Wikimedia
StoryEditor

Žena, ktorá navždy zmenila módu. Prečítajte si príbeh legendárnej Coco Chanel

17.09.2019, 13:00
Celebrity
Najslávnejšia módna návrhárka uvoľnila ženy zo sťahujúcich korzetov. Uvoľnila však aj mravy a svojím spôsobom života si proti sebe poštvala celé Francúzsko.

Bola prominentnou milenkou slávnych, bohatých a vplyvných mužov. Predstavila svetu nesmrteľné „malé čierne“ šaty s odhaleným chrbtom, parfum, ktorý ako prvý na svete nesie meno návrhára, či ikonické kabelky a šnúry perál. Celý život sa držala jednej zásady: Móda odchádza, štýl nikdy.

Opustená v sirotinci
Vlastným menom Gabrielle Bonheurová Chanelová nebola žiadne neviniatko. Narodila v chudobnej rodine, jej budúcnosť ani zďaleka nevyzerala ružovo. Mama jej umrela, keď mala šesť rokov a otec svojich päť detí radšej opustil. Coco skončila v sirotinci Aubazine, kde sa o ňu starali prísne mníšky. Neskôr sa naučila šiť na stroji a jej prvá skutočná práca bolo miesto šičky vo firme na výrobu nohavičiek a detských výbavičiek.

Paríž, muži a prvý úspech
Snívala o živote vo vyššej spoločnosti, lákal ju dekadentný Paríž. V roku 1905 začala vystupovať v kabarete pod umeleckým menom Coco. Na výslnie sa dostala ako milenka bohatého dôstojníka Étienna Balsana. Presťahovala sa k nemu na zámok, vďaka jeho peniazom otvorila prvý parížsky butik s klobúkmi a doplnkami v roku 1912. Nemohla si dovoliť šaty podľa vtedajšej módy, tak si šila vlastné. K dvom ďalším butikom v Deauville a Biarritz jej dopomohol ďalší muž jej života, britský diplomat Arthur Capel. Srdce jej zlomil hneď dvakrát – najprv sa oženil s Angličankou a potom v roku 1919 zomrel. Smutná Coco však zažila prvý veľký úspech vo svete módneho biznisu, keď začala predávať modely skrátených a zúžených sukní a vyzmizíkovala korzet.

Kráľovná módy pre chudobných
Chýbali jej látky, tak použila džersej na šitie jednoduchých splývavých šiat a tričiek. Pre vojakov zase z neho šila tričká a spodnú bielizeň. Propagovala novú štíhlu siluetu, oslobodenú od hrubých vrstiev, krátke vlasy a praktický športový styling. Ženy začali chudnúť, aby si mohli dovoliť modely značky Chanel, ktorá sa počas 1. svetovej vojny vzmáhala. Coco oslobodila ženskú siluetu a vytvorila šaty košeľového strihu a malé čierne. Zaujímavé boli aj plážové a športové modely, navrhnuté na mieru ľuďom z vyššej spoločnosti, ktorí dovolenkovali na juhu. Coco nezostala dlho bez milenca a vybrala si ďalšieho boháča – veľkoknieža Dmitrija Pavloviča Romanova, bratranca posledného ruského cára v exile. K vzhľadu ikonického flakónu parfumu Chanel N°5 v podobe fľaše ruskej vodky ju inšpiroval práve Dmitrij. Vo voňavom biznise sa o tri roky neskôr spojila s Pierrom Wertheimerom, ktorého potomkovia parfumy vyrábajú dodnes. „Tento parfum nie je iba nádherný a voňavý. Obsahuje moju krv, pot a milión zlomených snov,“ charakterizovala ho Coco.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Too beautiful and too classy a model for girls . #GabrielleChasnel #CocoChanel

Príspevok, ktorý zdieľa Design Graphisme Art Concept (@designgraphismart),

Vojna ju zmenila
Mala antisemitské a homofóbne názory, za čo ju Francúzsko odvrhlo. Najskôr arizovala firmu bratov Wertheimerovcov, z ktorej sama dovtedy vlastnila 10 %. Do svojho luxusného sídla v hoteli Ritz si nasťahovala milenca Hansa Gűnthera von Dincklage, dôstojníka tajnej služby SS. Zatvorila svoje módne obchody a zničila si meno. Po skončení vojny sa musela aj so svojím milým odsťahovať do švajčiarskeho exilu, kde zostala celých 10 rokov. S pohoršením sledovala, ako sa kráľom módy v Paríži stal Christian Dior, ktorý oživil korzet a stiahnutú ženskú siluetu. Coco Chanel sa stala persona non grata a jej módny štýl vymieral.

Amerika ju milovala, Paríž odmietol
Vo veku 71 rokov sa rozhodla pre triumfálny návrat do Paríža. Prvá kolekcia protikladná Diorovmu štýlu bola neúspešná, francúzske módne časopisy ju znemožňovali a ohovárali. Coco po návrate do Paríža najprv bývala vo svojom salóne a neskôr sa presťahovala do svojho milovaného hotela Ritz, kde prežila ostatných pätnásť rokov svojho života. Čoraz viac sa uzatvárala do seba, mala zranenú dušu a pošramotenú povesť železnej lady. Zomrela 10. januára 1971 vo veku 87 rokov vo svojom apartmáne v hoteli Ritz – hovorí sa, že so svojimi perlami a sama. Jednoduché priliehavé šaty, tvídový kostým, prešívaná kabelka či parfumy značky Chanel sú však dodnes svetovou klasikou. „Nešťastím ženy je, keď závisí od svojej mladosti. Mladosť musíte nahradiť tajomnosťou,“ povedala Coco o živote. Ten jej, život Mademoiselle, ako ju volali blízki priatelia, je dodnes opradený záhadnosťou a mýtom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#cocochanel#gabriellechasnel#stilikone#vorbild#happybirthday

Príspevok, ktorý zdieľa tiziana (@tiziana_wallasch),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 03:52