Tina Turner odišla do hudobného neba vo veku 83 rokov.TASR
StoryEditor

Tina Turner, odvrátená strana slávy: Násilný manžel, smrť syna, rakovina a myšlienky na sebevraždu

25.05.2023, 14:44
Celebrity

Rock‘n‘rollová kráľovná Tina Turner odišla do hudobného neba vo veku 83 rokov. Hoci sa dostala na úplný vrchol popularity, jej život nebol rozhodne prechádzkou ružovým sadom. Manželstvo s Ikom Turnerom sprevádzalo násilie, musela sa vyrovnať so smrťou synov aj vlastnými ťažkými ochoreniami. Vraj boli chvíľu, keď jej bolo tak zle, že zvažovala asistovanú samovraždu. Život jej zachránil manžel, ktorý jej daroval obličku!

Z domova odišla vo svojich 16 rokoch. Už vtedy ju vychovávala iba babička, pretože vlastná matka Tinu opustila, keď mala iba 10 rokov. Povedala jej, že ju už nemiluje. Krátko nato sa jej zriekol aj jej otec.

Zrazil som ju k zemi

V klube v St. Louis stretla o 7 rokov staršieho hudobníka Ikea Turnera. Naštartoval jej hudobnú kariéru, keď mal Tine 22 rokov, doviedol ju k "pofidérnemu" oltáru za mexickou hranicou. Vtedy sám nebol ešte ani poriadne rozvedený. A prvý šok prišiel už cez svadobnú noc. Svoju mladú novomanželku vzal do nightklubu na živú pornografickú show. K násiliu sa neskôr dokonca priznal: „Iste, udrel som ju. Niekoľkokrát som ju bez rozmýšľania zrazil k zemi. Nikdy som ju ale nebil,“ napísal neskôr Ike Turner vo svojej autobiografii. Jeho exmanželka to ale videla inak. V knihe Ja, Tina z roku 1986 odhalila, že ju Ike fyzicky zneužíval celú dobu ich manželstva. Bil ju a znásilňoval, na tele mala jazvy po pálení cigaretami. Niekoľkými údermi do nosa jej dokonca zničil nosnú dutinu a ona tak musela podstúpiť plastickú operáciu.

Rozviedli sa v roku 1978, dva roky po tom, čo išla kvôli jeho závislosti ku dnu ich spoločná hudobná kariéra. Následne Ike prepadol drogám a alkoholu ešte viac. Škrupiny sa s ním tiahli, strávil dokonca rok a pol za mrežami. Zomrel na predávkovanie kokaínu v roku 2007.

Syn sa zabil

Jej prvorodený syn Craig, ktorého mala v osemnástich rokoch a ktorého otcom bol saxofonista Raymond Hill, v roku 2018 spáchal samovraždu. Päťdesiatdeväťročný Craig sa podľa amerického webu TMZ zastrelil vo svojom dome v kalifornskom Studio City.

V roku 2022 zomrel vo veku 62 rokov jej syn Ronnie, ktorého otcom bol Ike Turner. Príčinou smrti bola jednak rakovina hrubého čreva v pokročilom štádiu vrátane metastáz.

Tri mesiace po svadbe s Erwinom Bachom (68), s ktorým žila do konca života vo Švajčiarsku, začalo byť Tine zle. „Bolo obyčajné októbrové ráno, keď som sa prebudila a zistila, že zo seba nevydám ani slovo. Mala som mŕtvicu. Celá moja pravá strana tela bola znecitlivená. Musela som začať spolupracovať s fyzioterapeutom a znova sa učila chodiť,“ spomína Turner.

„Doktor sa obával, že môj vysoký tlak môže mať vplyv na obličky, a preto ma odkázal na ďalšieho odborníka. Lekár Jorg Bleich potom zistil, že moje obličky pracujú iba na tridsaťpäť percent,“ popisuje ďalej. 

Asistovaná samovražda

„Zdravie mi prestávalo slúžiť, cítila som sa taká slabá, že som nemohla opustiť dom. Vtedy mi navyše diagnostikovali rakovinu čriev v ranej fáze. Keď som čakala na operáciu, pred Erwinom som plakala: Neľutuješ, že si si vzal starú ženu?“ On jej ale dodával silu, energiu a pokoj.

„Mesiac potom mi odstránili časť čreva... Obličky ale stále nepracovali, ako mali. Mala som dve možnosti – pravidelnú dialýzu alebo transplantáciu. Šance na nájdenie darcu ale boli malé,“ spomína Turner, ktorá vtedy začala premýšľať o asistovanej samovražde, ktorá je vo Švajčiarsku legálna. Nakoniec sa ale ponúkol jej manžel Erwin, že jej dá svoju obličku.

„Najskôr som sa mu to snažila vyhovoriť, bol to mladý muž, prečo by mal podstupovať také riziko?“ píše speváčka. Erwin ale trval na svojom a 7. apríla 2017 už obaja ležali na operačnom sále. Transplantácia prebehla bez výrazných komplikácií. „Obaja sme si odvtedy bližšie ako kedykoľvek predtým,“ popísala diva vo svojej biografii.

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:39