TV Markíza/ Peter Zakovic
StoryEditor

Kvôli tomu, že je inak orientovaný, sa mu deti smiali a bili ho. Známy komik otvorene prehovoril o detstve

20.01.2022, 09:00
Celebrity
Známy komik Fero Joke na sociálnych sieťach každodenne zabáva tisícky ľudí. Avšak tak, ako každý, aj on je len človek, ktorého život nebol vždy najľahší.

Fero Joke je vždy dobre naladený, neustále vysmiaty a svojimi vtipnými videami dokáže zabaviť každého. Avšak, tak ako každý, nemal to v živote vždy najľahšie. Na sociálnych sieťach totiž priznal, že sa v mladom veku stal obeťou šikany. „Rozprávať o šikane je niekedy veľmi ťažké, hlavne pre tých, ktorí ju bezprostredne zažívajú. Ani ja by som o svojej skúsenosti nevedel rozprávať bez terapií a po dlhšom časovom úseku,“ napísal komik, ktorý dodal, že si vie predstaviť, aké je zložité o tom rozprávať, najmä ak je človek v školskom veku.

Tým, že sa Fero nikdy netajil svojou orientáciou, práve dôvodom zlých zážitkov z detstva, bola práve ona. „Moja trieda bola v poriadku, ale potom tam bola trieda hokejistov, ktorí po mne v meste vykrikovali, že som gej. Taktiež tam boli aj nejaké fyzické útoky,“ známy komik priznal, že toto je téma, ktorá sa mu veľmi ťažko opisuje, pretože spomienky na ňu sú dodnes bolestivé.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fero (@fero_joke)

Najhoršie na tom je, že sa po týchto skutočnostiach, bál vyjsť von a chodiť sám po ulici. „Bál som sa ísť po ulici, byť sám sebou. Tohto sa bojím aj doteraz. Bolo najťažšie vyjsť von a nemať strach z toho, že sa niečo stane,“ povedal Fero Joke, ktorý tvrdí, že aj keď to znie nepochopiteľne, so šikanou sa začal vyrovnávať až pred pár rokmi. So svojim terapeutom totiž prišiel na to, že veci, ktoré doteraz v živote hľadal, či už to bol alkohol alebo večierky, boli spojené so šikanou. S ňou sa snažil vyrovnať práve takýmto spôsobom.

S podobnými prípadmi má skúsenosť aj mnoho ďalších ľudí, ktorí si taktiež báli šikanu priznať alebo naopak ju dodnes skrývajú. Podľa známeho komika je dôležité, aby sa človek nebál a vyhľadal pomoc.

Za humorom skrýval strach

Pre Fera Jokea bol, už ako pre mladého, humor veľmi dôležitý. V triede, ktorú navštevoval, ho totiž práve ten zachránil od toho, aby sa pre ďalších nestal obeťou šikany kvôli orientácii. Naopak priznal, že spolužiaci na základnej ši strednej školy mu boli veľkou oporou. Ich srdcia si získal najmä humorom: „najľahšie to bolo pred mojou skupinou v triede, ktorú som si zhýčkal humorom. To bol môj mechanizmus. Bavil som ich, aby neriešili to, že som homosexuál.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fero (@fero_joke)

Okrem toho mu pomocnú ruku podala aj jedna zo spolužiačok, ktorá si prežila niečo podobné. Komik tvrdí, že mu pomohlo, keď vedel, že v tom nie je sám. S odstupom času si uvedomil, že veľmi dôležitým rozhodnutím v jeho živote bolo navštíviť terapeuta, ktorý mu traumu z detstva pomohol spracovať. Uvedomujem si, že je škoda, že som to nezačal riešiť skôr. Preto ak máte pocit, že nie je niečo v poriadku, nehanbite sa požiadať o pomoc tých, ktorým veríte alebo odborníkov,“ napísal komik na sociálnej sieti. Obľúbený zabávač môže byť pre ľudí s podobnými skúsenosťami naozaj veľkým príkladom. Svoje priznanie ukončil s veľkým a silným odkazom „nikto si nezaslúži byť šikanovaný.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 00:43