Ján Koleník Televízia MARKÍZA
StoryEditor

Umelá inteligencia pochovala Jána Koleníka: Keď si herec zadal svoje meno, nestačil sa čudovať!

15.06.2023, 14:22
Celebrity

Umelá inteligencia sa každý deň vkráda do našich životov a veľakrát o tom ani netušíme. Je založená na využívaní algoritmov a techník, ktoré umožňujú počítačom učiť sa zo skúseností, spracovávať informácie, robiť závery, rozpoznávať vzorce a vyvodiť z nich zmysluplné závery. Znie to premakane? Áno, avšak paradoxne s banalitami sa to ešte pasuje. Herec Ján Koleník by o tomto výmysle vedel rozprávať. Zatancovala si na jeho hrobe!

Moderátorka Adela Vinczeová nie je spokojná s umelou inteligenciou. Špeciálne sa ponosuje, že nepracuje správne, keď si do nej niekto zadá meno celebrity. Svoje by o tom vedel rozprávať aj umelec Janko Koleník. Toho umelá inteligencia pochovala a s Adelou sa na tom dobre bavili. Minule sme zadávali kadečo aj samozrejme seba. Ale umelá inteligencia, fakty a históriu už zvláda, ale s aktuálnymi osobami má problém. Minule som sa o tom bavila s Jankom Koleníkom a on hovorí, no o mne nič nevedela, smeje sa Adela na príhode a pokračuje vo vtipnej historke, kedy sa umelec rozčertil a vyhľadávanie rozšíril o svoju profesiu, nepomohlo. Tak som zadal Ján Koleník a divadlo. Ona napísala, Ján Koleník miloval divadlo až do svojej smrti, prerozprávala moderátorka hercov zážitok s novodobým výmyslom. Obaja sa na tom dobre bavili.

Člen IMT Smile?!

My sme v redakcii meno herca tiež zadali do debaty s umelou inteligenciou. Odkázalo nás to na fakty, ktoré zdvíhajú obočie: Okrem hereckej kariéry sa Ján Koleník aktívne venuje aj hudbe. Je členom skupiny IMT Smile, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie slovenské hudobné skupiny. V spolupráci s kapelou vydal niekoľko úspešných albumov a singlov. Ján Koleník je obľúbeným a uznávaným umelcom na slovenskej hudobno-televíznej scéne a v herectve. Svojimi talentmi prispieva k rozmanitosti slovenskej kultúry," napísala nám umelá inteligencia o obľúbenom hercovi. Zrejme sa ešte má čo učiť! 

Pozrite si celý príbeh vo VIDEU

Umelá inteligencia si o Jankovi Koleníkovi myslí svoje.

Novodobý nástroj, umelá inteligencia bol vymyslený, aby uľahčil ľuďom prácu v mnohých odvetviach. Je otázne, či sa tento pomocník nakoniec neotočí proti ľudstvu. Vyvstávajú totiž mnohé otázky. Obavy, že systémy umelej inteligencie „vybabrú“ s ľudstvom, zosilneli s nástupom novej generácie vysoko schopných četovacích robotov. Mnohí svetoví odborníci vystríhajú k obozretnosti. „Zmiernenie rizika vyhynutia v dôsledku umelej inteligencie by malo byť globálnou prioritou popri ďalších rizikách celospoločenského dosahu vrátane pandémií a jadrových vojen," stojí vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke neziskovej organizácie Center for AI Safety. Medzi stovkami významných osobností, ktoré text podpísali, je aj počítačový vedec Geoffrey Hinton, ktorého nazývajú „krstným otcom umelej inteligencie“

Už dnes večer pokračuje relácia RTVS Hit roka na Jednotke spomínaním na roky 2019 a 2020. Zabavíte sa ešte na ďalších príhodách. Nie len na tomto.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:13