Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip (2016).
StoryEditor

Kráľovský protokol zahŕňa aj smrť: Úmrtie Alžbety II. mala vláda naplánované celé roky, sama sa na ňom podieľala

08.09.2022, 18:00
Celebrity

Svet obleteli informácie o zhoršení zdravotného stavu kráľovnej Alžbety i špekulácie o jej úmrtí, ktoré oficiálne zdroje potvrdili až včera podvcečer. Hlava britskej monarchie sa 21. apríla dožila 96 rokov, no bez ohľadu na vysoký vek a fakt, že sa smutná správa včera potvrdia, mala britská vláda jej úmrtie do detailov naplánované už celé roky. Operácia London Bridge detailne opisuje, čo sa bude diať, keď britská panovníčka Alžbeta II. poslednýkrát vydýchne. Toto všetko o smrti diktuje kráľovský protokol, na ktorom sa sama podieľala.

Každý z vysokých predstaviteľov britskej politickej scény mal pripravený plán tajnej operácie, čo by sa v krajine a vo svete malo stať v prípade jeho skonu. U Winstona Churchilla šlo o Operáciu Hope Not, a keď zomrela Princezná Diana, hovorilo sa o Operácii Tay Bridge. Smrť Alžbetinho manžela, Princa Phillipa spustila zas Operáciu Forth Bridge. Úmrtie kráľovnej Alžbety II. nesie názov London Bridge a údajne slovami „Londýnsky most padol“ oznámi túto smutnú informáciu zamestnanec kráľovskej rodiny najskôr predsedovi britskej vlády. Celý svet momentálne čaká, či sa tieto informácie potvrdia alebo vyvrátia. 

Zákaz sociálnych sietí

Podľa dokumentov, ktoré minulý rok priniesol server Politico, by práve vo chvíli Alžbetinho skonu mali mať všetci politici a vládni predstavitelia v krajine zákaz používania sociálnych sietí. Akýkoľvek post sa v najbližších hodinách po úmrtí Jej Veličenstva objaví, bude prechádzať cenzúrou a schvaľovacím procesom.

Vystavená rakva a pohreb

Operácia London Bridge má na piaty deň od skonu kráľovnej Alžbety II. jasné inštrukcie vystaviť rakvu s pozostatkami vo Westminsterskom opátstve, kde bude mať verejnosť prístup 23 hodín denne, vláda zatiaľ bude podľa inštrukcií pripravovať pohreb.

Pohreb nebude len štátnou, ale celosvetovou udalosťou. Podľa Operácie London Bridge by sa mal konať 10 dní po úmrtí. Očakáva sa preto, že Londýn bude po prvýkrát vo svojej histórii celý zaplnený smútiacim národom, ale aj turistami, ktorí budú chcieť dať kráľovnej posledné zbohom. V tento deň by mal byť údajne vyhlásený aj štátny smútok.

Všeobecný protokol

Nielen v prípade skonu Jej Veličenstva má kráľovská rodina jasné všeobecné inštrukcie ohľadne smrti. V prvom rade musia všetci členovia kráľovskej rodiny cestovať vždy so zbalenými čiernymi šatami, aby ich podobná situácia neprekvapila, ako sa to stalo práve Alžbete II. v roku 1952. Keď zomrel jej otec, Juraj VI., smutná správa ju zastihla na ceste po afrických a austrálskych domíniách.    

Predpisy hovoria tiež o tom, že by následníci na trón nemali spoločne cestovať, pre prípad smrteľnej nehody. Kráľovská rodina tým chce zachovať líniu dedičov, no napríklad William a Kate zatiaľ cestujú s prvorodeným synom Georgeom, čo by sa vraj malo zmeniť, keď malý princ dosiahne 12 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 20:31