TV Markíza
StoryEditor

Režisér obľúbeného seriálu Sestričky prezradil, či sa dočkáme druhej série

07.11.2018, 09:55
Celebrity
Seriál z lekárskeho prostredia bol pre Petra Nikolaeva výzvou.

Prvá séria dramatického seriálu Sestričky dospela v utorok 6. novembra do finále. Adaptáciu úspešného fínskeho seriálu Syke uviedla na obrazovky televízia Markíza na začiatku septembra. Príbehy štvorice zdravotných sestričiek divákov hneď zaujali a seriál sa stal jedným z najúspešnejších jesenných televíznych projektov. Markíza pripravuje ďalšiu sériu, termín uvedenia na obrazovky však zatiaľ neuvádza, píšu strategie.hnonline.sk.

Režisérsky sa pod Sestričky podpísal český režisér Petr Nikolaev, autor filmov ako Lidice či Báječná léta pod psa. Pracoval aj na seriáloch Oteckovia či Inšpektor Max, na konte má tri nominácie na Českého leva. V roku 2015 bol za seriály Atentát a Vinári nominovaný v kategórii Najlepší dramatický televízny seriál a v roku 2007 za seriál ...a bude horšie v kategórii Najlepšia réžia.

TV Markíza / Petr Nikolaev, režisér Sestričiek

Sestričky boli vaším prvým projektom z lekárskeho prostredia. V čom to bola pre vás výzva?

Áno, bol to môj prvý seriál z lekárskeho prostredia. Práca na seriáli vyžadovala orientáciu v lekárskych postupoch, v najrôznejších prístrojoch, v spôsoboch komunikácie lekárskeho personálu, atď. Bol to občas stres a rad vecí som sa učil “za pochodu”. Výzvou bolo obstáť i pred odbornou verejnosťou.

Ako ste sa špeciálne pripravovali?

Veľkou výhodou bolo, že sme mali k dispozícii fínsku verziu seriálu. Zložitejšie veci je dnes možné samozrejme vyhľadať na internete i s nakrútenými operáciami. V neposlednom rade sme pri zložitejších scénach mali na pľaci skvelé naozajstné sestričky, ktoré nám s nadšením pomáhali a brali vec veľmi poctivo.

TV Markíza / Režisér Petr Nikolaev pri nakrúcaní Sestričiek

Ste spokojný s výsledkom seriálu?

Všetko sa dá zlepšovať, ale mám veľkú radosť z toho, že seriál vyvolal taký záujem. Je to zadosťučinenie po práci, ktorá bola veľmi intenzívna a občas vyčerpávajúca.

Predloha seriálu vychádza z fínskeho originálu. Zohľadňovali ste pri nakrúcaní aj realitu slovenského zdravotníctva?

Počas natáčania občas padla výčitka, že takto obyčajná slovenská nemocnica nevyzerá. Priestory, v ktorých sme nakrúcali, boli naozaj nadštandardné. Ja mám ale dojem, že sa tým vytvára určitý vzor, ku ktorému sa môže personál i pacienti vzhliadať. A to je myslím pozitívne:)

O seriáli Sestričky:

Seriál Sestričky prináša v každom dieli dva pacientské príbehy, ktoré otvárajú otázky ľudských hodnôt a zároveň približujú prácu štyroch zdravotných sestier. Ich osobné príbehy prechádzajú jednotlivými dielmi a prinášajú tiež problémy ich každodenného života. Štruktúra postáv je postavená tak, aby si každá veková kategória našla svoju hrdinku. V slovenskej adaptácii stvárňujú hlavné hrdinky herečky Kristína Svarinská, Anikó Vargová, Dana Košická a Kristína Madarová. 

TV Markíza

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:00