Slovenská herečka Katarína Paveleková sa rozhodla ukončiť svoj život.
StoryEditor

Slovenská herečka sa rozhodla ukončiť život: Podstúpila asistovanú samovraždu

29.06.2023, 15:34
Celebrity

Herečku Katarínu Pavelekovú (†41) totiž dlhodobo trápili vážne zdravotné problémy, o ktorých neraz písala na sociálnych sieťach. Rozhodla sa dobrovoľne ukončiť život.

Okrem diagnostikovanej myalgickej encefalomyelitídy, známej aj ako chronický únavový syndróm, mali lekári v prípade Kataríny Pavelekovej podozrenie aj na amyotrofickú laterálnu sklerózu.

Ide o zriedkavé neurologické ochorenie, ktoré poškodzuje motorické neuróny: „Moje telo je príliš slabé na to, aby som bojovala s chorobou. Nemám už viac síl, preto som sa rozhodla ukončiť svoj život vo Švajčiarsku. Táto choroba ma ochromila, znemožnila mi pracovať alebo viesť spoločenský život a nie som už vôbec schopná si užívať život. Dýchanie sa pre mňa stalo ťažším a ťažším a bolestivým, a funkcia mojich pľúc sa zhoršovala. Ďakujem Vám za vaše priateľstvo a podporu počas posledných rokov,“ uviedla dôvod svojho vážneho rozhodnutia ukončiť svoj život na sociálnej sieti herečka ktorá si za veľkou mlákou zahrala malé roly vo viacerých hollywoodskych filmoch známych snímkov Vtedy v Hollywoode či Babylon.

Švajčiarsko patrí do skupiny mála krajín, ktoré podporujú asistovanú samovraždu. Vo Švajčiarsku je na asistovanú samovraždu potrebné potvrdenie od lekára o zdravotnom stave. Ten zároveň vypíše recept na pentobarbital sodný, ktorý pacienta zabije do dvoch až piatich minút. Zaujímavosťou je, že táto látka spomaľujúca činnosť mozgu a nervového systému. Používa sa aj k poprave ľudí, ktorí boli odsúdení na smrť. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:53