instagram/ j.k_rowling_official_
StoryEditor

Miliardárkou sa nestala, lebo darovala milióny na charitu. J.K. Rowlingová si totiž sama prešla peklom

09.01.2021, 12:00
Celebrity
Jedna z najznámejších spisovateliek sveta, ktorá napísala legendárny príbeh o čarodejníkovi Harry Potterovi, je už dlhé roky známa svojou filantropickou prácou.

Zrejme neexistuje človek, ktorý by nepoznal príbeh o mladom čarodejníkovi s jazvou na čele. Kniha Harry Potter a Kameň mudrcov bola vydaná v roku 1997 a sfilmovaná o štyri roky na to. Film, ako aj samotná literárna predloha, sa stali okamžitým hitom. Slávu si nezískali len ikonické filmové postavy, ale aj spisovateľka, ktorá nápaditý dej vytvorila. To v šoubiznisovom svete nie je vídané príliš často - viac, než mená spisovateľov si totiž diváci pamätajú hercov či režisérov. Skvelý príbeh však prilákal ľudí z celého sveta, ktorý do dnešného dňa čítajú všetkých sedem (+1 divadelná inscenácia) kníh.

Samotné vydanie knihy však neprebiehalo príliš ľahko. Aj keď mala Rowlingová mimoriadny talent a fantázijné príbehy si vymýšľala už od skorého detstva, v skutočnosti si počas písania príbehu prechádzala náročným obdobím. Prvé vety a celková osnova knihy sa zrodili vo vlaku, ktorým cestovala do práce. Hoc ju písanie vyvádzalo z reality, nakoniec ho aj samotná realita na malú chvíľu zastavila. Joanne si totiž prešla bolestivým obdobím po tom, ako ju opustila jej milovaná matka. Depresie, ktorými trpela, ju donútili odísť z Anglicka, a tak začala hľadať šťastie v Portugalsku. Tam sa zdalo, že ju postihlo šťastie - stretla svojho prvého manžela. Už krátko po tom, čo s ním otehotnela, však nastal teror.

Jej manžel sa totiž začal javiť ako násilník. Len pár mesiacov po pôrode ju surovo zbil a vyhodil z domu. Vtedy ju ako slobodnú matku, ktorá nezarába, prijala sestra Dianne, pri ktorej žila. Podľa slov spisovateľky viedla však napriek tomu mimoriadne chudobný život, ktorý jej spôsoboval vážne psychické problémy. Psychiatri jej po tom, ako sa Rowlingová priznala, že ju mátajú sebevražedné myšlienky, diagnostikovali klinickú depresiu. Napriek tomu sa však nevzdávala a svoje ťažké úzkostné stavy opisovala naďalej vo svojom príbehu, ktorý začala písať vo vlaku. Vznikli z toho dementori, ktorí vysávajú šťastie ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@velitchka_musumeci)

Keď knihu dokončila a snažila sa ju predať vydavateľstvám, stretla sa s niekoľkými neúspechmi. Podľa vydavateľov bola totiž kniha príliš nezaujímavá pre detské publikum a najmä príliš dlhá. Jej sestra Dianne ju však povzbudzovala, aby sa nevzdávala - čo koniec koncov ako nezamestnaná mama, ktorá žila z malej mesačnej podpory, ani nemohla. Už krátko po tom, ako prvý diel Harryho Pottera vydali, sa spustil hotový ošiaľ - a do dvoch rokov kúpila práva na príbeh filmová spoločnosť za neuveriteľných 1,3 milióna dolárov. Táto suma sa začala násobiť pribúdajúcimi časťami a úspechom - a podľa výpočtov magazínu Forbes mala byť J.K. Rowlingová už dávno miliardárkou. 

Ona sa ňou však nikdy nestala. Napriek tomu, že mala bohatstvo, o akom sa jej nesnívalo, nestratila svoju pokoru a každý rok daruje desiatky miliónov dolárov rôznym charitám. Na otázku, prečo naposledy darovala neuveriteľných 160 miliónov prakticky cudzím ľuďom, odpovedala 55-ročná spisovateľka odpovedala s úsmevom na tvári: ,,Ak dostávate viac, než potrebujete, máte morálnu zodpovednosť robiť s darmi múdre a vážene rozhodnutia,'' prezradila novinárom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:40