instagram/ katarinavanderham
StoryEditor

Zo stredného Slovenska priamo do Hollywoodu. Kataríne sa darí žiť povestný americký sen

06.07.2021, 19:30
Celebrity
Na sociálnych sieťach ju sleduje viac než 200-tisíc ľudí, žije v meste, kde sa rodí sláva, podniká, vydáva vlastný časopis... aj to všetko stíha Slovenka Katarina Van Derham, ktorá v USA pôsobí už vyše 20 rokov.

Katka, ty pôsobíš v Amerike a momentálne máš tak milión vecí, ktorým sa venuješ a ja si neviem ani vybrať, akoby som ťa predstavila. Predstavíš sa čitateľom sama? 

To je veľmi dobrá otázka. Myslím si, že si ju kladie mnoho ľudí. Na mojej vizitke je napísané „Independent Entertainment Professional“, čo znamená niečo ako nezávislý odborník v šoubiznise. V šoubiznise som, ako sa vraví, pred a aj za kamerou. Som ten typ človeka, ktorý musí v živote neustále rásť a učiť sa, takže vždy skúšam rôzne veci. A skúšam ich aj naraz. Nemôžem robiť len jednu vec, lebo sa rýchlo začnem nudiť. Moja myseľ ide na vysoké obrátky a musím vkuse riešiť a analyzovať rôzne veci. 

Za výberom kariéry neboli peniaze motiváciou. Skôr to boli a stále sú veci ako skúsenosti a dobrodružstvo. Už deväť rokov vediem firmu na digitálne médiá, ktoré obsahuje tri webstránky. Prostredníctvom nej vidím kus sveta, keďže často chodím na mediálne výlety. Jedna z nich patrí aj časopisu VIVA GLAM (pozn. redaktora, vlastný magazín Katky).

Taktiež sa venujem novšiemu biznisu s názvom European House LA, čo je prenájom môjho domu na foto či videoprodukciu. Dom mám zariadený v starožitnom štýle a je to pre mňa veľmi lukratívny biznis, keďže takto zariadený dom v LA asi nikot nemá. Mám ho vymakaný do detailu a klienti si toho cenia. Počas zariaďovania som uplatnila moju fantáziu, ktorú som si vybudovala návštevami našich slovenských a českých hradov a zámkov. 

Mám aj značku umelých mihalníc KAT LASH, ktorá je dostupná aj na Slovensku. Taktiež venujem svoj čas YouTube kanálu, ktorý mám s kamarátkou Adel. A takisto sa venujem občasnému herectvu! Asi by som to zrhnula tak, že som umelkyňa, keďže väčšina toho, čo robím, je kreatívna práca.

Ako si dokáže Slovenka vybudovať takúto úspešnú kariéru ako ty? Čo všetko za tým stálo? Predpokladám, že mnoho úsilia...

Pre Slovenku mojej generácie to bolo hlavne zo začiatku veľmi ťažké. Ja som prišla do Kalifornie v roku 1998, kedy tu východné Európanky nemali dobrú povesť. Ľudia pohľadom na mňa hneď usudili, že musím robiť v nejakom sex-odbore, keďže som bola pre nich exotická a môj prízvuk im pripadal ruský. Veľa z nich sa ma snažilo využiť alebo nalákať na niečo neslušné. Ja som pritom už vtedy mala hlavu v globálnych veciach, aktiizme, politike a podobných veciach. Vždy som bola akademický typ a školy som milovala.

Recept na úspech neexistuje, ale v mojom prípade mi veľmi pomohla aj moja naivita, ktorú som si zo Slovenska priniesla. Byť naivný nie je vždy zlá vec. Kvôli naivite som sa nebála pustiť do najzložitejších vecí a zadať si vysoké ciele. Keď som sa potom ocitla v nýročných situáciách, nič iné mi neostávalo - len kopnúť do vrtule a ísť naplno. Takto som sa posúvala ďalej a ďalej.

Spomenul sa tu tvoj vlastný magazín VIVA GLAM. Kedy a ako ti ho napadlo založiť?

V jednom čase som si uvedomila, že som sa toho za život naučila už dosť veľa. Chcela som to všetko dať do jedného projektu, nech nie som rozlietaná na veľa smerov. V tej dobe už boli módne a lifestylové časopisy v Amerike dosť nudné a časopis pre glamour ženy ako som ja neexistoval. Tak som sa rozhodla založiť časopis, ktorý by bol niečo ako mix štýlov s inšpiračnými článkami.

Taktiež som chcela vytvoriť platformu pre modelky, ktoré nie sú moc vysoké alebo najmladšie. V Los Angeles som stretla toľko krásnych žien, ktorá by sa do VOGUE časopisu nedostalo. Mohli byť len v mužských časopisoch a tým pádom museli byť sexi. Verím, že každá žena môže byť fotogienická, ak sa vie naučiť správne pózy pre svoj typ tváre a postavy.

Rozhovor pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:56