Silvio Berlusconi sa dožil 86 rokov.TASR
StoryEditor

Zomrel neochvejný bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Takto pred smrťou vyzeral

12.06.2023, 12:14
Celebrity

Bývalý štvornásobný taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od minulého piatku hospitalizovaný kvôli zápalu pľúc a chronickej leukémii. Na posledných záberoch, kde ho talianske médiá zachytili ako ide do nemocnice je poznať politikove podlomené zdravie.

Predsedovi strany Forza Italia a zakladateľovi spoločnosti Mediaset bolo 86 rokov. Informoval o tom denník Corriere della Sera. Prvé kondolencie prichádzajú od talianskych i svetových politikov. 

Medzi prvými kondoloval napríklad taliansky minister obrany Guido Crosetto. „Zostane tu po ňom obrovská prázdnota. Jedna celá éra končí. Zbohom Silvio,“ napísal na svojom twitteri. Senátor Matteo Renzi, ktorý pôsobil v rokoch 2014 až 2016 ako taliansky premiér, sa tiež s Berlusconim lúčil na sociálnych sieťach. „Zapísal sa do histórie. Mnohí ho milovali, mnohí ho nenávideli. Ale každý musí uznať, aký mal vplyv na politiku, ekonomiku, šport a televíziu, to je nevídané. Dnes Taliansko smúti spoločne s jeho rodinou, jeho milovanými. Všetkým, ktorí ho milovali, by som chcel vyjadriť obrovskú sústrasť a poslať úprimné objatie. Budeš nám chýbať, Silvia. Nech je ti ľahká zem,“ napísal Renzi.

Silvio Berlusconi bol bývalý viacnásobný premiér Talianska, zakladateľ a vodca politickej strany „Forza Italia“ aj „Ľud slobody“.

Úrad premiéra Talianska zastával štyrikrát. Berlusconi je najbohatší človek v Taliansku. Jeho majetok v roku 2005 odhadovali na približne 12 miliárd USD. Je zakladateľ a akcionár druhej najväčšej talianskej korporácie Fininvest a od roku 1986 je prezident prominentného talianskeho futbalového klubu, AC Miláno.

Magazín Economist o ňom v roku 2001 napísal, že nie je spôsobilý viesť žiadnu krajinu, nieto jednu z najbohatších demokracii. Napriek tomu mu davy roky tlieskali a nasledovali ho. 

Podobnosť so skutočnými postavami je čisto náhodná

V roku 2018 o ňom natočil slávny režisér Paolo Sorrentino životopisný film Oni a Silvio. V diele sa sústredil najmä na Berlusconiho excentrický životný štýl a divoké večierky s mladými modelkami. Čerpať bolo naozaj z čoho. 

Berlusconi stál pred súdom viac ako dvadsaťkrát  kvôli rôznym obvineniam. Či už spolčovanie s mafiou, falšovanie účtovníctva, spreneveru, daňové podvody a detskú prostitúciu. Tiež bol spájaný s aférou známou ako „bunga bunga", ktorá je spätá s tanečnicou z nočného klubu, Maročankou Karim Mahrúgovou, prezývanou Ruby. Tá sa zúčastňovala na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala v tom čase iba 17 rokov.

Odsúdený bol mnohokrát. Do väzenia, ale nikdy nenastúpil

Viackrát sa väzbe vyhol kvôli uplynutiu premlčacej doby, upravovaním zákonov alebo platením vysokých pokút. Jediným oficiálnym trestom, ktorý dostal bol 1 rok verejnoprospešných prác. Ten si odpykal tak, že raz týždenne chodil pomáhať do domova pre seniorov v Miláne.

FOTO z nemocnice nájdete v GALÉRII

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:45