Markíza, JOJ
StoryEditor

Dada Duditšová: Milujem Bruna Marsa

05.06.2019, 15:45
Celebrity
Začínala so siedmimi, dnes ich má trinásť. Reč je o Dade Duditšovej a deťoch zo seriálu Oteckovia, ktoré na pľaci herecky vedie. Prezradila nám, aké má s nimi vzťahy a prečo je radšej za kamerou.

Dadu Duditšovú som pozorovala na pľaci priamo pri nakrúcaní scény s deťmi v obľúbených Oteckoch. Predhrávala s nimi časti dialógov, ak im nešli, pomáhala im zlepšiť intonáciu. No to je iba časť jej práce. Tá hlavná sa odohráva v šatni, keď už deti vedia texty. „Na to, aby ich ovládali, prihliadajú ich rodičia, ja im vysvetľujem, akú emóciu majú kedy použiť, ako sa pri tom hýbať, tváriť, približujem im dej, do ktorého sú ich dialógy zasadené a tak ďalej,“ opisuje Dada Duditšová.

Malé hviezdy
Vraví, že za rok a pol, čo sa seriál nakrúca, prešli deti z Oteckov obrovským vývojom. „Na začiatku vôbec nevedeli, ako na to, dnes v niektorých vidím rodených hercov. Napríklad Izabelke, ktorá hrá Viky, niekedy ani nemusím hovoriť, ako má čo hovoriť, sama to cíti. Alebo Tobiasko, alias Max, od začiatku som hovorila, že je druhý Tomáš Holý (detská hviezda filmu Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a ďalších – pozn. red.). A Maroško, v seriáli Kubko? Na začiatku mi behal po štúdiu, nevedel sa sústrediť, potom na sebe sám začal pracovať, lebo, ako mi zdôrazňuje, chce byť dobrý herec a dnes sa s ním robí fantasticky!“ Na začiatku seriálu mala Dada – ako ju všetci na pľaci volajú, na starosti sedem detí, dnes ich má trinásť. Ak nerátame jedenapolročného Patrika, na obrazovke Bobuľu mladšieho, ktorý ešte veľa nenarozpráva, najmenší hovoriaci herec má sedem rokov a najstarší osemnásť.

Dada Duditšová Markíza, JOJ

Chcela byť učiteľka
Dada Duditšová síce vyštudovala bábkoherectvo na VŠMU, ale predtým absolvovala strednú pedagogickú školu. Na prácu s deťmi má teda kvalifi káciu, a zdá sa, že jej je aj súdená. Deťmi bola odjakživa obklopená, jej mama totiž učila v škôlke. Nielenže chcela pokračovať v jej šľapajach, ale kŕdeľ detí túžila mať aj doma. „Už po skončení strednej školy som sa chcela vydať za svojho vtedajšieho priateľa a mať veľa detí – to bola moja životná ambícia. Lenže rodičia ma s dobrým úmyslom prehovorili na štúdium vysokej školy a tam som mala toľko povinností, že sny o rodine som odsunula.“ Potom päť rokov pendlovala medzi banskobystrickým bábkovým divadlom a Bratislavou, kde moderovala obľúbený televízny program pre deti Crn crn a na súkromie zase neostal čas. „Keď už toho bolo v jednej chvíli priveľa a umelecký šéf v divadle mi dal na výber – buď bábky, alebo obrazovka, vybrala som si televíziu, v ktorej som sa pohybovala od malička.“ (ako dieťa účinkovala v detskom programe Zlatá brána, ktorý robila košická televízia – pozn. red.)

Dada Duditšová Markíza, JOJ

Radšej je za kamerou
Skončila s herectvom, aby začala robiť asistentku réžie a neskôr aj hereckú koučku pre deti. So smiechom hovorí, že ak ju niekedy režiséri obsadia do hereckej úlohy, napríklad ako Monču v Paneláku, je to proti jej vôli. Aj ako asistentka režiséra, aj ako koučka detských hercov je šťastná. Fakt, že jej život nedoprial rodinu, neberie ako tragédiu. „Je mi veľmi ľúto, že nemám vlastné deti, ale mám dve najlepšie kamarátky, jedna má dve a ďalšia tri deti a skoro všetko podnikáme spolu s nimi. Môj brat má dve dcéry a s tou staršou som často už od jej narodenia.“ Takže deti sú v jej živote intenzívne prítomné, len iným spôsobom, ako predpokladala.

Dada Duditšová Markíza, JOJ

Prízvuku sa nevzdáva
Dada Duditšová je východniarka, čo zistíte hneď, ako prehovorí. Aj po dvadsiatich deviatich rokoch v Bratislave si totiž udržala zemplínsky prízvuk. „Mám tu najlepšiu kamarátku s celou rodinou z východu, brata so švagrinou z Košíc, ešte aj v Oteckoch je plno východniarov – Janka Kovaľčíková, Anička Jakab Rakovská, Vladko Kobielsky... Veľakrát sa spolu rozprávame nárečím aj v štúdiu. Takže ja mám východ v Bratislave,“ smeje sa. Treba povedať, že Dada Duditšová pôsobí veselo a energicky aj pre to, že rozpráva asi trikrát rýchlejšie ako väčšina ľudí. A podľa všetkého aj veľa stíha. „Chcem precestovať celý svet. Tento rok som už stihla lyžovačku v Taliansku, o chvíľu beriem mamu s jej kamarátkami do Chorvátska a potom idem s partiou kamarátok do New Yorku.

Dada Duditšová Markíza, JOJ

​Dušičky, Veľká noc, letné prázdniny, to všetko sú pre mňa príležitosti na spoznávanie nových krajín. Navyše milujem speváka Bruna Marsa, takže lietam na jeho vystúpenia. V rámci jeho nového turné som zatiaľ bola len na troch koncertoch, vo Viedni, v Barcelone a v Gdansku, ale chystám sa ešte na jeden do Las Vegas. Som zaregistrovaná na stránkach pre Brunových fanúšikov, takže na email mi chodia o ňom všetky novinky aj jeho nové klipy. Potom každému ukazujem – pozrite sa, kto mi písal, Bruno Mars,“ smeje sa Dada.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 18:33