Herečka Emilia Clark známa z Game of Thrones nemá časť mozgu.instagram/emiliaclark
StoryEditor

Emilia Clark nemá časť mozgu, Justin Bieber s ochrnutou tvárou. Toto sú celebritní pacienti

06.08.2022, 18:00
Celebrity

Sú momenty, keď sa ľudský život zmení v jedinej sekunde nezvratným spôsobom. Jedným z takých je, keď si človek z úst lekárov vypočuje krutú diagnózu. A ak ide o nevyliečiteľné ochorenie, o tom by vedeli rozprávať mnohé známe tváre...

Emilia Clark (35): Nemá časť mozgu

Hviezda seriálu Hry o tróny najnovšie priznala, že takmer prišla o život. Až dvakrát utrpela aneuryzmu mozgu. Prvýkrát sa jej to stalo krátko po skončení natáčania prvej série v roku 2011. Úspešne absolvovala operáciu, no dostavili sa ďalšie komplikácie. Postihla ju neschopnosť hovoriť a krátko po zotavení bola nútená opäť ísť na operačný stôl. Lekári jej museli odstrániť časť mozgu, a tak je dnes vďačná za to, že nemá vážnejšie trvalé následky.

Justin Bieber (28): Ochrnuli mu nervy

Ešte pred pár týždňami nevedel Justin Bieber žmurkať jedným okom, hýbať jedným kútikom pier a v rovnakej časti pohnúť zvyškom tváre. Dôvodom bol ojedinelý Ramsay-Huntov syndróm – teda herpetický vírus, ktorý zasiahol spevákov tvárový a sluchový nerv súčasne. Z toho dôvodu bol nútený zrušiť koncerty, pretože ak by sa ochorenie nepreliečilo, mohlo by mať až trvalé následky.

Hailey Bieber (25): Mŕtvica sa nepotvrdila

Krásna a najmä mladá modelka Hailey Bieber sa začiatkom roka poriadne vydesila. Po prebudení začala mať príznaky podobné mŕtvici. Aj keď chcela, nedokázala rozprávať, telo ju akoby prestalo poslúchať. Lekári jej následne našli veľkú krvnú zrazeninu v mozgu, ktorá spôsobila malý výpadok v zásobení kyslíkom. Našťastie sa s tým jej telo vyrovnalo samo, no napriek tomu zostáva plavovláska pod dozorom lekárov.

Selma Blair (50): Chorobu obracia na biznis

Ďalšou z radu bojovníkov je Selma Blair, ktorá sa pre rýchlo postupujúcu sklerózu multiplex rozhodla podstúpiť náročnú liečbu v podobe chemoterapie a transplantácie kmeňových buniek. Zdá sa, že liečba zabrala, pretože herečke sa zlepšila chôdza, celková motorika i reč. Plus, v boji s neurologickými ochoreniami začala pomáhať aj iným pacientom. Napríklad vlastnou značkou pomôcok na uľahčenie života so sklerózou, ako sú barle, palička na chodenie, kolobežka.

Michael J. Fox (61): Už najmä pomáha iným

Herec preslávený vďaka komédii Návrat do budúcnosti už desiatky rokov bojuje s Parkinsonovou chorobou, ktorá jeho telu spôsobuje nadmerný tras. Z toho dôvodu Michael založil rovnomennú Nadáciu Michaela J. Foxa pre výskum Parkinsonovej choroby a tá je vnímaná ako najsilnejší hlas vo výskume Parkinsonovej choroby na svete. Organizácia sa zaoberá vývojom liekov na toto ochorenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:05