profimedia
StoryEditor

Miliardárkou sa nestala, lebo darovala milióny na charitu. J.K. Rowlingová myslí aj v bohatstve na druhých

23.05.2021, 17:00
Celebrity
Jedna z najznámejších spisovateliek sveta, ktorá napísala legendárny príbeh o čarodejníkovi Harry Potterovi, je už dlhé roky známa svojou filantropickou prácou.

Jej manžel sa totiž začal javiť ako násilník. Len pár mesiacov po pôrode ju surovo zbil a vyhodil z domu. Vtedy ju ako slobodnú matku, ktorá nezarába, prijala sestra Dianne, pri ktorej žila. Podľa slov spisovateľky viedla však napriek tomu mimoriadne chudobný život, ktorý jej spôsoboval vážne psychické problémy. Psychiatri jej po tom, ako sa Rowlingová priznala, že ju mátajú sebevražedné myšlienky, diagnostikovali klinickú depresiu. Napriek tomu sa však nevzdávala a svoje ťažké úzkostné stavy opisovala naďalej vo svojom príbehu, ktorý začala písať vo vlaku. Vznikli z toho dementori, ktorí vysávajú šťastie ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@velitchka_musumeci)

Keď knihu dokončila a snažila sa ju predať vydavateľstvám, stretla sa s niekoľkými neúspechmi. Podľa vydavateľov bola totiž kniha príliš nezaujímavá pre detské publikum a najmä príliš dlhá. Jej sestra Dianne ju však povzbudzovala, aby sa nevzdávala - čo koniec koncov ako nezamestnaná mama, ktorá žila z malej mesačnej podpory, ani nemohla. Už krátko po tom, ako prvý diel Harryho Pottera vydali, sa spustil hotový ošiaľ - a do dvoch rokov kúpila práva na príbeh filmová spoločnosť za neuveriteľných 1,3 milióna dolárov. Táto suma sa začala násobiť pribúdajúcimi časťami a úspechom - a podľa výpočtov magazínu Forbes mala byť J.K. Rowlingová už dávno miliardárkou. 

Ona sa ňou však nikdy nestala. Napriek tomu, že mala bohatstvo, o akom sa jej nesnívalo, nestratila svoju pokoru a každý rok daruje desiatky miliónov dolárov rôznym charitám. Na otázku, prečo naposledy darovala neuveriteľných 160 miliónov prakticky cudzím ľuďom, odpovedala 55-ročná spisovateľka odpovedala s úsmevom na tvári: ,,Ak dostávate viac, než potrebujete, máte morálnu zodpovednosť robiť s darmi múdre a vážene rozhodnutia,'' prezradila novinárom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 00:34