Čo všetko karma v našom živote ovplyvňuje?Pexels
StoryEditor

Záhadná karma je zdarma: Ako nás ovplyvňuje a dá sa vôbec očistiť?

20.08.2022, 18:00
ASTRO

So slovom karma sa stretávame čoraz častejšie. Možno počúvate: „karma je zdarma“, keď niekoho dostihne spravodlivosť, alebo že ezoterici za životné patálie vinia zanesenú karmu. Čo všetko karma v našom živote ovplyvňuje a možno si ju vôbec „očistiť“?

Pojem karma má pôvod vo východných náboženstvách. Vykryštalizoval sa v indických upanišádach, filozofických komentároch dávnovekých mudrcov, vznikajúcich počas mnohých stáročí. Upanišády skúmali bytie človeka a všetky taje, ktoré ho sprevádzajú. Filozofi či spiritualisti – autori indickej Biblie – boli presvedčení, že nič nejestvuje osve, ale všetko so všetkým súvisí. Každá okolnosť má príčinu aj následok.

Takto vplýva na naše životy

V modernej ezoterike rozumieme pod karmou a jej zákonmi dva princípy. Prvým je princíp takzvaných odplát, a to v duchu teórie „v súčasnom živote sa mi darí podľa toho, aký človek som bol v predchádzajúcej inkarnácii“.

Druhý rozmer karmy možno postrehnúť v osudovej cyklickosti – teda v opakovaní sa karmických skúšok. V podstate platí, že v každom živote nám do cesty vstupujú tie isté výzvy či lekcie; otázkou je, ako k nim pristupujeme. Ak skúšku zvládneme, na duchovnom rebríčku sa posúvame vpred – a môžeme si byť istí, že v nadchádzajúcom živote už danú úlohu riešiť nebudeme. Naopak, ak zlyháme, teda lekciou neprejdeme, v pomyselnom balíčku si ju prenášame do ďalšej a ďalšej inkarnácie.

Ako fungujú karmické odplaty?

Toto je príklad z praxe: 42-ročný Martin z Rožňavy bol úspešným podnikateľom. Pôsobil v stavebnom priemysle. Zákazky aj zárobky prichádzali jedna radosť. Až do momentu, kým nezačal spolupracovať s niekdajším kamarátom Rasťom. Zhodli sa v názoroch aj plánoch; nie však naozaj – len naoko. Rasťo od začiatku spolupráce kul pikle a za chrbtom Martina plánoval špinavú hru. Pofidérnym jednaním prelial na svoj účet obrovské peniaze a utiekol za hranice. Martin skončil s trestným oznámením na krku, pretože prešibaný partiak všetku vinu hodil na neho. Nešťastnému Martinovi tak ostali obrovské dlhy a podnikanie zavesil na kliniec.

Po osudovom buchnáte podvedený a sklamaný Martin siahol po spirituálnej pomoci. Dal si vyložiť karty. Tie odhalili, že za životným úderom stála karmická odplata. V predošlej inkarnácii bol s Rasťom v súrodeneckom spojive. Po odchode rodičov na druhý breh Martinove niekdajšie Ja zradilo brata – obralo ho o všetko dedičstvo. Súrodencovi ostali len deravé vrecká. Martin si tak, ľudovo povedané, zašpinil karmu – a teraz, v aktuálnej inkarnácii, zožal dávnoveké plody.

Tu vidíme, že spoznanie karmických štruktúr odľahčuje. Človek vďaka nahliadnutiu do predošlých životov odhalí pravdu o tom, prečo sa mu deje to alebo ono. A hoci negatívny stav z dávnoveku stopercentne nezvráti, minimálne je stotožnený s tým, že prišlá situácia sa neodohrala náhodou.

Prečo nás život stále skúša

Súčasťou takzvaného karmického zrenia je aj zažívanie osudových lekcií, skúšok a výziev. Opakujú sa nám v každej inkarnácii – a dejú sa dovtedy, kým ich nezdoláme. Proces možno prirovnať ku hre Človeče, nehnevaj sa. Ak sa na hodenej kocke nezjaví správne číslo a ak nás súper z určitého políčka vyhodí, vraciame sa späť do domčeka. Príkladov z praxe je viac než dosť. Jeden prežila žena z Martina. Jej syna totálne opantali drogy a alkohol. Obklopoval sa nesprávnymi ľuďmi – a tí ho dostali do šlamastík. Jurajova mama chcela vedieť, čo sa vlastne stalo. Veštecké karty odhalili karmické „zákutia“. Mladý muž so slabou vôľou a voľnomyšlienkarskou povahou dostával osudové skúšky. Ich cieľom bolo preveriť a otestovať, do akej miery si váži seba samého a do akej miery sa nechá opätovne opantať nevhodnými osobami a návykovými látkami. Tak, ako v minulom živote, aj v tomto prepadol nerestiam a nešvárom – a to znamená, že karmickú lekciu zatiaľ nezvládol. Aj preto jestvuje veľký predpoklad, že sa mu podobné situácie zopakujú i v nasledujúcej inkarnácii. V prípade, že by skúšku zdolal – a vyhral nad temnotou, znamenalo by to, že karmická výzvy bola zvládnutá.

Vylaďte karmu

Karma je zákonom rovnováhy, čiže vecou prirodzenej evolúcie. A preto platí: nemožno ju celostne eliminovať; možno ju len presvetliť, a teda zjemniť.

Jedna z očíst spočíva v anjelskej mystike. Berme do úvahy, že už viete, kým ste boli a čo ste stvárali v predošlých inkarnáciách. Prezradil vám to ezoterický poradca prostredníctvom kariet alebo vhľadov. Ak skonštatoval, že ste v minulom živote konali hriešne – a daný hriech zasahuje do aktuálneho bytia, je žiaduce pristúpiť k proseniam o odpustky. V tomto smere osožia vzývania osobných dobrotivých anjelov. Treba sa im prihovoriť, a to priamo a bez okolkov. Samozrejme, progres nenastane okamžite; očistné úkony sa musia opakovať, ideálne každý deň.

Pri anjelskej očiste pomáha aj oslovovanie archanjela Metatrona, majstra karmy. Je potrebné požiadať ho o to, aby on sám alebo jeho nebeskí súputníci vnášali do všetkých minulých životov svetlo lásky, čistoty, dobra, pochopenia, odpustenia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/astro, menuAlias = astro, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 02:36