Wikimedia
StoryEditor

Zomrela ako smutná, opustená žena bez domova. Príbeh legendárnej Coco Chanel nie je len pozlátko

19.05.2021, 16:30
Celebrity
Bezvýznamná chudobná modistka, vlastným menom Gabrielle Bonheur Chanel, sa vypracovala na najprestížnejšiu návrhárku a založila najluxusnejšiu značku na svete.

Chanel No 5 a Coco vo väzení
V tomto čase bola v mileneckom vzťahu s veľkovojvodom Dmitrijom Pavlovičom Romanovom (bratrancom posledného ruského cára). Inšpiroval ju k vytvoreniu flakónu najslávnejšieho parfumu Chanel No 5, ktorý pripomína fľašu vtedajšej ruskej vodky. Neskôr mala pletky aj s vojvodom z Westminsteru, ktorému navrhovala elegantno-športovú módu z tvídu.
V roku 1927 si dala Coco Chanel postaviť dom, ktorý nazvala La Pausa. Navrhla si ho tak, aby v ňom boli niektoré prvky, ktoré jej pripomínali sirotinec, v ktorom vyrástla. Prijímala v ňom zaujímavých a významných mužov, okrem iných aj Salvadora Dalího. Počas druhej svetovej vojny zatvorila svoj salón Haute Couture a sústredila sa na tvorbu a predaj parfumov. V tom čase sa zoznámila s Hansom Güntherom von Dincklage, dôstojníkom tajnej služby SS. Začala sa dokonca angažovať do rozhovorov o separátnom mieri medzi Treťou ríšou a Veľkou Britániou, no na tomto poli neuspela. V septembri 1944 išla pred očistnú komisiu a krátky čas strávila aj vo väzení. Nasledujúcich desať rokov prežila v exile vo Švajčiarsku, väčšiu časť tohto obdobia strávila práve s esesáckym dôstojníkom Dincklageom. Povrávalo sa, že šéfovi tajnej služby Walterovi Schellenbergovi zaplatila veľké peniaze za to, aby sa o nej nezmienil vo svojich povojnových memoároch.

Návrat kvôli Diorovi
V Paríži sa v tom čase haute couture ujal Christian Dior, ktorý sa opäť vrátil k ženskej siluete stiahnutej korzetom, čo sa Coco vôbec nepáčilo. Vo svojich 71 rokoch sa tak vracia do Paríža vo veľkom štýle a na protest Diorovi vytvára opäť modely s prvkami mužskej módy, tzv. oslobodenú siluetu. Vytvorila tvídový kostým s prvkami army štýlu s lemovkou a výraznými gombíkmi, doplnený hodvábnou blúzkou, dvojfarebné topánky a prešívanú kabelku na zlatej retiazke. Takto poznáme Chanel dodnes. Najmä kabelka „flap bag“ v rôznych veľkostiach je snom takmer každej z nás a tento model je nesmrteľný (a veľmi drahý). Chanel dodnes kopírujú rôzne módne domy. Do tejto značky sa oblieka takmer každá celebrita, ide o akýsi punc luxusu a každá milovníčka módy, ktorá sa dostane k peniazom, si niečo od Chanel kúpi. Počas atentátu na J. F. Kennedyho mala na sebe jeho manželka Jackie ružový kostým značky Chanel.

Osamelý život v hotelovej izbe
Coco nemala byt ani dom, v ktorom by sa cítila naozaj dobre, preto posledných 15 rokov svojho života prežila v hoteli Ritz kúsok od Rue de Cambon ako opustená, smutná a uzavretá žena. Niesla si so sebou to, že po svojom boku nemala stabilného partnera a veľmi ľutovala, že nikdy nemala deti. Zomrela 10. januára 1970 vo veku 87 rokov vo svojom hotelovom apartmáne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. október 2024 00:27