Dagmar Havlová v divadle na premiére novej hry.Archiv MAFRA
StoryEditor

Dagmar Havlová spustila linku pre obete domáceho násilia. Pre inšpiráciu nemusela chodiť ďaleko

21.12.2022, 10:13
Celebrity

Keď sa deje bezprávie, musí sa konať, povedala si Dagmar Havlová. Nadácia VÍZIA 97 spustila prvýkrát za 25 rokov svojej existencie kontaktnú telefónnu informačnú linku pre obete domáceho násilia. Zakladateľku nadácie Dagmar Havlovú k tomu prinútil príbeh jej kamarátky, ktorú tyranizoval manžel.

Príbeh sa jej určite nepočúval dobre. Keď sa na niekom pách násilie a špeciálne na žene ide o odsúdenia hodný čin. Bohužiaľ mnoho žien si nevie pomôcť a netušia ako sa z takej situácia majú dosta. Havlová oopísala čo ju priviedlo k tomu aby spustila linku: „Motívom bol zážitok s mojou priateľkou, ktorá bola hrozne zamilovaná do svojho manžela, ale on ju tyranizoval nielen psychicky, ale aj fyzicky. To znamená, že mu musela servírovať večeru v kľaku. Psychicky ju veľmi citovo vydieral,“ povedala otvorene v rozhovore pre Frekvenciu 1. „To bolo tým impulzom… Všetko vyvrcholilo v covidovej dobe, pretože sa zmnohonásobil počet týraných žien, detí, ale aj mužov,“ doplnila Havlová.

 

Na druhom konci informačnej linky sa ľudia spoja s psychológmi a právnikmi. „Skúsenosti tímu odborníkov vychádzajú z hĺbky i rozsahu odbornej starostlivosti a hlavne nespočetných konkrétnych riešení problémov, ktorými sa mnoho rokov odborná asistenčná služba ELA zaoberá u zamestnancov svojich firemných klientov,“ dodala bývalá prvá dáma.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:35