profimedia
StoryEditor

Musel sa vyrovnať so samovraždou brata, ale aj s výsmechom. Meky Žbirka skrýval za úsmevom bolesť

11.11.2021, 00:30
Celebrity
Na Slovensku je málo umelcov, ktorí spájajú generácie. Jedným z nich bol nepochybne spevák Meky Žbirka, ktorý tento týždeň poslednýkrát vydýchol...

Meky mal len 17 rokov, keď sa musel vyrovnať s tragickou správou - a to, že jeho najstarší, vtedy 25-ročný brat Jason, spáchal samovraždu. Celý svet sa vtedy pre mladého tínedžera zastavil...

,,Keď sa to s Jasym stalo, totálne som sa vnútri zablokoval. Nedokázal som sa pohnúť ďalej, dnes by to asi niekto zasvätený učene nazval depresiou. Nebol som schopný normálne fungovať. Sedel som napríklad pri stole a hodinu sa hral s ceruzkou. Jason zomrel a pre mňa sa všetko skončilo,'' zdôveril sa Žbirka a zároveň priznal, že toto obdobie skončilo, až keď sa sám rozhodol urobiť vážny krok - a priznal, že niečo nie je v poriadku. ,,V jednom momente došlo, že toto je rozhodujúci okamih, išiel som za otcom a povedal: „Tati, s týmto si sám neporadím. Som úplne v koncoch.“ Kúsok od nás, na Račianskom mýte, bolo niečo ako psychiatria. Doktor mi vtedy dal nejaký liek, ktorý mi skutočne pomohol. Neviem, čo v tom bolo, ale ja som bol ľahký pacient, nakoplo ma to. A prišla druhá úloha: mama. Mama bola v úplne dezolátnom stave a ja som vedel, že na sebe nesmiem dať nič poznať. Pretože mamu v tom čase chytali všelijaké veci, bolo potrebné upokojiť ju. A keď potrebujete niekoho upokojiť, nemôžete sám plakať,'' prezradil Meky, ktorý tak nemal čas spracovať smrť svojho brata. 

Aj keď Jason zanechal list na rozlúčku, rodičia ho najmladšiemu synovi nechceli dať prečítať - a celý život tak Meky netušil, prečo si jeho brat siahol na život. ,,Nikdy som neprišiel za rodičmi, aby sme sa porozprávali o tom, ako to bolo s Jasonom. To nešlo, to bolo absolútne tabu,'' dodal spevák.

Svoju bolesť a nevyplakané slzy však dokázal neskôr prejaviť v piesni. Svojmu bratovi venoval skladbu Jasey, v ktorej si na svojho staršieho súrodenca spomína aj po dlhých rokoch. ,,Jasey, oh Jasey, hľadám ťa kde si? Jasey, si môj starší brat, dobre vieš, že mám ťa rád, a hoci ťa nevidím, usmej sa a pošli rým,'' vyjadril svoje pocity spevák. Mimochodom, Jason bol autorom piesne Čierny deň, do ktorej dával Žbirka pri speve všetky svoje emócie... ale to pri každom diele. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. september 2024 04:36