Polámané nechty nevyzerajú dobre a zádery dokážu poriadne bolieť.
StoryEditor

Čo spôsobuje zádery a ako im predchádzať. Takto sa vyhnete bolesti a nakonečnému hojeniu

28.02.2023, 12:11
Celebrity

Prečo sa dobrým ľuďom dejú zlé veci?! Polámané nechty a zádery sú pre ženu nočnou moru. Najmä ak si na nich dáva záležať. Nekonečné zádery vás vrátia na začiatok cesty k vysnívaným "pazúrikom". Dermatologička zhrnula niekoľko chýb, ktroré robíte a ako na prevenciu.

Je len veľmi málo vecí, ktoré sú horšie, ako sa vysporiadať so zádermi. Polámané nechty sú otravné, bolestivé, a ak si ich budete neustále rýpať, skončíte s príšernou, krvavou bojovou scénou v štýle Game of Thrones okolo vášho nechtového lôžka. Suchá, porpaskaná koža okolo nechtu je problém, ktorý sa dá len ťažko zastaviť. Najmä ak ste investovali do profesionálnej manikúry.

Ale čo presne spôsobuje zádery? Krátka odpoveď: Veľa vecí. Aby sme vám pomohli vyhnúť sa tejto ťažkej situácii – dokonca aj v hlbokej zime, keď je najpravdepodobnejšie výskyt poškodenia jemnej kože, zhrnuli sme niekoľko odborných rád.

Začiatok príčiny

Nehovoríme o polámaných nechtoch, ale časti  kutikuly, ktorá sa oddelila. Koža, ktorá je okolo nechtu pôsobí ako tesnenie na ochranu vášho nechtu a pokožky pred vonkajšími infekciami. Plní rovnakú úlohu pre necht, akú má škárovacia hmota v sprche. Nie je to najchutnejšie prirovnanie, ale: „Bez tesnenia sa voda a vlhkosť a infekcie môžu ľahšie dostať do nechtového lôžka,“ hovor odborník Stern. Takže keď sa „škárovacia hmota“ začne oddeľovať problém je na svete.

Čo to spôsobuje?

Existuje niekoľko hlavných príčin:

Máte šialene suché ruky - suché ruky a nechty prirodzene vedú k ochabnutiu. „Predstavte si rozštiepený konček vlasov – keď je kutikulka super suchá, doslova sa oddelí alebo rozštiepi. Kutikulu na rukách máte suchú z rovnakých dôvodov, ako máte suchú pokožku (suché, chladné počasie, nadmerné vystavenie vode a podobne).

Okusujete si to -  ak sa kutikula neodstráni rovnomerne, „osamelá časť“ bude náchylnejšia na oddelenie. Pravdepodobne je najbezpečnejšie nechať odstránenie nechtovej kožičky na odborníčke v profesionálnom salóne.

Príliš si umývate ruky - alebo máte prácu, ktorá si vyžaduje veľa umývania rúk. „Ľudia, ktorí pracujú s množstvom chemikálií alebo sú veľmi často vystavení vode, ako sú kuchári, barmani, zdravotnícki pracovníci atď., budú náchylnejší na zádery,“ hovorí Stern. To isté platí pre čerstvé mamičky, ktoré si neustále umývajú ruky po výmene plienky, a závislé od dezinfekčných prostriedkov na ruky. V podstate nadmerné umývanie vysušuje vašu pokožku rýchlejšie, čo by mohlo popraskať alebo rozštiepiť kožtičku. To znamená, že „niektorí z nás sú pravdepodobne len viac geneticky náchylní na produkciu nadmerného tkaniva kutikuly,“ vysvetľuje Stern.

Majú moje nechty nejaký nedostatok?

Aj keď to nie je nevyhnutne najpravdepodobnejšia príčina, časté zádery môžu naznačovať nedostatok bielkovín. Vaša pokožka a nechty sa skladajú z bielkovín – ak ich nemáte dostatok, vaša pokožka môže popraskať a roztrhnúť sa. Porozprávajte sa so svojím lekárom a zvýšte príjem bielkovín, ak spozorujete aj iné príznaky nedostatku bielkovín ako rednutie vlasov, slabosť a bolesť hlavy.

Čo mám robiť bezprostredne keď sa mi vytvorí záder?

Po prvé: Nerýpte ani nehryzte si to. Iba zvyšujete šancu na ďalšie podráždenie pokožky a získanie infekcie. Ak sa záder potiahne alebo zahryzne, môže sa roztrhnúť a môžete tak skončiť s odstránením nielen tejto časti kutikuly, ale aj normálnej, zdravej kože. Natrite oblasť trochou alkoholu, odstrihnite kožičku na spodnej časti čistými klieštikmi alebo nožničkami. Naneste trochu neparfumovaného krému. Nechajte ho čo najdlhšie pôsobiť.

Ako záderom predchádzať?

Majte vždy po ruke olejček na kožičku alebo pleťovú vodu a pravidelne si prípravok nanášať na nechty.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 17:41