musela zrušiť po tom, čo si v marci 2022 zlomila rameno.

Medzinárodnú slávu si, ale zaisitila vďaka vzťahu s hercom Sergeom Gainsbourgom. Dvojica sa zoznámila počas hrania vo francúzskej satirickej romantickej komédii Slogan z roku 1969 a v tom istom roku vydali debutový album. Album obsahoval sexuálne explicitnú pieseň „Je t‘aime... moi non plus“, ktorá sa dostala na prvé miesto v rebríčku UK Singles Chart napriek tomu, že bola zakázaná v mnohých rádiách. Dvojica najprv tvorila pár na plátne neskôr aj v reálnom života.

Ďalší významný bod v jej kariére bola kabelka od značky Hermés Birkin, za kotoru sa dnes idú zabiť všetky módne maniačky. Jej cena sa pohybuje od približne desať tisíc eur až po astronomické sumy. 

Nákup birkinky je spojený so zaradením do dlhého poradovníka na niekoľko rokov, teda ak sa do poradovníka vôbec dostanete. 

Nápad na koncept tašky Birkin sa zrodil v roku 1981, keď generálny riaditeľ značky Hermès, Jean-Louis Dumas, na ceste z Paríža do Londýna, sedel v lietadle vedľa speváčky a modelky Jane Birkin. 

Keď kráska vložila svoju cestovnú tašku do priehradky nad sedadlom, jej obsah sa vysypal. Na to Jane rozhorčene vysvetlila Dumasovi, že je pre ňu ťažké nájsť vhodnú víkendovú tašku, ktorá by nebola iba praktická, ale ktorá by sa jej aj páčila. Načrtli teda spoločne dizajn ideálnej kabelky podľa Birkin a v roku 1984 ich spoločné dielo uviedli na trh. Birkinka stále naberá na obrátkach a jej symbol každým rokom stúpa.  

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 06:54