facebook/ zuzana_caputova
StoryEditor

Naša prezidentka privítala pápeža v zelených šatách. Ich symbolika vás chytí za srdce

13.09.2021, 09:00
Celebrity
Vzácna návšteva sa na Slovensku zdrží štyri dni.

V decembri minulého roka sa naša prezidentka Zuzana Čaputová stretla s pápežom Františkom vo Vatikáne. Súčasťou stretnutia, ako aj súkromného polhodinového rozhovoru, ktorý s predstaviteľom cirkvi prezidentka mala, bolo aj pozvanie na Slovensko. To pápež František prijal a v nedeľu 12.septembra oficiálne zavítal na Slovensko. Celá pozornosť krajiny sa tak pochopiteľne zameriava na jeho prítomnosť a najbližšie kroky, ktoré povedú práve na východné Slovensko. 

Prezidentka Zuzana Čaputová privítala pápeža v elegentných, tmavozelených šatách s dlhým rukávom. Tie doplnila zaujímavou brošňou, ktorá v sebe niesla motív prírody.

Farba šiat však nebola prvkom náhody, ale podľa protokolistov premyslenej symboliky. Tmavozelená je totiž známa tiež ako farba nádeje, obzvlášť pre tých, ktorí bojujú s neľahkým osudom. O tom, že Zuzana Čaputová myslela práve na tých najslabších, svedčí aj gesto, ktoré urobila. Okrem štátnych predstaviteľov sa totiž ako prví na stretnutí s pápežom podieľala napríklad ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá ochraňuje ľudské práva, ale aj pani Mária Jesenská, riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok. Tá už dlhé roky ponúka pomoc smrteľne chorým a nevyliečiteľným detičkám a umožňuje im, aby strávili svoje posledné chvíle života doma s rodinami. S pápežom sa stretla aj pani Herta Vyšná, žena, ktorá prežila holokaust. 

Zelená je okrem iného znakom prírody a práve ochrana a apelovanie na ekologické témy sú pre prezidentkou jednou z priorít už od momentu, keď oznámila svoju kandidatúru. V tom duchu sa niesla aj špeciálna kytica, ktorú pápež pri prílete dostal. Vytvoril ju známy slovenský florista Robert Bartolen. ,,Jej úmysel a odkaz spočíva v motte samotného pápeža Františka: A vyvolil si ho skrz milosrdenstvo,'' prezradil umelec a dodal, že kytica je vyrobená zo slovenských bylín.

,,Táto kytica je vytvorená len z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín, ktoré sú charakteristické pre náš región. Napríklad Ľubovník, Starček, Bedrovník, Hlaváč, Rebríček či Prilbica,'' uviedol Bartolen.

Pozrite sa, ako vyzeralo privítanie pápeža a špeciálna kytica:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:13